PRIJE TOČNO 24 GODINE

VIDEO: OVO JE TRENUTAK KOJI JE OZNAČIO KRAJ DOMOVINSKOG RATA Čedo Bulat prišao je generalu Stipetiću i rekao: 'Čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi'

 
Petar Stipetić
 Robert Fajt / CROPIX

Prije 24 godine, 8. kolovoza 1995. na Baniji kod Topuskog, srpski pukovnik Čedo Bulat predao se hrvatskom generalu Petru Stipetiću.

Stipetić, koji je preminuo prošle godine, time je dobio najkrvaviju bitku Oluje, a predajom korpusa koji je brojao oko 5000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja, a simbolično je označen i početak kraja Domovinskog rata.

- Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa. Predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi - rekao je Bulat Stipetiću.

Prije tog događaja Petar Stipetić spasio je situaciju na području sektora Sjever, gdje je Hrvatska vojska tijekom akcije Oluja pod zapovijedanjem generala Basarca imala ogromne gubitke i nije napredovala prema planu. Priču o tom događaju i rukovanju 'dva oficira i džentlmena' svojevremeno je napisao i kolumnist Jutarnjeg Ante Tomić. Tekst pročitajte klikom na ovu poveznicu.

Kada je predsjednik Tuđman donio odluku o pokretanju operacije Oluja, general Stipetić je upućen na zapovijedanje sektorom Istok. Petoga kolovoza ujutro, generala Stipetića je nazvao Tuđman i naredio mu da zbog zastoja operacije preuzme zapovijedanje sektorom Sjever kod Petrinje od generala Ivana Basarca. General Stipetić je upozorio predsjednika da nije uputno u toku operacije vršiti smjenu zapovjednika, ali je Tuđman inzistirao rekavši "Vi ste vojnik i ovo je zapovijed", poručivši mu još da mora uvesti red na bojištu.

Sljedeća dva dana general Stipetić je zapovjedio napad na cijelom bojištu prema postojećim planovima. Rezultata toga je bio da je HV već 7. kolovoza ušao u Petrinju, oko podne u Kostajnicu i navečer u Glinu. Pukovniku Bulatu i njegovim oficirima general Stipetić nije oduzeo osobno naoružanje nakon predaje, poštivajući vojni kodeks.

Poraženi vojnici napustili su Topusko zajedno s izbjegličkom kolonom, a izvlačenje je prošlo bez ozbiljnih incidenata. Usporedno s operacijom Oluja na Banovini, prekinuta je i trogodišnja opsada Bihaća. U rujnu prošle godine Stipetić je primio Povelju počasnog građanina Siska, a zahvalio se sljedećim riječima: 'Počašćen sam i iznenađen, nisam znao da me se još netko sjeća. Hvala vam na ovom velikom priznanju.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:24