ONEČIŠĆENE PLAŽE

‘Uzorci koji su uzeti u Kostreni i u Ližnjanu su isti. To je sve što vam mogu reći‘

‘Razlika onečišćenja u Kostreni i u Ližnjanu je drugačija. Tamo je onečišćenje došlo s kopna, a kod nas s mora‘, rekla je pulska lučka kapetanica

Onečišćenje u Ližnjanu

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Uzorci materijala, koji su onečistili deset kilometara ližnjanske obale prije 15 dana, uzeti s plaže u Kostreni i one u Ližnjanu su isti, kazala je danas pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc. No, nije potvrdila da se radi o istom zagađivaču, a to je termoelektrana u Urinju.

- Uzorci koji su uzeti u Kostreni i u Ližnjanu su isti. To je sve što vam mogu reći, a sve ostalo odrađuje odvjetništvo. Moj ravnatelj sigurnosti plovidbe već je izjavio da onečišćenje nije došlo s nikakvog broda, a razlika onečišćenja u Kostreni i u Ližnjanu je drugačija. Tamo je onečišćenje došlo s kopna, a kod nas s mora. I tu se dalje ne bih htjela miješati - kazala je Brenko.

Nije potvrdila ni radi li se o mazutu ili nekom drugom derivatu. Na pitanje novinara, kako je moguće da nitko nije vidio veliku mrlju koja je prešla cijeli Kvarner do Istre i izdao neko upozorenje, kazala je da to treba utvrditi državno odvjetništvo.

A mukotrpno čišćenje se i dalje nastavlja, s time da ga otežavaju vremenske prilike. Ovaj vikend brojni su vatrogasci i ostale službe punom parom čistile plaže i brojne škrape na ovom velikom području. No, još je jako puno posla pred njima.

- Moramo to što prije sanirati. Znate i sami da nam dolazi turistička sezona. Pitat ćemo nadležne službe do koje mjere moramo čistiti obalu, da li da negdje ostane tako kako je, da stijene budu bijele, to će nam netko morati napisati jer ne želimo pogriješiti - istaknula je Brenko Škerjanc navodeći da obalu čiste kako su dobili upute od nadležnih službi i bez korištenja kemikalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:55