BITKA ZA ZAGREB

SDP uvjeren: Bandić nema šanse. Novi gradonačelnik je Bernardić. HDZ nikad slabiji, a jedina opasnost su Laburisti

Zagreb, 120610.Dvorana Globus na Zagrebackom velesajmu, 9. izborna konvencija GO SDP-a. Biraju se potpredsjednici zagrebackog SDP-a, clanovi bredsjednistva, nadzornog odbora i gradskog odbora. Biraju se potpredsjednici zagrebackog SDP-a, clanovi predsjednistva, nadzornog odbora i gradskog odbora.Na slici: Davor Bernardic i Zoran Milanovic na konvenciji.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Zagreb se ponovnim izborom Ive Čovića na mjesto direktora Holdinga pretvorio u nevjerojatan teatar apsurda . Trakavica s odlukom o čelnom čovjeku zagrebačke megatvrtke razvlačila se mjesecima, jer su dosadašnjim radom svi bili vrlo nezadovoljni, pa i stranka koja ga je instalirala. A onda je novi mandat dobio jednoglasnom odlukom. Za njega su glasale stranke zagrebačke vlasti i opozicije. Čovića su zajedničkim snagama izabrali SDP i HDZ, pa bi se - kad bi u toj odluci bilo kakve logike - Zagreb mogao smatrati mjestom prve velike koalicije.

Potpuno je apsurdan i način na koji je odluka o Čovićevom reizboru donešena. Od 11 članova Skupštine Holdinga na sjednici se pojavilo točno četvoro. Dva SDP-ova, jedan HDZ-ov i neizbježna Tatjana Holjevac, začin u svim zagrebačkim kuhinjama. Ostali su ostavili punomoći jer su ili na odmoru ili su imali nekih drugih neodgodivih poslova. Uključujući i predsjednika Skupštine Davora Bernardića, šefa SDP-ove zagrebačke organizacije.

Operacija ‘Holding’

Jest da je izbor organiziran u srcu ljetne sezone, kad se ljudi obično razbježe iz Zagreba, ali odluka o šefu Zagrebačkog holdinga ipak je previše ozbiljna da bi se izglasala na tako nevjerojatno nonšalantan i neodgovoran način.

Jednako se apsurdnim mogu smatrati i razlozi koji su odlučili o Čovićevom ponovnom izboru. SDP je njegovim radom s razlogom vrlo nezadovoljan, zato je Bernardić i pokušavao opstruirati reizbor, ali presudno je bilo inzistiranje šefa stranke Zorana Milanovića. Čović je njegova akvizicija i njegovo povjerenje dosad nije izgubio. Što se na koncu pokazalo odlučujućim. Opozicijski HDZ mjesecima je lupao po Zagrebačkom holdingu i njegovu šefu, ništa osim smjene za njih nije dolazilo u obzir, a onda su odjednom prevrnuli kaput i digli rukicu. Javnosti su ponudili objašnjenje: ne žele biti krivi za otvaranje krize upravljanja Zagrebom. Usto, kažu, Čović je katastrofalno loš izbor, što im s obzirom na skore lokalne izbore potpuno konvergira. Dali su mu glas da ga sutra u izbornoj utakmici mogu iskoristiti kao argument protiv SDP-a.

Računice opozicije

No, čini se da je u HDZ-ovom skoku u vlastita usta odlučivala i želja da stranka ipak sačuva mjesto u Skupštini Holdinga. Naime, da Čović nije izabran, Zagrebačka bi je skupština, sa SDP-ovom većinom, raspustila i birala novu, bez opozicijskih stranaka, pa bi HDZ ostao bez očito im vrlo interesantne fotelje. HSLS-ov Darinko Kosor i HSS-ov Nenad Matić prvo su Bernardiću dali svoju bianco punomoć, navodno jer su ga htjeli prisiliti da preuzme političku odgovornost, a kad je ovaj - i sam preko posrednika - glasao kako je glasao, oporbeni je dvojac u znak neslaganja kao “moralni čin“ dao ostavke tvrdeći “maske su pale”. Iz svega toga lako je zaključiti da je odluka o čelnom čovjeku Zagrebačkog holdinga više određena izbornim kalkulacijama nego potrebama uspješnog poslovanja i interesima građana. Zagreb je talac u velikim izbornim igrama političkih stranaka.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 05:41