TINJA

Aviokompanije otkazuju letove, je li moguće da svijet pliva po rubu novog krvavog rata: ‘Na korak smo od opće eskalacije!‘

Pitanje je kako će Izrael odgovoriti na subotnju tragediju, koja predstavlja najveći pojedinačni gubitak života u napadima od listopada

Izraelski vojnici (arhivska fotografija) 

 Menahem Kahana/Afp/Profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia

Na Sveučilištu u Haifi, koje se nalazi manje od 50 km od izraelske granice s Libanonom, ne žele riskirati.

Nakon što je u subotu raketa na nogometnom igralištu na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom, pobila 12 djece i tinejdžera, uprava sveučilišta naložila je da sve osoblje smješteno iznad petog kata u zgradi od 30 katova radi od kuće, piše BBC.

image

Sahrana mladih žrtava

Jalaa Marey/Afp

‘U zadnjem ratu s Hezbollahom 2006. njihovo je oružje stiglo do Haife. Ovo je opasan trenutak. Roditelji zajedno s policijom patroliraju oko vrtića. Ne odlazim na mjesta s puno ljudi. Mi ne želimo rat, ali Hezbollah želi uništiti Izrael i židovski narod, što ne možemo dopustiti‘, kaže Esther Parpara, zaposlenica sveučilišta.

Izrael i Libanon sve češće izmjenjuju vatru nakon 8. listopada, kada je Hezbollah ispalio rakete na izraelske lokacije u znak solidarnosti s napadom Hamasa na Izrael dan ranije.

I Hezbollah i Hamas pozivaju na uništenje izraelske države.

image

Sahrana poginulih

Jalaa Marey/Afp

Hezbollah je više puta pogodio sjeverni Izrael i Golansku visoravan, koju je Izrael oteo od Sirije tijekom rata 1967. i anektirao 1981. Izrael kontinuirano izvodi zračne napade na južni Libanon, uključujući niz napada noću kao odgovor na paljbu u subotu.

U napadima od listopada, u Libanonu je ubijeno više od 450 ljudi, od čega oko 100 civila. Izrael pak kaže da su ubijena 23 civila i 17 vojnika. Razmjena vatre bila je donekle ograničena, što znači da su obje strane nastojale izbjeći izravni sukob.

No sada je pitanje kako će Izrael odgovoriti na subotnju tragediju, koja predstavlja najveći pojedinačni gubitak života u napadima od listopada.

Tisuće ljudi na ulicama grada oplakuju mlade žrtve, gurajući se s cvijećem i fotografijama pored malih bijelih lijesova. Hezbolah tvrdi da nije ispalio smrtonosnu raketu, ali izraelska vlada kažu da je to laž.

image

Odavanje počasti pognulima

Jalaa Marey/Afp

Libanonski militanti su preventivno očistili nek područja na jugu zemlje i istočnoj dolini Bekaa, očekujući izraelsku odmazdu.

Izraelski premijer vratio se ranije iz SAD-a zbog sastanka sigurnosnog kabineta. Benjamin Netanyahu je obećao da će Hezbollah ‘platiti visoku cijenu koju do sada nije platio‘.

Ministar vanjskih poslova Izraela, Israel Katz, rekao je da bi vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah, trebao ‘platiti glavom‘, a krajnje desničarski ministar financija, Bezalel Smotrich, upozorio da je Izrael na korak općem ratu s Hezbollahom.

image

Sahrana poginulih

Menahem Kahana/Afp

Opasan trenutak

Međutim, Izraelu je jasno da bi cijena takvog rata bila prevelika za obje strane.

Hezbollah je najjači nedržavni akter u regiji, a procjenjuje se da u arsenalu ima 150.000 raketa i projektila. To je najvažniji iranski posrednik na Bliskom istoku, a Teheran je već upozorio Izrael da bi eventualne ‘nove avanture‘ u Libanonu mogle dovesti do ‘nepredvidivih posljedica‘.

Izraelska vojska još uvijek je u Gazi, pa bi otvaranje još jedne vojne fronte moglo biti neizvedivo.

Šef stožera Majdal Shams također je posjetio mjesto napada:

S druge strane, u zadnjih je nekoliko mjeseci iz pograničnog područja s Libanonom raseljeno oko 60.000 Izraelaca, a mnogi od njih zahtijevaju da njihova vlada riješi prijetnju Hezbollaha.

Netanyahu, koji je kod kuće sve manje popularan, čini sve što može kako bi ostao na vlasti. Kritičari tvrde da on produžava rat u Gazi dodajući još strože zahtjeve Hamasu za dogovor o prekidu vatre, jer zna da ga čekaju prijevremeni izbori kad borbe prestanu.

Stoga postoji bojazan da bi pod pritiskom krajnje desnih ratobornih ministara i zbog ostvarivanja političkih ciljeva, mogao doći u iskušenje proširiti borbu na Libanon.

Međunarodna zajednica poziva na suzdržanost, no tek nam ostaje vidjeti hoće li raketa s Golanske visoravni otvoriti vrata pakla.

Otkazani letovi za Bejrut

Skupina avioprijevoznika otkazala je u nedjelju letove za Bejrut zbog eskalacije napetosti između Izraela i libanonskog Hezbolaha.

Napetost je eskalirala nakon što je raketa na sirijskoj Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom u subotu usmrtila 12 djece. Izrael je za napad optužio Hezbolah, a libanonska oružana skupina otklonila je odgovornost.

Izraelski krizni kabinet ovlastio je u nedjelju vladu u Tel Avivu da pripremi odgovor.

Lufthansa je objavila da je otkazala letove za Bejrut do 30. srpnja zbog aktualne situacije na Bliskom istoku. Njemački prijevoznik ne leti noću za libanonski glavni grad još od početka srpnja.

Turkish Airlines otkazao je u ponedjeljak dva leta, a u glavni grad Libanona neće letjeti ni SunExpress, podružnica Turkish Airlinesa AJet, grčki prijevoznik Aegan Airlines, Ethiopian Air ni Middle East Airlines (MEA), prema podacima na Flightradar24.

MEA je navela da je odgodila nekoliko noćnih letova, a namjerava odgoditi i nekoliko dnevnih, "iz tehničkih razloga povezanih s osiguranim rizikom za zrakoplove na linijama između Libanona i drugih destinacija".

Prijevoznici nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju te informacije.

Međunarodna zračna luka Rafik Hariri jedina je zračna luka u Libanonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 22:48