PROBLEM SE RJEŠAVA

Američka letjelica trebala je sletjeti na Mjesec prvi put nakon 1972. No u letu je otkrivena ‘anomalija‘

NASA je start-upu za pet znanstvenih instrumenata koji će biti odneseni na Mjesec platila ‘samo‘ 108 milijuna dolara

Peregrine Mission-1

 George Wilson/Nurphoto Via AFP

Privatni lunarni lender, svemirska letjelica dizajnirana za slijetanje na površinu Mjeseca, koji je u ponedjeljak ujutro lansiran iz SAD-a, pretrpio je "anomaliju", a stručnjaci pokušavaju riješiti problem, objavio je Sky News.

Peregrine Mission-1 imala je za cilj postati prva američka svemirska letjelica koja je sletjela na površinu Mjeseca nakon Apolla 17, koji je to učinio 1972. godine.

Iako je sve krenulo po planu, američka tvrtka Astrobotic, koja kontrolira lansiranje, izvijestila je kako se u međuvremenu dogodila "anomalija".

- Nakon uspješnog odvajanja od rakete Vulcan United Launce Alliancea, Astroboticova lunarna letjelica Peregrine počela je primati telemetriju putem NASA-ine mreže dubokog svemira. Svi sustavi, uključujući primarnu jedinicu za upravljanje naredbama i podacima, kao i upravljačke jedinice za toplinu, propulziju i snagu, uključeni su i rade prema očekivanjima. Nakon uspješne aktivacije pogonskih sustava, Peregrine je ušao u sigurno operativno stanje. Nažalost, tad se dogodila anomalija, koja je spriječila Astrobotic u postizanju stabilne orijentacije prema suncu - priopćeno je.

Lunarni lender nosio je ostatke nekoliko članova glumačke ekipe "Zvjezdanih staza" i DNK bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, kao i znanstvene instrumente.

Inače, NASA je start-upu za pet znanstvenih instrumenata koji će biti odneseni na Mjesec platila "samo" 108 milijuna dolara, što je zapravo djelić cijene lansiranja vlastite misije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:43