PRONAĐENI NA ALJASCI

Amerika dobila neočekivane goste, pobjegli su od Putina glavom bez obzira: ‘Došli su iz Rusije čamcem...‘

Dvojica Rusa tvrdili da traže azil kako bi izbjegli obveznu vojnu službu

Ilustracija

 Mark Ralston/Afp

Dvojica Rusa koji bježe od mobilizacije zatražila su azil u Sjedinjenim Državama nakon što su brodom stigli na Aljasku, priopćile su američke vlasti u četvrtak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju za rusku invaziju na Ukrajinu. Deseci tisuća muškaraca pobjegli su u inozemstvo kako bi izbjegli mobilizaciju.

Ured senatorice Lise Murkowski, koja predstavlja Aljasku, rekao je da su dvojica Rusa tvrdili da traže azil kako bi izbjegli obveznu vojnu službu. Pronađeni su u blizini grada na Aljasci oko 40 milja (64 km) od ruske obale.

Putinova mobilizacija pokazala se jednim od najnepopularnijih poteza službene Moskve i izazvala je prosvjede u gradovima i regijama diljem zemlje. Ruska invazija na Ukrajinu koja je započela 24. veljače došla je u novu fazu nakon što je Ukrajina protuofenzivom vratila tisuće kvadratnih kilometara teritorija prošli mjesec.

Guverner Aljaske Mike Dunleavy rekao je da su dvije osobe došle iz Rusije čamcem i da su ispitane.

"Ne očekujemo kontinuirani dolazak pojedinaca ili grupe pojedinaca. Nemamo naznaka da će se to dogoditi, tako da bi ovo moglo biti jednokratno", rekao je Dunleavy u izjavi.

Senator Dan Sullivan, koji također predstavlja Aljasku, rekao je da službenici carine i granične službe procjenjuju slučaj, koji je pokazao da se "ruski narod ne želi boriti u Putinovom agresorskom ratu protiv Ukrajine".

Ministarstvo domovinske sigurnosti potvrdilo je da su dvije osobe stigle u utorak.

"Pojedinci su prevezeni u Anchorage na inspekciju, koja uključuje proces provjere i provjere, a potom su obrađeni u skladu s važećim američkim imigracijskim zakonima", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:33