POTRES NA IBLERU

Viktor Gotovac je izbačen iz SDP-a! Rasprava trajala tri sata, Glasovac glasala protiv izbacivanja

Protiv je bila i Kristina Ikić Baniček, no kako je ranije otišla sa sjednice njezin se glas ne računa

Viktor Gotovac

 Damir Krajac/Cropix

Nakon puna tri i pol sata zasjedanja Predsjedništvo SDP-a odlučilo je profesora radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu i do nedavno predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca izbaciti iz stranke. Odluka je donesena s jednim glasom protiv. Za izbacivanje su bili svi osim saborske zastupnice Sabine Glasovac i gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček, no kako je Ikić Baniček ranije otišla sa sjednice njezin se glas ne računa.

Dužnost vršitelja dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a povjerena je Branku Kolariću, ravnatelju Nastavnog zavoda Andrija Štampar koji je na dužnosti potpredsjednika.

Osim Gotovca, zbog odluke o prekidanju suradnje s Možemo! koju je Gradski odbor zagrebačkog SDP-a donio u petak navečer, uoči stranačke Konvencije kažnjen je i njegov najbliži suradnik i bivši povjerenik za zagrebačku organizaciju nakon njenog raspuštanja, Davor Terzić. Njemu je izrečena suspenzija u trajanju od dvije godine.

Sjednica Predsjedništva trajala je puna tri i pol sata. Na njen početak došli su Gotovac i Kolarić. Započela je tako da je riječ dobio Gotovac koji je imao priliku objasniti svoje poteze, reći zašto se naprasno išlo u raskidanje suradnje s Možemo!, tim prije što je taj potez suprotan stavu Konvencije i Predsjedništva. Svi su članovi Predsjedništva Gotovcu postavljali pitanja, a kada su završili, Gotovac i Kolarić su napustili sjednicu.

Tek je nakon toga Grbin predložio Predsjedništvu sankcije, odnosno Gotovčevo izbacivanje iz stranke, a Terzićevu suspenziju. O tome se također dosta dugo raspravljalo, da bi na kraju prijedlog predsjednika SDP-a bio usvojen sa svega jednim glasom protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:05