SAMO KOD NAS

Zadarska sutkinja koja je krala u šoping centru danas prima pola plaće za nerad, iznos nije mali

DSV suce suspendira na rok od tri mjeseca, a suspenzija se može produljivati do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka

Trgovački centar Supernova, Ilustrativna fotografija

 Luka Gerlanc/cropix/

Dalmatinska javnost ostala je osupnuta činjenicom da je sutkinja Trgovačkog suda u Zadru prošle godine prijavljena za krađu u jednom zadarskom šoping centru.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Općinskim sudom u Zadru nedavmo podiglo optužnicu protiv T.G. (40) zbog krađe, odnosno počinjenja produljenog kaznenog djela protiv imovine, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Sutkinju se tereti da je u dva navrata, i to 17. kolovoza i 6. rujna prošle godine, iz jedne trgovine u najvećem zadarskom trgovačkom centru otuđila razne odjevne predmete u ukupnoj vrijednosti 267 eura.

Sumnja se da je svaki put s odjeće uklonila sigurnosne etikete i zaštitu kako je ne bi otkrili na izlazu iz trgovine, a prema neslužbenim informacijama, u drugom takvom pokušaju su je zaustavili zaštitari i prijavili policiji. Sutkinji zbog ovog kaznenog djela prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

A nakon što je splitsko tužiteljstvo 13. siječnja 2023. protiv nje podiglo optužnicu, odlučeno je da sutkinja može zadržati posao, ali više neće suditi.

Sud se ovdje pozvao na odredbu članka 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću po kojoj sudac može, ali ne mora, biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.

No, kako piše Novi list, u međuvremenu prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću prima pola sudačke plaće, što u prijevodu znači da je za nerad plaćena više od iznosa medijalne neto plaće, koja je u studenom 2023. godine iznosila 1.030 eura.

DSV suce suspendira na rok od tri mjeseca, a suspenzija se može produljivati do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka, za što je propisan rok od dvije godine, ili najdulje do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, što u Hrvatskoj evidentno može potrajati skoro čitavo desetljeće.

U slučaju oslobađajuće presude, sudac ima pravo na isplatu razlike neisplaćene plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:34