JEZIK I GOVOR

Zašto se za pivo u većem dijelu Hrvatske kaže - piva? Dobili smo objašnjenje

Neke imenice mijenjaju rod s obzirom na broj. Torzo, torpedo i finale u jednini su muškoga, a u množini srednjega roda

Dr. sc. Igor Marko Gligorić

 Hanza Media

Iako je standardna hrvatska riječ pivo, imenica srednjega roda, u većini krajeva Hrvatske ljudi će reći – piva. Zašto govornici nekim imenicama promjene rod u emisiji Jezik i govor objašnjava dr. sc. Igor Marko Gligorić s Katedre za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

„Pivo znači napitak, ono što se pije. Ta je riječ zabilježena u mnogim starim hrvatskim rječnicima. Iz standardnojezične perspektive to je nedvojbeno imenica srednjega roda, ali se u razgovornom stilu pojavljuje i kao imenica ženskoga roda“, ističe Gligorić pa obrazlaže kako su od imenice bicikl nastale i inačice – biciklo i bicikla.

„Osim primjera biciklo i bicikla imenica se pojavljuje i u muškom rodu množine – bicikli. Netko će tako reći da vozi bicikli. Prema pravilima o kombiniranju fonema u hrvatskome jeziku nije uobičajeno da slog završava na suglasničku skupinu kl. Taj se problem rješava na dva načina. Ili to l postaje slogotvorno pa dobivamo još jedan slog pa samim time i fonem ili će se dodati još jedan samoglasnik koji će postati nositelj sloga, recimo o, a ili i“, govori Gligorić.

Za riječ auto kaže da ona pripada standardnome jeziku iako joj je upotreba malo ograničenija od riječi automobil od koje dolazi kao pokraćeni oblik.

„Ako se u jeziku nešto može učiniti s manje napora, to će se tako i riješiti. Stoga u razgovornom jeziku dolazi do pokrata. U engleskom se taj postupak naziva clipping i možemo ga prevesti kao kljaštrenje ili striženje, izrezivanje. Dolazi do obrezivanje dijelova riječi, bilo početnih što se naziva ferezom, bilo dočetnih što se naziva apokopom. Pritom riječ ne mijenja značenje, ali mijenja stilističku vrijednost. Taj isti postupak kao u primjeru automobil i auto imamo i u autobus - bus, košulja - šulja, kolega - lega, fakultet - faks, frizura - friz ili zurka, reprezentacija – repka… U hrvatskom jeziku postoje i imenice koje mijenjaju rod s obzirom na broj. Recimo imenice torzo, torpedo i finale u jednini su muškoga, a u množini srednjega roda. Oko i uho u jednini su srednjega, a u množini ženskog roda – oči i uši“, kaže Gligorić.

Dodaje kako je razlog upotrebe imenice muškog roda auto u srednjemu rodu, ovo auto, kako se može čuti u južnim dijelovima Hrvatske, završno o koje je tipično za imenice srednjega roda, poput selo.

Poštovani čitatelji i gledatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:00