INFLACIJE OVDJE NEMA

Za 26 kuna u saborskoj menzi imaju lazanje, bečki odrezak, junetinu u umaku..., i to s juhom i desertom!

Ovakve cijene moguće su i legitimne, jer je riječ o menzi zatvorenoga tipa, samo za zaposlenike i sabornike, pa se ne plaća porez

ilustrativna fotografija

 Catering/Alamy/Alamy/Profimedia/Catering/Alamy/Alamy/Profimedia

Cijeli svijet posljednjih mjeseci zahvatila je kriza, poskupljenja svega i svačega - a posebno hrane - idu u nebo, u turističkim sredinama još i više, tako da su već u prvom naletu nastradali kućni proračuni običnih građana. No čini se kako je jednu oazu ipak potpuno zaobišlo poskupljenje - kantinu Hrvatskog sabora u kojoj su cijene ostale na povijesno niskim razinama, a fotografiju cjenika i menija objavio je Večernji list.

Glavno jelo s prilogom je 15 kuna, juha i desert su još po četiri kune, a salata tri. Dakle, pun tanjur hrane u Saboru izaći će zastupnike cijelih 26 kuna. Za taj novac u restoranu u Splitu ne možete dobiti ni bočicu vode, a u dućanu je to cijena samo salate! I premda se na saborskim sjednicama biju povijesne verbalne bitke, nitko ni da spomene solidariziranje s običnim građanima. Makar u cijenama hrane, piše Slobodna Dalmacija.

Ali nije baš da i u saborskom restoranu cijene nisu išle gore, ali ne u zadnja tri mjeseca otkad vlada globalno ludilo s cijenama, nego u odnosu na 2009. kad je glavno jelo s prilogom stajalo čak 12 kuna, a cijeli meni 23 kune. Ovakve cijene u saborskoj kantini moguće su i potpuno legitimne, jer je riječ o menzi zatvorenoga tipa, samo za zaposlenike i sabornike, pa se ne plaća porez. Ali uz sve to, zanimljivo je.

Sabornici svakoga dana mogu birati između dva jela, poput pečene vratine i variva od mahuna, pirjane teleće jetrice u prošeku plus palenta, junetine u umaku od šampinjona, lazanja bolognese, bečkog odreska s pečenim krumpirom, kobasica s grahom, pljeskavice i đuveča, popećka od prosa, ribe s povrćem ili pilećeg filea u umaku od čilija te njoka.

Svjedoci i kušači saborske hrane kažu kako nije riječ o ekstra klasi, ali sudeći po tjednom jelovniku, nezahtjevan hrvatski građanin bi preživio. Posebno s tim cijenama, budući da s onima na koje on nailazi, bilo u dućanima bilo u restoranima, pa i za istu ovakvu ponudu - nema šanse.

Kad bismo saborski meni prošloga tjedna usporedili s cijenama u restoranima Splita, jednog od najskupljih hrvatskih gradova, onda već zadiremo u područje astronomije. Slobodna Dalmacija pokušala je usporediti cijene iz Sabora i cijene istih ili vrlo sličnih jela iz Splita.

Najlakše je pronaći burger, popularna "pljeska" varira od pučkog jela iz fast fooda do kvalitetne delicije, pa se može naći na meniju velikog broja ugostiteljskih objekata, od najprostijih u uličnom kiosku, preko specijaliziranih pa do ekskluzivnih. Takve su i cijene, a u Splitu burgeri dopiru i do stotinjak kuna.

Zapamtimo, dakle, burger s prilogom u saborskoj kantini je 15 kuna, a uz salatu 18 kuna. Tako se nekako servira i u ugostiteljstvima na sunčanom Jadranu. Probrali smo nasumično nekoliko cijena identičnih jela u splitskim ugostiteljstvima i u Saboru, uz napomenu kako cijene u splitskim restoranima mogu biti i dvostruke od ovih koje navodimo i tu nema pravila.

U Toto‘s Burger baru na Trumbićevoj obali klasični burger s prilozima je 52 kune, u Maloj kući od 38 do 50 kn, u Burger Kingu do 66 kn, a u Škatuli od 50 do 66 kn. Lazanje s mesom u konobi More su 75 do 80 kuna, u Velom mistu 82 kune, u Maslini 73 kune, u Dalmatinu 68 kuna. Pileći file u umaku u konobi More je 70 kuna, u Healt inu je 80-ak kuna, u A5itu 49 kuna, a u Golom kuharu 69 kuna. Bečki odrezak je u konobi More 110 kuna, u Golom kuharu 59 kuna, u Marendinu 75 kuna, a u Ist i pit 79 kuna. Pučka jela poput teleće jetrice kreću se od 50 do 70 kuna, fažol i kobasice od 35 do 50 kuna, a pečena vratina od 40 do 50 kuna.

S onih saborskih 25 kuna u splitskim restoranima ne biste se najeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:54