SVE JE SPREMNO?

Veleposlanica RH u Izraelu: ‘Početak kopnene operacije u Gazi pitanje je dana, ako ne i sata‘

‘Izraelci su u šoku jer je masovan i brutalan napad do sada ovdje neviđen‘, rekla je Vesela Mrđan Korać

Vesela Mrđan Korać (desno)

 Jalaa MAREY/AFP; Privatni Album/

Veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđan Korać drži da postoji strah od širenja sukoba između Izraela i Hamasa, piše HRT.

- Postoji strah od širenja sukoba, ali i realna mogućnost jer je granica Izraela s Libanonom i Sirijom već dulje vrijeme u napetostima - rekla je Mrđan Korać za emisiju "U mreži Prvog" HRT-a.

- Izrael konsolidira svoje snage, ali je već započeo snažan odgovor na Gazu. U ovom trenutku raketira pozicije Hamasa s kopna i mora te se očekuje da će kroz nekoliko sati ili dan-dva započeti kopneni ulazak u Gazu - dodala je veleposlanica.

Mrđen Korać rekla je da Izrael usmjerava velik dio vojnih snaga prema svojoj sjevernoj granici kako bi se osigurao u slučaju da se ta fronta otvori.

- Dok traju vojne operacije, Izrael intenzivno radi sa svim svojim partnerima kako bi prevenirao takvu situaciju, jer ona otvara nepredvidljive scenarije - ustvrdila je veleposlanica.

Izrael je nakon iznenadnog napada Hamasovih militanata koji se dogodio prošle subote, a u kojem je do sada poginulo više od 2100 ljudi, proglasio ratno stanje što vladi nacionalnog jedinstva daje sva operativna prava.

- To je mogućnost da izraelska vlada koristi puni kapacitet svih vojnih, sigurnosnih, obavještajnih - rekla je Mrđen Korać.

Dodala je da je istodobno proglašeno izvanredno stanje za cijeli teritorij Izraela, što znači da su svi poslovi i kretanja svedeni na nužni minimum.

- Izraelci su u šoku jer je masovan i brutalan napad do sada ovdje neviđen. Tisuće ubijenih, zatočenih, masakriranih su nešto što izaziva strah i užas kod svakog Izraelca - ustvrdila je veleposlanica.

Veleposlanica je istaknula da su svi hrvatski državljani koji su u Izraelu privremeno boravili i koji su se željeli vratiti, a Veleposlanstvu se obratili, napustili Izrael, piše HRT.

Na pitanje hoće li Hamas dobiti pomoć Hezbollaha, Mirko Bilandžić, predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, rekao je da je to realna opcija i da će to imati utjecaj na ishod ovog rata.

- Hezbollah je paravojna, moćna teroristička organizacija i lider vlasti u Libanonu. Puno je moćniji od Hamasa i on ima ulogu percipirane moći. On je jedina paravojna organizacija koja je za sada dva puta pobijedila Izrael u sukobima - rekao je Bilandžić za emisiju "U mreži Prvog" HRT-a.

Dodao je kako mu se čini da je otvaranje druge fronte realna opcija.

Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost, smatra da u svemu ovome postoji i Iranska revolucionarna garda koja je već više od 10 godina u Siriji - oni predstavljaju opasnost.

- SAD je u zadnjih 10 godina izgubio četiri saveznika. To su Izrael, Egipat, Saudijska Arabija i Turska - rekao je Kalinić za emisiju "U mreži Prvog" HRT-a.

Na pitanje kako je došlo do napada s obzirom na to da su američki obavještajci rekli da nisu imali informaciju, a isto tako ni izraelski.

- To se može dogoditi jer obavještajni sustavi nisu svemoćni. Ovo je obavještajni fijasko, sigurno najveći u povijesti s dramatično smrtonosnim posljedicama - rekao je Mirko Bilandžić.

Dodao je da Mosad najmoćnija obavještajna institucija na svijetu.

- Propusti se događaju iz više razloga, prvi je da imate točne obavještajne podatke, ali su pogrešne analize, drugi je razlog da obavještajni sustav nema podatke i onaj treći razlog je da o svim obavještajnim zaključcima odlučuje politika - rekao je predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

- Meni se čini da je Mosad bio refokusiran na sasvim druge sigurnosne izazove. Drugi razlog propusta je destabilizacija političkog sistema u Izraelu. Postoji još jedan element, po meni, koji je presudan, a to su moćni kontraobavještajni sistemi svih paravojnih formacija koje imaju državne atribute - dodao je Bilandžić.

Kalinić smatra da će Izrael ići s odmazdom onoliko koliko bude imao podršku SAD-a.

- Osobno smatram da su obavještajne službe znale. Egipatska obavještajna služba tvrdi da im je dostavila obavijest, ali to je Izrael demantirao. Najviše trenutno brine Izrael koliki je broj talaca koji su u podzemnim skrovištima stoga što su idealni za razmjenu. To je veliki ulog koji Hamas ima u svojim rukama - naglasio je Kalinić.

Bilandžić smatra da je ovo najveći gubitak Izraela od Holokausta.

- Meni se čini da će njihova odmazda biti do razine represalija. Izrael se ni do sada nije obazirao na bilo kakva ograničenja i skrupule, osim vojne pobjede - rekao je Bilandžić.

- Mislim da se Izrael neće osvrtati na humanitarna prava ni standarde - dodao je predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:00