SAMO EURO

Većina dubrovačkih ugostitelja želi ostaviti cjenike s kunama. Evo što kažu o cijenama ove godine

‘Do konca 2023., cijene mnogih ugostiteljskih artikala u nabavi su se postupno stabilizirale, tako da ću u svom kafiću zasad ostaviti iste cijene.‘

Kava će se i dalje piti po starim cijenama

 Tonci Plazibat/Cropix

S početkom ove godine i dubrovački su se ugostitelji našli pred uvijek istom novogodišnjom dilemom: povećanje cijena ili ne te kako primijeniti novo odredbe u računovodstvu.

Recimo kako je, zbog ukidanja prireza, mnogim zaposlenicima već najavljena nešto kasnija isplata osobnih primanja: navodno, uplata većine osobnih primanja na tekućim računima ukazat će se građanima, umjesto 8.-11. siječnja tek 15. ili 16. ovog mjeseca. Istodobno, vlasnici objekata su pred važnim dilemama: uz dvojbu hoće li zbog boljeg snalaženja, ali i sentimenta prema kunama kao nacionalnoj valuti, ne samo ostaviti stare cjenike s dvojno iskazanim cijenama usluga u kunama i eurima, tu je i uvijek prisutna poslovna odluka o mogućem povećanju cijena. Jer, mnogi su artikli u nabavi poskupili ”standardnih” 8- 10 a neki i čak do 20 posto, iz državnog Zavoda za statistiku kao suprotnost podacima iz svakodnevne prakse ističu kako inflacija posustaje a cijene se, nakon ”razdoblja divljanja” postupno stabiliziraju i ujednačuju, tako da menageri u turizmu i ugostiteljstvu mogu s većom sigurnošću planirati dolazeću sezonu i cjelogodišnje poslovanje uopće, piše Dubrovački vjesnik.

Bio je to povod za malu anketu među nekim od dubrovačkih ugostitelja, koje smo uz navedeno pitali jesu li već uveli i mogućnost naplate bakšiša (odnosno ”tipa”, ”tringelda”, ”baje” ili, kako se već u slengu ne naziva navika ostavljanja ”manče” konobarima za kvalitetno pruženu uslugu) uz plaćanje karticom i ako jesu, kako se konobari s tim snalaze.

Tako vlasnik caffe bara ”Giro” Tomislav Njavro ističe kako će, ako to zakon i dalje dozvoli, svakako i dalje tijekom 2024. godine ostaviti dvojne cijene iskazane u kunama i eurima:- Prvenstveno zbog domaćih ljudi koji su mi najčešći gosti, neću dirati cijene usluga! Možda bih mogao kao ”dodatni argument” za povećanje cijena usluga iskoristiti činjenicu kako usred poslovne zone Dubrovnika moji gosti imaju gratis parking, ali ga neću iskoristiti jer želim da zadržim svoje goste i da im i dalje bude maksimalno ugodno. To će se, pretpostavljam, odraziti i na bakšiš gostiju jer sam uz plaćanje karticom uveo i mogućnost plaćanja manče karticom, jednako kao što sam cjenik usluga već otisnuo u obliku QR-koda na stolovima u svom kafiću.

image

Caffe bar "Giro"

Ahmet Kalajdžić/

- Do konca 2023. godine cijene mnogih ugostiteljskih artikala u nabavi su se postupno stabilizirale, tako da ću u svom kafiću na Batali zasad ostaviti iste cijene kave, alkoholnih i bezalkoholnih pića te ostalih napitaka i usluga tako da ih do daljnjeg neću mijenjati - naglašava vlasnik caffe bara ”Amici” Dario Dubelj i dodaje: "Bakšiš se bez problema može platiti karticom, a jednako ostaju cjenici u dvojnim cijenama."

I vlasnik caffe bara "D‘el" na Batali Đani Ivanković voljan je zadržati cjenike s "dvojno" izraženim cijenama.

- Ako tako odluči većina mojih kolega - ugostitelja, tako ću i ja postupiti te ostaviti cjenike u takvom obliku. No, glede poskupkjenja, mogu reći kako od toga neće biti ništa! Jer, u ovim se i ovakvim okolnostima ozbiljno pitam kako zadržati goste i strahujem da, ako ih povećam, da ih neću zadržati. Znači, s poskupljenjem bih kao slijedeći potez mogao samo zaključati vrata, odnosano zatvoriti kafić! - ističe Ivanković koji nagklašava kako već je gostima već omogućio "virtualno" davanje tringelda pomoću kartica i da to ide kako treba.

Na Batali je i caffe bar ”Amor”, a vlasnik Luka Trtoman naglašava kako bi najradije za stalno ostavio dvojne cjenike.

image

Caffe bar "Amor"

Ahmet Kalajdžić/

- To bi zapravo bio stalni podsjetnik kako unatoč EU i euru i dalje imamo nešto samo svoje. Kafići kakve znamo postupno ”izumiru”, a ja želim zadržati goste bez kojih naši objekti nemaju smisla postojati. Stoga cijene usluga, zasad, ne mislim mijenjati i ovakve kakve su mogle bi ostati cijelu godinu. No, o mogućem povećanju odnosno suprotnoj odluci, ovisno o eventualnom povećanju te kretanju cijena proizvođača, odlučit ću uoči Uskrsa ili početka glavne turističke sezone - kaže Trtoman te dodaje kako gosti mogu bez teškoća konobarima ”tringeld” platiti i karticama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:29