SPREMNI NA OSVETU

Amerika u stanju pripravnosti: ‘Iran će napasti sljedeći tjedan, to je neizbježno!‘

Sjedinjene Države spremne su na snažan iranski udar na američku ili izraelsku infrastrukturu na Bliskom istoku

Islamska revolucionarna garda

 Sobhan Farajvan/Zuma Press/Profimedia

Nakon što su izraelske snage prošlog ponedjeljka uništile konzularni odjel iranskog veleposlanstva u Damasku, ubivši ili ranivši sve koji su bili unutra, Sjedinjene Države spremne su na snažan iranski udar na američku ili izraelsku infrastrukturu na Bliskom istoku.

SAD je u stanju pripravnosti i aktivno se priprema za "značajan" napad koji bi mogao uslijediti već sljedeći tjedan od strane Irana, kao odgovor na izraelski napad u Damasku u ponedjeljak u kojem su ubijeni najviši iranski zapovjednici, objavio je CNN pozivajući se na izvor iz administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

SAD procjenjuje da je iranski napad neizbježan. Iran je obećao da će se osvetiti nakon izraelskog raketiranja kompleksa iranskog veleposlanstva u Siriji, u kojem je ubijeno najmanje sedam dužnosnika. Među njima su Mohammed Reza Zahedi, vrhovni zapovjednik iranske elitne Revolucionarne garde (IRGC), i viši zapovjednik Mohammad Hadi Haji Rahimi.

image

Ajatolah Ali Hamnei na komemoraciji za 7 ubijenih pripadnika Revolucionarne garde

-/Afp

Očekivana iranska odmazda bila je glavna tema razgovora u telefonskom razgovoru predsjednika Joea Bidena s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak. Do petka dvije vlade nisu znale kada i kako Iran planira uzvratiti udarac, rekao je dužnosnik.

Najgora varijanta bio bi izravan udar Irana na Izrael jer bi to jamčilo brzu eskalaciju ionako teške situacije na Bliskom istoku u regionalni rat.

Nakon izraelskog zračnog napada na iransko veleposlanstvo u Damasku u ponedjeljak, u utorak su američke snage oborile iranski dron u blizini garnizona al-Tanf u Siriji. Prošla su dva mjeseca otkako su snage pod kontrolom Irana napale američke vojnike u Iraku i Siriji, i tih dva mjeseca su bila razdoblje relativne stabilnosti nakon višemjesečnih međusobnih napada snaga s podrškom Irana i SAD-a na potezu od Sirije do Iraka.

Izrael je izveo brojne napade na snage iranskih saveznika u Siriji, često ciljajući na pošiljke oružja namijenjene Hezbolahu. Ali napad na veleposlanstvo označava značajnu eskalaciju jer se ono smatra suverenim teritorijem nacije koju predstavlja.

image

Iranska vojska

Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:42