SITUACIJA JE OZBILJNA

Zbog obilnih kiša u Sisačko-moslavačku županiju poslane dodatne vatrogasne snage

Marijo Paluh, da su najveći problemi u Dvoru, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici, kaže da su najveći problemi u Dvoru, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

 Snimio čitatelj

Zbog obilnih kiša na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je više od 130 vatrogasnih intervencija i situacija je vrlo je ozbiljna te su u nedjelju na teren poslane dodatne vatrogasne snage iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke te Sisačko-moslavačke županije.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) navode da je na području Dvora, uz domicilne vatrogasne snage, angažirano 20 vatrogasaca iz VZ Županije Sisačko-moslavačke, a u Hrvatskoj Kostajnici je angažirano oko 100 vatrogasaca koji s vatrogasnim pumpama rade na ispumpavanju i premumpavanju vode.

"Na područje Hrvatske Kostajnice temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika upućeno je dodatnih 70 vatrogasaca iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Radi se linijska obrana, od kuće do kuće, odnosno zaštita pojedinih objekata", naveo je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

Dodao je da je na terenu vrlo ozbiljna situacija te da su angažirani vatrogasci, HGSS, civilna zaštita i Hrvatska vojska koji ulažu maksimalne snage u obranu od poplava. Naglasio je da su najveći problemi u Dvoru, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici.

Od sinoć je, naime jedan zaseok u Dvoru bio potpuno odsječen vodom te su vatrogasci s dva vatrogasna čamca išla u obilazak, u pregled kuća kao i za potrebe evakuacije.

U posljednja 24 sata vatrogasci su zabilježili tehničke intervencije i na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Ličko-senjske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije, navode iz HVZ-a.

Uglavnom se radilo o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala s prometnica te manji broj intervencija koje se odnose na postavljanje vreća s pijeskom.

Nastavlja se angažman Hrvatske vojske u obrani od poplava

U obrani od poplava na području Hrvatske Kostajnice te u mjestu Nova Drenčina na području Petrinje u nedjelju je angažirano 137 vojnika, a u stanju pripravnosti u vojarni u Petrinji je 281 pripadnik Hrvatske vojske, izvijestilo je popodne Ministarstvo obrane (MORH).

Ukupno 57 pripadnika nalazi se u Hrvatskoj Kostajnici, dok su u Novoj Drenčini trenutačno 83 pripadnika HV-a sa šest kamiona i utovarivačem.

Na terenu je angažirano ukupno 13 inženjerijskih strojeva.

Pripadnici HV-a na području Hrvatske Kostajnice angažirani su s kombinirkom, kamionom, labudicom te terenskim vozilom s osobljem, dodaje se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:27