TOPLINSKI UDAR

Zbog velikih vrućina Hitna ima i do 40 posto više intervencija dnevno: ‘Važno je držati se preporuka liječnika‘

Premda su mnogi Zagrepčani svoj grad već zamijenili priobaljem, pritisci na hitnu medicinsku pomoć ne posustaju

Zrinjevac, Zagreb

 Damjan Tadic/Cropix

"U prosjeku imamo 30 do 40 posto više intervencija i poziva za naše hitne timove, a razlog je, uz ove nesnosne vrućine, i velik broj turista koji borave na našem području. Sa stotinjak hitnih dnevnih intervencija zadnjih smo dana došli do 200, a neke dane i do 250. Ne vodimo posebnu statistiku o pomoći koja je zatražena zbog vrućina, ali nedvojbeno je da ovi teški dani pogoršavaju zdravstveno stanje kroničnih bolesnika pa je onda i više intervencija. Naime, kod kroničnih je bolesnika teško razlučiti je li krivac zdravstvenom problemu njihova osnovna bolest ili vrućina. No, u svakom slučaju naši djelatnici imaju pune ruke posla. Događa se često u ovim vrućim danima da vrtoglavica i gubitak svijesti ne mimoiđu ni mlade i zdrave osobe", kaže dr. Leo Luetić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Splitsko dalmatinske županije.

Naglašava da će i Ultra koja uskoro slijedi u Splitu dodano povećati broj intervencija. Najveća gužva s hitnom pomoći je na otocima gdje se posao tijekom ljeta utrostruči pa i učetverostruči, a osobito je problematično u vrijeme toplinskih valova kao što je ovaj trenutačni.

Premda su mnogi Zagrepčani svoj grad već zamijenili priobaljem, pritisci na hitnu medicinsku pomoć ne posustaju. Naime, i dalje 200 do 300 osoba dnevno treba neku intervenciju od gotovo tisuću koji nazovu telefonski broj hitne. Naime, četiri dispečera od kojih su dvoje liječnici, a dvoje tehničari, od svih tih poziva moraju napraviti trijažu i procijeniti kome je hitna pomoć stvarno najpotrebnija.

Ostali, pak, dobiju savjet kako da sami riješe problem. Nema dvojbe da bi poziva bilo i više, ali 'kapacitet' dispečerske službe ipak je ograničen. Što se, pak, tiče onih koji traže pomoć zagrebačke hitne različite su dobi od onih mlađih koji uglavnom dehidriraju, pada im tlak pa onda i nesvjestice nisu nemoguće do visokotlakaša, osobe koje imaju probleme sa srcem, cirkulacijom... Svima njima, kažu liječnici, zdravlje je zbog ovog toplinskog vala dodatno ugroženo.

S obzirom na to da će ove ekstremne vrućine potrajati, treba toj činjenici maksimalno prilagoditi život i držati se liječničkih preporuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:31