‘WUNDERWAFFE‘

Bijela kuća prekinula šutnju o Putinovu revolucionarnom oružju koje je podiglo prašinu diljem svijeta

To oružje ne može se koristiti za napad na ljudska bića i ne može izazvati fizičko uništenje na Zemlji, rekao je John Kirby

Vladimir Putin

 Alexei Nikolsky/Afp/Profimedia/Alexei Nikolsky/afp/profimedia

Nakon što je Bijela kuća potvrdila da Rusija razvija "zabrinjavajuće protusatelitsko oružje", John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, u četvrtak je rekao kako ono ipak "ne može uzrokovati izravno fizičko uništenje na Zemlji".

U srijedu je republikanski zastupnik Mike Turner pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da deklasificira podatke koji se odnose na "ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".

- Zahtijevam da se skine oznaka tajnosti sa svih informacija koje se odnose na ovu prijetnju kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o akcijama potrebnima za odgovor na tu istu prijetnju - rekao je.

Podsjetimo, Kirby je u četvrtak izjavio kako američki obavještajni dužnosnici imaju informacije o ruskom razvijanju protusatelitskog oružja koje, tvrdi on, nije operativno - barem zasad, prenosi Newsweek.

- Iako je ova informacija zabrinjavajuća, nema izravne prijetnje ičijoj sigurnosti. Ovdje ne govorimo o oružju koje se može koristiti za napad na ljudska bića ili koje može izazvati fizičko uništenje na Zemlji - rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, a odgovorio je i na Turnerove pozive za deklasificiranjem informacija.

- Odluke o tome kako ćemo (i kad) u javnost iznijeti obavještajne podatke donosimo na pažljiv, promišljen i strateški način. Nastavit ćemo što potpunije o svemu informirati članove Kongresa, kao i naše međunarodne partnere, sve vas te američki narod, u to vas uvjeravam - izjavio je.

I član Kongresa Adam Smith doveo je u pitanje Bidenu upućen Turnerov zahtjev za deklasificiranje informacija.

- Njegov potez mi je neobjašnjiv. Postoje okolnosti u kojima želimo da druga strana zna ono što mi znamo. Ali to je odluka koja se donosi na najvišim razinama izvršne vlasti. To nije odluka pojedinca. Ovo je vrlo, vrlo riskantan potez - komentirao je ovaj demokrat iz Washingtona.

Dužnosnici Bijele kuće kažu kako su američki obavještajni dužnosnici zabrinuti zbog široke deklasifikacije obavještajnih podataka.

Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, u četvrtak je trebao izvijestiti zastupnike o ruskoj prijetnji, a Kirby tvrdi kako je "proces pregleda i deklasificiranja tih aspekata bio u tijeku kad je Turner objavio svoj zahtjev".

- Bili smo vrlo oprezni i promišljeni oko toga što ćemo deklasificirati, gdje ćemo smanjiti razinu tajnosti i što ćemo podijeliti s javnošću - rekao je u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:54