NOVO LICE

BITKA ZA NJEMAČKU Ovo je jedini čovjek koji može ugroziti Angelu Merkel

Europska ga je javnost zapazila nakon sukoba s bivšim talijanskim premijerom Berlusconijem koji mu je poručio da bi trebao biti “capo u logoru”
 Reuters

Na izborima 24. rujna on se jedini može suprotstaviti nevjerojatno popularnoj kancelarki Angeli Merkel, zaključilo je vodstvo Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD).

Donedavni predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz bit će SPD-ov kandidat za kancelara i novi predsjednik te stranke, druge po snazi u Njemačkoj. Dosadašnji predsjednik Sigmar Gabriel na opće je iznenađenje u utorak objavio da te funkcije prepušta Schulzu. Jučer su to potvrdili i stranački zastupnici. “Bila je to moja dužnost kao predsjedavajućeg”, rekao je Gabriel. Na stranačkom sastanku u Berlinu novost je dočekana ovacijama. Iako praktično bez iskustva u njemačkoj politici, Schulz je popularan u stranci i među biračima SPD-a. Upravo je jedna takva anketa bila presudna, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung: većina u stranci izjasnila se za Schulza.

Schulz nedvosmisleno ima bolje izborne šanse, pojasnio je Gabriel u intervjuu koji je dao Sternu i Zeitu. “Radi se o opstanku SPD-a”, rekao je Gabriel stranačkim kolegama, prenosi Spiegel. Martin Schulz bi službeno trebao biti izabran za šefa stranke na kongresu u svibnju. U jako oslabljenom SPD-u nadaju se da bi Schulz mogao biti simbol novog početka.

U velikoj rošadi dosadašnji predsjednik SPD-a Gabriel istodobno će odstupiti i s mjesta ministra gospodarstva te preuzeti mjesto ministra vanjskih poslova, što je prvotno trebao postati Schulz. Dosadašnjeg šefa diplomacije Frank-Waltera Steinmeiera (SPD), najpopularnijeg političara u Njemačkoj, 12. veljače će izabrati za novoga njemačkog predsjednika jer istječe mandat dosadašnjem predsjedniku Joachimu Gaucku.

Socijaldemokrati u Njemačkoj u krizi su identiteta jer na savezne izbore u rujnu izlaze u sklopu velike koalicije s CDU-CSU Angele Merkel. Nakon izbora 2013. na vlasti su u sastavu koalicije lijevog i desnog centra jer su tradicionalni koalicijski partneri demokršćana, liberali iz FDP-a, osvojili manje od pet posto glasova pa nisu ušli u Bundestag. U odnosu na izbore 2013., oslabjele su obje velike stranke, ali SPD više, za četvrtinu, pa je sa 25,7 posto pao na oko 21 posto koliko mu danas daju ankete. Toliko nisko SPD nikad nije pao, piše FAZ. Nasuprot tome, demokršćani Angele Merkel prema nekim se anketama približavaju rekordno dobrom rezultatu s izbora 2013. od 41,5 posto (2009. su osvojili 33,8 posto, a SPD 23 posto). Demokršćanima sad ankete daju od 32 do 38 posto.

Schulzov izbor za protukandidata Angeli Merkel izazvao je euforiju u stranci, kaže SPD-ovka Malu Dreyer. “S njim ćemo moći voditi angažiranu, živu izbornu kampanju”, izjavila je SPD-ova ministrica obitelji Manuela Schwesig. Gabriel je, doduše, stabilizirao stranku nakon izbornog poraza 2009., ali mu zamjeraju što je nije uspio ojačati, piše FAZ. On vodi stranku više od sedam godina: dulje od njega na čelu SPD-a bili su samo Willy Brandt i Erich Ollenhauer. Usprkos tome, u stranci ga ne vole zbog njegove brze promjene politike i velikog pada popularnosti, koji je zaprijetio da stranka na izborima 24. rujna padne ispod 20 posto, što bi bio najgori rezultat nakon Drugoga svjetskog rata.

