SVI DETALJI DOČEKA

Vatreni će do Trga doći istom trasom kao i 2018. godine, ali priprema se jedna velika promjena

Očekuje se da bi na osiguranju moglo biti angažirano više stotina policajaca

Prizor s dočeka 2018. godine

 Tomislav Krišto/Cropix

Zrakoplov s hrvatskim nogometnim reprezentativcima, službenim stožerom i vodstvom sletjet će, prema informacijama koje su Jutarnjem listu potvrđene iz HNS-a, u Zračnu luku "Franjo Tuđman" u nedjelju u 17.10 sati, a nakon toga će biti organiziran doček "vatrenih" na Trgu bana Jelačića.

Kao što smo najavili u utorak, to je bila opcija u slučaju da Hrvatska izgubi utakmicu protiv Argentine, što se nažalost i dogodilo. Kao mjesto dočeka "vatrenih" određen je glavni zagrebački trg, nijedna alternativna lokacija nije dolazila u obzir.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u srijedu je novinarima rekao neke pojedinosti dočeka, ali tijekom dana je održan sastanak predstavnika Grada, organizatora HNS-a i HRT-a na Prisavlju o organizaciji dočeka. Međutim, budući da se u organizaciju dočeka uključila i Vlada, i u četvrtak bi se trebao održati sastanak u Banskim dvorima na kojem će se utvrditi pojedinosti.

Organizatori dočeka

- Jutros smo se čuli s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS), reprezentacija bi trebala sletjeti u nedjelju između 15 i 17 sati, u svakom slučaju popodne, i po tome ćemo raditi doček. Još se igra i utakmica za treće mjesto u subotu, tako da se nadam još jednoj brončanoj medalji kao 1998., kada sam i sam bio na toj utakmici. Što se tiče dočeka reprezentacije, sada se rade sigurnosni protokoli i druge stvari koje se komuniciraju HNS-om, Vladom, MUP-om i resornim ministarstvima - izjavio je Tomašević.

U četvrtak će se na HRT-u održati novi sastanak i vjerojatno će se znati nešto više pojedinosti oko organizacije dočeka i izvođača, kao i protokola, osiguranja, trase te hoće li, kako je to uobičajeno u takvim prigodama, u zagrebačkoj zračnoj luci također biti organiziran neki prigodni kraći doček ili će se igrači i vodstvo HNS-a odmah uputiti prema Trgu bana Jelačića.

Čim se doznalo kako će se doček "vatrenih" umjesto u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića organizirati već u nedjelju u kasnim poslijepodnevnim satima, na HRT-u je sazvan hitan sastanak jer se baš ništa ne želi prepustiti slučaju. Zagrebačka policija, koja već ima iskustva s osiguranjima dočeka "vatrenih" - 16. srpnja 2018. godine na Trgu ih je dočekalo 120.000 ljudi, a na trasi i oko pola milijuna navijača - od sutra će operativno razrađivati plan osiguranja u suradnji s HNS-om.

Kako doznajemo, "vatreni" će u nedjelju do Trga putovati istom trasom kao 2018. godine, samo se ovoga puta zbog vremenskih uvjeta neće voziti u autobusu otvorenog tipa.

Očekuje se da bi na osiguranju moglo biti angažirano više stotina policajaca i da bi zagrebačkim policajcima na ispomoć mogli doći kolege iz susjednih uprava. Osim osiguranja u zračnoj luci i trase kojom će se kretati reprezentativci, a koja još nije poznata, za policiju je najveći izazov osiguranje Trga i sprječavanje bilo kakvih incidenata. Gradske službe već su uklonile ukrase s istočne strane Trga postavljene za Advent, a kućice na zapadnoj strani će ostati jer se ekran postavlja istočnije od njih, pojasnio je gradonačelnik Tomašević. Upravo će na istočnoj strani Trga biti postavljena i pozornica na koju se će uspesti hrvatski reprezentativci.

Marija Nemčić, ravnateljica Programa HRT-a, na ovom specijalnom televizijskom projektu uposlit će, kako smo doznali, svoje najbolje ljude, a publika u ostalim gradovima Lijepe Naše koja neće moći biti u prilici uživo dočekati i pozdraviti naše sportske junake program na Trgu moći će pratiti u izravnom prijenosu HTV-a. Kako neslužbeno doznajemo, na sastanku održanom na zagrebačkom Prisavlju na kojem su uz ljude s HRT-a nazočili i zaposlenici zagrebačkog Gradskog poglavarstva, članovi sportske redakcije HTV-a te HNS-a, odlučeno je da će HRT svoj televizijski signal ustupiti i ostalim televizijskim kućama.

Stjepan Balog iz Sportske redakcije HTV-a je voditelj televizijskog projekta dočeka za koji se očekuje da na HTV 1 starta u nedjelju u 16.45 sati. Istodobno će se na HTV 2 prikazivati utakmica finala Sp-a. HTV će TV kamerama pokrivati kompletno događanje od dolaska na aerodrom do zbivanja na Trgu, a jedna TV kamera bit će i u autobusu koji će naše reprezentativce voziti do centra Zagreba.

Čast i sreća

Što se glazbenog dijela programa tiče, on će biti bogat i raznolik. Želje su da na Trgu za "vatrene" i brojnu publiku pjevaju Prljavo kazalište, Joško Čagalj Jole te Jura Stublić.

- Gledao sam mnoge utakmice na Svjetskom prvenstvu, a naravno da nisam propustio nijednu utakmicu naše reprezentacije. Naši sportaši na ovom SP-u donijeli su nam mnogo sreće i bit će mi čast nastupiti na njihovu dočeku u Zagrebu - ističe Jura Stublić, koji priznaje da mu je najstresnije bilo gledati posljednju utakmicu s Argentinom.

Prljavo kazalište ne daje izjave dok ga službeno netko ne pozove, a popularni Joško Čagalj Jole u nedjelju nastupa u BiH i malo je vjerojatno da će uspjeti doći u Zagreb.

"Vatreni" će u subotu u 16 sati igrati utakmicu za treće mjesto protiv ekipe koja će izgubiti u susretu između Francuske i Maroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:57