SVUDA NA OBALI

Žene koje pletu pletenice na plažama i ulici izazvale burnu polemiku, Hrvatice ih brane: ‘Jako su ljubazne. A tek cijena...‘

Imale smo njihove pletenice kći i ja i ne mogu se mjeriti kvalitetom i izgledom s onima na koje smo navikli, napisala je jedna osoba
 Gordana Katulić Jukić, Zadarski.hr/

Članak u kojem je prenesen komentar Gordane Katulić Jakić, predsjednice Ceha frizera Zadarske županije, koja je željela ukazati "na problem s kojim se tijekom turističke sezone suočavaju obrtnici, jer osobe koje nemaju registriranu djelatnost prolaznicima nude usluge pletenja kose", izazvao je na našem Facebooku lavinu reakcija: više od 200 komentara, uglavnom ženskih osoba, koje su stale u obranu onih koje na javnom prostoru pletu pletenice.

- U utorak navečer, po ulicama povijesne jezgre grada Zadra, osobe koje nemaju registriranu djelatnost, prolaznicima su nudile usluge pletenja kose i tako, protivno propisima, stjecale financijsku korist, te ih nitko u tome nije spriječio - rekla je Katulić Jukić za Zadarski.hr.

Sve se događalo kod Arheološkog muzeja grada Zadra i na Kalelargi kod zadarskog HNK.

Međutim, reakcija građana u raspravi koja se razvila na Facebooku nije bila takva kakvu je možda priželjkivala predsjednica Ceha frizera.

"Podrška njima. Njeguju svoju tradiciju gdje god bile. Imale smo njihove pletenice kći i ja i ne mogu se mjeriti kvalitetom i izgledom sa svim našim na koje smo navikli. Ono je umjetnost. Svaka čast na trudu, vremenu i volji", jedan je od komentara.

Drugi glasi: "Velika podrška za djevojke, žene. Jako ljubazne i cjenovno pristupačne. O kvaliteti pletenica na mojoj glavi da i ne govorim."

image

Jedna od fotografija objavljena na našem Facebooku od zadovoljnih osoba

Facebook/

Ostavljeno je i nekoliko fotografija pletenica koje se na javnim površinama rade na nekoliko mjesta na obali, ne samo u Zadru.

"Mi smo prezadovoljni pletenicama koje nam je isplela starija gospođa u Novalji. Samo neka nastavi s radom. Naši bi frizeri masno naplatili takvu frizuru", napisao je netko.

Bilo je i drugih komentara o frizerima: "Sad je problem par žena koje pletu pletenice na ulici, a to što 90 posto vlasnika frizerskih salona radnike prijavljuje na minimalac, to očito nije problem", kao i "Zaposlite ih".

I neki su se frizeri uključili u ovu raspravu na društvenoj mreži.

"A nama u salonima uzme država zadnji cent. Otvorite vi privatno pa što se mene tiče, dragi ljudi, radite 24 sata..." napisala je jedna osoba.

Nuđenje usluga izvan zakonskih okvira rada obrta nije nimalo poželjno. No, kad stvari postanu preskupe, kao što je kod nas već sve jako skupo s obzirom na plaće prosječnih radnika, nudi se sve više nelegalnih usluga. Iako je ova usluga na javnoj površini posljedica migracija, trbuhom za kruhom... Odavno se nudi i na plažama u Italiji, Španjolskoj...

U lancu podrške ženama iz Afrike koje nude nelegalno uslugu pletenja pletenica bilo je i onih koji vide u svemu dublje zlo: "Čitam komentare i ne vjerujem!! Tako ste i za Nepalce govorili ‘neka, zašto ne‘, a sad vam je svima ih već previše (što zaista i jest). Halooooo, ljudi, probudite se već jednom!!!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 17:11