Glavna je Schulzova prednost to što nije bio član vlade pa mu se nijedna pogreška vladajućih ne može predbaciti. Hoće li novi lider promijeniti stav socijaldemokrata prema koaliranju s demokršćanima?

Koalicija u pitanju

SPD-ovac Karl Lauterbach u Gabrielovoj odluci vidi jasan signal protiv ostanka u velikoj koaliciji. Sa Schulzom imamo bolje šanse, smatra Lauterbach. “SPD je razočaran velikom koalicijom. Trebamo novi početak”, poručio je. No, Spiegel piše da ni Ljevica, ni Zeleni u zaokretu SPD-a ne vide signal ni za, ni protiv potencijalne koalicije SPD-a, Zelenih i Ljevice. “Ne vjerujem da je došlo do velike promjene”, komentirala je Sahra Wagenknecht iz Ljevice.

Martin Schulz (61) dolazi iz obitelji u kojoj je otac Albert bio socijaldemokratski orijentiran, a majka Clara aktivna u CDU, prenosi Spiegel. Rođen u Sjevernoj Rajni-Westfaliji, u gradiću Würselenu sa 37.000 stanovnika kod Aaachena, završio je gimnaziju i školovao se za knjižara. Ozbiljno je trenirao nogomet, igrao u juniorskoj B Bundesligi, ali mu je ozljeda prekinula nogometnu karijeru.

Kissinger

Razočaran, u to je vrijeme postao ovisan o alkoholu, o čemu je govorio u nizu intervjua, prenosi Spiegel. Od 1980. ne pije. U SPD je ušao 1974., a 1987., u dobi od 31 godine, postao je najmlađi gradonačelnik u tom dijelu Njemačke. Süddeutsche Zeitung je objavio da mu je nadimak bio “Kissinger iz Würselena”. U Europskom je parlamentu od 1994., a 2004. je sa 98 posto glasova izabran za šefa socijalističke grupe zastupnika u EP-u. U javnosti postaje poznat kad ga je u Parlamentu EU napao bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi te mu rekao da bi trebao biti “capo u logoru”.

Također je s visokih 91 posto glasova 2014. izabran za zajedničkog kandidata europskih socijalista na euroizborima te godine. U studenome se odlučio vratiti u njemačku politiku i 17. siječnja je odstupio s mjesta predsjednika Europskoga parlamenta.

SPD-ovu izboru raduje se i krajnje desna Alternativa za Njemačku. “Simbol EU birokracije i duboko podijeljene Europe kao kandidat za kancelara?”, komentirala je na Twitteru liderica AfD-a Frauke Petry.

Politički plan za pobjedu

1. Podići borbeno raspoloženje u stranci

Socijaldemokrati (SPD) su u četiri godine velike koalicije uspjeli provesti većinu projekata dogovorenih s CDU, ali stranka se opustila, a javnost te uspjehe češće pripisuje vladi nego samom SPD-u

2. Ujediniti snage na ljevici

Iako sada CDU izgleda kao sigurni pobjednik, Schulz se nada da bi dobar rezultat stranke Ljevica i Zelenih mogao dovesti SPD u situaciju da formira trostranačku koaliciju, kao nedavno nakon izbora u Berlinu

3. Izbjegavati migrantsko pitanje

SPD je u potpunosti podržavao politiku otvorenih vrata kancelarke Angele Merekel, ali nezadovoljstvo dijela javnosti se većinom sručilo na nju. Stoga će Schulz nastojati govoriti o svim drugim temama kako ne bi nepotrebno iritirao birače

4. Briga za obične građane

Brexit i Trump potvrđuju da je klasično biračko tijelo ljevice u velikoj mjeri otišlo u smjeru populizma. SPD stoga planira definirati poruke kojima će pokušati vratiti radnike i srednju klasu pod svoje okrilje

5. Novo lice u politici

Schulz je u specifičnom položaju koji mu može biti od velike koristi: nov je na njemačkoj političkoj sceni (u Europskom je parlamentu bio 23 godine). To mu otvara velik prostor za definiranje politika te da se predstavi kao nova snaga s novim idejama za novo vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:07