JEZIK I GOVOR

Znate li što je kupus, a što zelje? Iako mnogi misle da je to isto, lektorica objašnjava koja je razlika

‘U kajkavskim krajevima čak prevladava riječ zelje. Međutim zelje i kupus nisu potpune istovrjednice‘, ističe Čilaš Mikulić

dr. sc. Marica Čilaš Mikulić

 Jezik i govor

Na pitanje ima li razlike između kupusa i zelja, u emisiji Jezik i govor odgovara dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagreba.

Ona naglašava kako je kupus dvogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici kupusnjača u kojoj su još i kelj, prokulica, brokula, cvjetača, raštika... Na latinskom kupus je, dodaje, brassica oleracea.

„Sama riječ kupus je praslavenskoga podrijetla i pretpostavlja se da je u praslavenskom jeziku glasila – konpus. Kupus je svjetlo zelena ili ljubičasta biljka, glavata i okrugla. Zelje je zeleno povrće ili zelen. U nekim hrvatskim krajevima se zeljem smatra samoniklo bilje koje se priprema ili kuha na isti način kao i blitva ili se od te zeleni radi salata, dok u nekim drugim krajevima nema razlike između zelja i kupusa. U kajkavskim krajevima čak prevladava riječ zelje. Međutim zelje i kupus nisu potpune istovrjednice”, govori Čilaš Mikulić.

Ističe kako od riječi kupus imamo i neke izvedenice. Jedna od njih je, otkriva, kupusara koja označava knjigu ili bilježnicu u lošem stanju. Također postoje i glagoli kupusati i skupusati koji znače nešto gužvati ili zgužvati.


Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:28