OBRAT U ČEŠKOJ

Andrej Babiš doživio poraz na izborima, komunisti i socijalisti prvi su put ispali iz parlamenta

Pandora Papers, koji su razotkrili da je Babiš koristio offshore tvrtke da bi sakrio bogatstvo nanijeli su težak udarac dosadašnjem premijeru
Andrej Babiš
 Joe Klamar/AFP

Subota je, kažu, politički miran dan. E ova nije. Austrijski kancelar Sebastian Kurz da ostavku i izbore izgubi Andrej Babiš, moćnik Češke i češke politike.

Češka je birala dva dana i potvrdila da ga više ne želi. Pobjedu je odnijela koalicija Spolu (Zajedno), koju čine tri stranke desnog centra: ODS, KDU-ČSL, TOP 09. Osvojile su 27,7% glasova, a ANO, stranka koju vodi milijarder Babiš je stala na 27,1%. Da ne bi bilo dvojbe, Babiš je čestitao Petru Fiali, čelniku koalicije, vjerojatnom novom premijeru. Dodajući kako nije očekivao da će izgubiti, potvrdio je da je ostvareni rezultat izvrstan - što i jest jer je ANO i dalje najjača stranka u zemlji - ali i rekao da prihvaćaju rezultate.

Na trećem je mjestu koalicija Piráta i STAN-a, koja predstavlja skupinu gradonačelnika, s osvojenih 15,6%. STAN je po modelu nalik počecima hrvatskog MOST-a, ali se stranka odmah definirala liberalnom.

Kako ne bi bilo mogućnosti za manipulacijom, dvije koalicije su u subotu navečer, kako prenosi češki dnevni list Lidové noviny na mrežnim stranicama, potpisale pismo namjere o formiranju zajedničke vlade. Naime, češki predsjednik, teško bolesni Miloš Zeman, u izuzetno je dobrim odnosima s Babišem. I bio je najavio da će mandat za formiranje vlade prvo dati najjačoj stranci, ne koaliciji. Pismo namjere dovodi ga u situaciju da bi morao promijeniti stav, ali to je od njega teško za očekivati.

Češki su mediji proteklih dana upozoravali na mogućnost da se Zemanu stanje pogorša te da ne bude u stanju nikome dati mandat. Pa bi Babišova vlada nastavila rad kao tehnička. U slučaju najgoreg nije definirano kako bi se riješila nastala situacija. Čekao bi se pravorijek Ustavnog suda.

Pandora Papers, koji su razotkrili da je Babiš koristio offshore, odobalne tvrtke da bi sakrio bogatstvo i kupovao dvorce u Francuskoj, nanijeli su težak udarac dosadašnjem premijeru. Koji je do prije nekoliko dana vodio u anketama.

Babiš je izuzetno kontroverzna osoba, poduzetnik koji je izgradio Agrofert, moćnu tvrtku koja ga je učinila drugim Čehom po bogatstvu. Zatim se upustio u politiku što je otvaralo nova pitanja utjecaja njegovih poslova na politiku. Babiš je 2017. prenio upravljačka prava Agroferta na zakladu i odbacuje optužbe da je u sukobu interesa. Europska komisija utvrdila je da sukob interesa postoji i obustavila Agrofertu subvencije.

Ako mu Zeman i preda mandat za formiranje koalicije, Babiš je svjestan da od toga neće biti koristi. Njegov je koalicijski deficit utvrđen krahom koalicijskih partnera. Češki socijaldemokrati, ČSSD, po prvi put od pada komunizma nisu prešli prag i ušli u parlament. Osvojili su 4,6% što je havarija za stranku koja je nekad vodila državu. Predsjednik Jan Hamaček odmah je podnio ostavku. Komunisti, KSČM, koji su bili izvan koalicije ali su podržavali formalno manjinsku Babiševu vladu, također su po prvi put ispali iz parlamenta. Osvojili su svega 3,6%. Neupitno je da ih je koalicija s Babišem, formalno liberalom koji je postao bliski suradnik mađarskog premijera Viktor Orbána, skupo stajala. Europski liberali, Renew Europe, javno su izrazili nezadovoljstvo nizom Babiševih istupa.

Radikalno desna tranka SPD, koju vodi Tomio Okamura, osvojila je 9,6% glasovo, nedovoljno da pomognu Babišu. I to nije sve, Tomio će u parlamentu dobiti ozbiljnog konkurenta. Njegov brat Hayato osvojio je zastupničko mjesto u koaliciji Spolu.

Češka bi mogla dobiti novu vladu s pet stranaka u kojoj bi važnu ulogu igrali Piráti. Koji su obrazac nove ljevice na istoku, amalgam Zelenih i dijela politika socijaldemokrata na zapadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:44