VATRENI KOTAO U DONBASU

‘Ako Rusi zatvore džep kod Sjeverodonjecka, Ukrajina ostaje bez nekih od najjačih postrojbi‘

Rusija ulaže sve svoje resurse u zauzimanje Sjeverodonjecka ili prekid komunikacije s ostatkom Ukrajine

Postrojbe LNR-a i pogled na Sjeverodonjeck

 Profimedia

Ruske trupe ušle su u predgrađe ukrajinskoga grada Sjeverodonjecka, prenio je u ponedjeljak Reuters. Najveći grad koji još kontrolira Kijev u regiji Luhansk na istoku zemlje pod stalnim je napadima ruskih snaga. Guverner regije Sergij Hajdaj u ponedjeljak je poručio kako su borbe u ruševinama grada ''vrlo žestoke''.

Dužnosnici na istoku Ukrajine rekli su da je rusko granatiranje Sjeverodonjecka bilo toliko intenzivno da nije bilo moguće procijeniti žrtve i štetu. Hajdaj je ustvrdio da ruski vojnici bombardiraju Sjeverodonjeck ''200 puta na sat'', dok je susjedni grad Lisičansk još pod ukrajinskom kontrolom. Glavna cesta prema tim gradovima je pod granatama, ali nije blokirana.

''Sljedeći tjedan bit će vrlo težak, jer Rusija ulaže sve svoje resurse u zauzimanje Sjeverodonjecka ili u prekid komunikacije s Ukrajinom'', rekao je za ukrajinsku televiziju Hajdaj.

U samom Sjeverodonjecku ruski čečenski borci napali su sa sjevera, zauzevši hotel na periferiji kao vidikovac, prije nego što su zaustavljeni. Ukrajinske vlasti rekle su da Sjeverodonjeck sada podsjeća na Mariupolj, grad na jugu koji je pao 20. svibnja nakon gotovo tri mjeseca napada.

Sjeverodonjeck trenutačno glavni cilj Rusije

Do pojačanih borbi došlo je nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio ukrajinske vojnike na linijama fronte u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, u svom prvom službenom nastupu izvan Kijeva od početka rata. Zelenski je rekao kako je rusko granatiranje uništilo ''cijelu ključnu infrastrukturu''. ''Oštećeno je oko 90 posto zgrada. Više od dvije trećine gradskoga stambenog fonda potpuno je uništeno.''

Bitka za Sjeverodonjeck trenutačno je ''glavni cilj'' Rusije'' rekao je Zelenski. U međuvremenu, Rusija polako osvaja industrijsku regiju Donbas koja uključuje Luhansk i Donjeck, dvije samoproglašene republike u kojima dominiraju proruski separatisti.

Ukrajinske snage kreću se prema Bahmutu, dok se ruske snage približavaju tom području nakon što su nedavno zauzele strateški važan grad Liman. Rusi su tijekom vikenda zaprijetili i Slovjansku, gradu na glavnoj autocesti koja prelazi preko ulaza u džep, što je potaknulo egzodus civila.

Uzduž autoceste M03 Ukrajinci su kopali obrambene položaje koji su trenutno nezauzeti.

Obrana Sjeverodonjecka, u koju Ukrajinci ulažu najviše resursa, predstavlja rizik za Zelenskog. Ako Rusi zatvore džep, unutra će zarobiti neke od najjačih ukrajinskih postrojbi koji se ovdje bore od prvog sukoba 2014., kada je zauzet poluotok Krim. Gubitkom grada izgubio bi se Luhansk, a ostatak regije Donbas postao bi ranjiviji na ruske napade.

Slovjansk, Kramatorsk i Bahmut gradovi su koji čuvaju ulaz u džep. Zapadni vojni analitičari smatraju da će Rusi, ako branitelji izdrže napade, postati demoralizirani i popustiti pred ukrajinskim zapadnim naoružanjem te da će im linije biti probijene.

Mediji: Biden odobrio isporuku višecijevnih raketnih sustav

Američki mediji izvijestili su da je predsjednik Joe Biden odobrio isporuku višecijevnih raketnih sustava u Ukrajinu. Ukrajinci su pak prema cesti M03 prebacivali neke svoje rakete, iz sovjetskog doba, ali, kako se navodi, nemaju ih dovoljno.

Nakon neuspjeha u osvajanju Kijeva, Rusija pokušava učvrstiti svoj položaj u Donbasu, čiji su veliki dijelovi već pod kontrolom proruskih separatista. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za francuski TV kanal TF1 u nedjelju je rekao kako je ''oslobađanje'' Donjecka i Luhanska, koje je Ruska Federacija priznala kao neovisne države, "bezuvjetni prioritet''.

Civili koji su ostali zarobljeni u džepu radnička su klasa u području poznatom po rudnicima i teškoj industriji. U gradu Soledaru najveći je rudnik soli u Ukrajini, tvornica gipsa koju je izgradila njemačka tvrtka Knauf i kolektivne farme iz sovjetskog doba. Sva tri prostora uništena su u zračnim bombardiranjima u prošlih mjesec dana. Gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksandr Striuk rekao je kako su stanovnici koji su ostali u gradu u riziku od pogibije. Striuk je procijenio da je 1500 civila već umrlo u ruskim napadima ili zbog nedostatka lijekova te bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:58