KRIZA U PULI

Zbog gradnje hotela na Lungomareu krenulo rušenje šefice Gradskog vijeća i stranke Možemo!

Ako dobijem zahtjev koji je potpisao dovoljan broj vijećnika, stavit ću ga na dnevni red, poručila je Radojčić

Sanja Radolović, Filip Zorčić i Dušica Radojčić

 Mirko Ferlin/Cropix

Nestabilnost gradske vlasti u Puli, za razliku od ostalih sredina, nije uzrokovana političkim interesima i međusobnim odnosima političkih stranaka, nego je posrijedi interes privatnog investitora, srpskog milijardera i vlasnika N1 televizije Dragana Šolaka koji na području pulskog Lungomarea (šuma i gradska sportsko-rekreacijska zona na obali) želi sagraditi hotel.

Hotel od sedam katova treba graditi tvrtka Hotel Valkane čiji je direktor član Predsjedništva pulskog SDP-a i financijer te stranke Stevan Muidža. Troje SDP-ovih vijećnika koji su nakon izbora ušli u koaliciju s Možemo! i NL-om gradonačelnika Filipa Zoričića vrlo je brzo ušlo u sukob s Možemo! koji se protivi gradnji hotela jer smatraju da će se njime trajno uništiti Lungomare koji je zona namijenjena građanima za šetalište i rekreaciju i ima prirodne plaže.

Kalkulacije

Koalicija se raspala, u međuvremenu je građanska inicijativa prikupila 12.000 potpisa za referendum o gradnji hotela, a sada kreće i postupak da se Dušicu Radojčić iz Možemo! smijeni s pozicije predsjednice Gradskog vijeća. Premda su svi, osim pulskog Možemo!, na strani investitora, inicijativu za smjenu Radojčić pokreće predstavnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula. Naime, Srbi prvi put imaju svog predstavnika u Gradskom vijeću, a pravo na to ostvarili su jer im je udio u stanovništvu Pule veći od pet posto.

Lokalni su mediji javljali da je Rašula prikupio 11 potpisa za rušenje Radojčić čime je njezina smjena predstavljena kao gotova stvar (osam potpisa je potrebno da se tema stavi na dnevni red Vijeća, a 12 ruku da se predsjednicu smijeni), tim prije što je Sanja Radolović iz SDP-a izjavljivala da neće potpisati zahtjev za smjenu, ali će za nju glasati. Počelo se kalkulirati i hoće li ova smjena biti prvi korak u prijevremene izbore u Puli.

Ispada, međutim, da to i nije baš tako jednostavno, a sam Rašula - koji zagovara gradnju hotela, ali kaže da Radojčić treba smijeniti jer je kršila Poslovnik i postupala nezakonito - priznaje da nema osam potpisa za pokretanje smjene. Problem je što ju se ne može smijeniti bez glasova IDS-ovih vijećnika, a oni za to nisu motivirani. IDS bi podržao smjenu Dušice Radojčić pod uvjetom da umjesto nje predsjednik Gradskog vijeća bude netko iz te stranke.

Legitimitet

Smatraju da bi na to imali pravo jer su osvojili najviše mandata, njih osam. Gradonačelnik Zoričić teško bi mogao na to pristati jer bi to značilo da ulazi u koaliciju s IDS-om, što bi mu bilo političko samoubojstvo budući da je osvojio vlast upravo na kritici IDS-a. Teoretski je opcija i samoraspuštanje Vijeća, no SDP na to ne bi pristao bez da ostavku podnese i gradonačelnik Zoričić.

- Ako će većina vijećnika dati ostavke, i ja sam spreman ići na nove izbore. Za grad oni ne bi bili dobri, ali sam na njih spreman - kaže Zoričić, navodeći da Dušica Radojčić više nema legitimitet jer nema podršku SDP-a i njegove liste te tvrdi da krši Poslovnik.

Premda podržava gradnju hotela na Lungomareu, vijećnik Rašula tvrdi da razlog za opoziv nije hotel, nego to što je Radojčić na 13. sjednici Vijeća dopustila da se predstavnice građanske inicijative koje se protive hotelu "na grub i neprimjeren način obraćaju vijećnicima".

Pogodovanje

- Dopustila je da dezavuiraju, degradiraju i kleveću rad gradskih vijećnika. Govorile su da se vijećnici bave politikantstvom, da su prodali Lungomare za nula kuna. Dopustila je takvo obraćanje bez da ih je upozorila, prekinula ili se na kraju ispričala - kaže Rašula.

- Ako dobijem zahtjev koji je potpisao dovoljan broj vijećnika, stavit ću ga na dnevni red u roku od 30 dana - kaže o zahtjevu za svoju smjenu Radojčić po kojoj novi izbori u Puli nisu cilj. - Intencija je da me se smijeni kako bi se nastavila dosadašnja politika prostornog planiranja. Smatram da treba stati na kraj pogodovanju privatnom investitoru, zato sam pokrenula pitanje uređenja Lungomarea. Sve se vrti oko toga - tvrdi Radojčić, napominjući da želi osigurati pošteno provođenje referenduma.

- Želimo onemogućiti opstrukciju da se referendum dogodi usred ljeta ili da se odulji dovoljno kako bi se omogućilo Muidži da odradi ono što treba - kaže Radojčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:28