OPTUŽBE ZA KORUPCIJU

Bivši brazilski predsjednik Collor de Mello osuđen na 8 godina zatvora zbog primanja 3,8 milijuna eura mita

Optužen je da je primio mito u iznosu oko 3,8 milijuna eura dok je bio senator, između 2010. i 2014.

Fernando Collor de Mello

 Andressa Anholete/Afp

Bivši brazilski predsjednik desnog centra Fernando Collor de Mello (1990.-1992.) osuđen je u srijedu na brazilskom Vrhovnom sudu na osam godina i deset mjeseci zatvora zbog korupcije u okviru afere "Ekspresno pranje" u koju su umiješane tvrtke BTP-a.

Collor (73), prvi brazilski predsjednik izabran na općim izravnim izborima nakon vojne diktature, optužen je da je primio mito u iznosu oko 3,8 milijuna eura dok je bio senator, između 2010. i 2014.

Kako navodi državno tužiteljstvo, izvršeno je četrdesetak uplata koje su trebale "na nezakonit način" olakšati potpisivanje ugovora između građevinske tvrtke i podružnice državne naftne kompanije Petrobrasa.

Osam od deset sudaca Vrhovnog suda u četvrtak se očitovalo za osuđujući presudu. Sudac izvjestitelj u predmetu, Edson Fachin, ocijenio je da je bivši predsjednik iskoristio "politički utjecaj kako bi olakšao potpisivanje ugovora" i podsjetio da je maksimalna kazna za takvo kazneno djelo 33 godine zatvora.

Djela "dokazana" u istrazi "iznimno su teška" i "svjedoče o nesretnoj zlouporabi javne vlasti za osobno bogaćenje", rekao je Fachin u srijedu, posljednjeg dana suđenja.

Obrana je odbila sve optužbe.

Istraga je pokrenuta u okviru afere "Ekspresno pranje" koja je 2014. potresla brazilsku političku pozornicu.

Godine 1989. izbor Fernanda Collora de Mella kojemu je u drugom krugu protukandidat bio sadašnji predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, pobudio je veliku nadu.

No Brazilci su se vrlo brzo razočarali: nisu prošle ni dvije godine od dolaska na vlast kada je Kongres pokrenuo postupak De Mellove smjene zbog pasivne korupcije.

G. 2006. ipak se vraća u politiku kao senator Alagoasa, siromašne države na sjeveroistoku zemlje. Na toj dužnosti je bio do kraja 2022.

Pred kraj drugog osmogodišnjeg mandata u gornjem domu Collor de Mello je javno podupirao bivšeg desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:28