NEOBIČNE METODE

Bivši DJ Madonna zaredio se pa napravio pobožni rave party, a onda ga je, očaran, nazvao i sam Papa

Don Madonna hoda ulicama i koristi priliku da ispovijeda uz put, približujući Bogu one koji možda u crkvu ne bi svratili ni "pod razno"
 Parrocchia Santa Maria di Montesanto/Facebook

Papa Frane je telefonirao Madonni poslije ravea. Nije bila posrijedi italoamerička pjevačica, a još manje je riječ bila o Bogorodici. Nije, zapravo, unatoč dugoj haljini, uopće bila žena, nego don Michele Madonna (48), župnik u veoma problematičnoj napuljskoj četvrti Montesantu, odvjetak i pripadnik pop kulture.

Sin vlasnika diskokluba, do svoje 23 godine radio je kao diskjockey, a tek zatim se opredijelio za svećenički poziv, pa je zaređen kad mu je već bilo 30 godina. Na glas je izišao po svojim inovativnim metodama pastorala mladih. Umjesto da sjedi u župnom uredu i čeka tko će navratiti, don Madonna (u Italiji redovito popa zovu prezimenom, za razliku od Hrvatske) hoda ulicama i koristi priliku da ispovijeda uz put, približujući Bogu one koji možda u crkvu ne bi svratili ni "pod razno".

Prije mjesec dana organizirao je pobožni rave: stotinjak i više mladih plesali su svu noć uz kršćansku glazbu, smiksanu i remiksanu na način prikladan disku, s prekidima za zajedničku molitvu. Glas o tome stigao je i do Vatikana, odnosno baš do Doma Sv. Marte. I tako je, tvrdi rimski Il Messaggero, pozivajući se na "bliske suradnike" don Madonne, u četvrtak zasvirao mobitel.

"Halo, ne šalim se, ovdje Papa", predstavio se Frane, koliko je vjerovati rimskom dnevniku. Papa se raspitao o detaljima župnikovih aktivnosti, čak ga je, kažu, zamolio da ga i ubuduće informira o svom radu. Lako je pretpostaviti kako je papa Frane zaključio da je naišao na još jedan primjerak vrste za koju se zauzima: pastira koji zalazi među svoje ovce i miriše po njima, svećenika koji je izišao iz crkvene kule bjelokosne i zaputio se na periferiju, evangelizirajući Isukrstovom riječju, kroz diskurs sadašnjice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:40