O DESTINACIJI

ACI marina Korčula: Vrhunski sadržaji i usluge doveli su na otok niz priznanja

Prekrasne plaže prepoznatljivost su Korčule, a i sama je marina nositelj priznanja Plava zastava
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

ACI MARINA KORČULA

Otvoreno: cijele godine

Najveća duljina plovila: 50m (dnevni vez), 17m (godišnji vez)

Broj vezova: 159; 16 suhi vezoviž

Usluge: bankomat, besplatan WI-FI, trgovina sa prehrambenim namirnicama, praonica rublja, frizerski salon, recepcija s mjenjačnicom, sanitarije (uključujući sanitarije prilagođene osobama sa posebnim potrebama), restoran, tehnički servis plovila, dizalica, parkiralište, carina, trgovina s možda najskupljim i najboljim svjetskim vinima i žestokim pićima, trgovina mješovitom robom, servis, caffe bar, praona rublja, puniona električnih automobila, taxi na samom ulazu u marinu…. sve to stoji na raspolaganju nautičarima koji se odvaže krenuti ka Korčuli.

Blizu marine: kuća Marka Pola, Opatska palača, otok Badija

Kako se za Mljet kaže da je zeleni otok, tako se za Korčulu govori da je crni otok. Tako su Korčulu još davnih dana prozvali zbog njezine guste borove šume koja se proteže preko cijelog otoka, koji je šesti po veličini otok na hrvatskom Jadranu. Glavni grad otoka je povijesna Korčula, u kojoj se smjestila ACI marina Korčula, marina koja je nositelj nekoliko priznanja. Pješčane i dugačke plaže prepoznatljivost su Korčule, a čisto more koje okružuje otok zaslužno je i za to da je i sama marina nositelj priznanja Plava zastava.

image
Livio Andrijic/Cropix/Cropix

Ukoliko ste se usidrili u ACI marini Korčula, obavezno odvojite vremena za obilazak znamenitosi koje se nalaze u ovom zanimljivom gradu. Tu je kuća Marka Pola, svjetskog putnika i istraživača za kojeg se vjeruje da je rođen upravo na Korčuli s čije se kule pruža prekrasan pogled. Neizostavan je i posjet katedrali sv. Marka uz koju se nalazi i Opatska riznica svetoga Marka.

Ono što Korčulu izdvaja od drugih gradova je i sam njezin tlocrt. Ulice ovoga grada isprepletene su kao riblja kost što je omogućilo gradu i stanovnicima najbolju prirodnu zaštitu od jakih vjetrova.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

No, otok je mnogo više od same povijesti. Korčula je i dom kilometarskih pješćanih plaža. Iako mnogi znaju za predivne plaže u Lumbardi, plažu Istruga i onu u Pupnatskoj luci, na otoku se nalaze mnogobrojne druge predivne plaže. Zbog terena, Korčula je prekrivena gustom borovom šumom i makadamom, teško je doći do tih plaža s unutrašnjosti otoka, no to je idealna prila za nautičare. Koju god uvalu i plažu odabrali, zasigurno neće biti gužve na njoj.

Na zapadnom dijelu otoka nalazi se Vela luka, najveća uvala na otoku, a u njenoj neposrednoj blizini nalazi se neolitsko nalazište Vela spilja, u kojoj su pronađeni arheološki ostaci koji dokazuju da je otok bio naseljen još u neolitiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:06