PRESUDA NAKON TUŽBE

Ustavni sud: Izjava ‘Čoban je čoban, kužiš, to ti je tak" nije uvreda, nego sloboda govora

Granice prihvatljive kritike šire su za političare nego kod privatnih osoba, zaključio je Ustavni sud

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović

 Damjan Tadic/CROPIX

Javna izjava "Čoban je čoban, kužiš, to ti je tak‘", koju je u žustroj polemici, na sjednici Općinskog vijeća Kalnika, HSS-ovac Božidar Kovačić uputio zamjeniku općinskog načelnika, SDP-ovcu Mariju Filipašiću, nije kazneno djelo protiv časti i ugleda, nego spada u slobodu govora. Odlučio je to Ustavni sud u jednoj od svojih najnovijih odluka.

To je još jedna u nizu odluka Ustavnog suda kojom se zauzima pravno stajalište da su granice prihvatljive kritike na račun političara kao javnih osoba šire nego u slučaju kritike privatnih osoba. Ustavni sud u odluci se pozvao na pravno stajalište koje je u nizu presuda vezanih u granice slobode govora zauzeo Europski sud za ljudska prava.

Ustavni sud je spomenutom odlukom ukinuo presudu Općinskog suda u Bjelovaru i Županijskog suda u Slavonskom Brodu kojom je sad već bivši predsjednik Općinskog vijeća Kalnik - male općine u Koprivničko- križevačkoj županiji - bio osuđen za kazneno djelo uvrede zamjenika načelnika te općine, Marija Filipašića. Kovačić je u državni proračun temeljm presude za klevetu morao uplatiti 3142 kune kazne i podmiriti sudske i odvjetničke troškove, no to će mu nakon ove odluke Ustavnog suda biti vraćeno.

U žaru polemike

Sporni događaj koji je upravo dobio svoj epilog na Ustavnom sudu odigrao se u kolovozu 2015. na sjednici Općinskog vijeća tijekom rasprave o izgradnji dječjeg vrtića. HSS-ovac Božidar Kovačić kritizirao je poteze općinske vlasti. U žaru polemike, aludirajući na činjenicu da se zamjenik općinskog načelnika, Marijo Filipašić, privatno bavi ovčarstvom, izjavio je: "Čoban je čoban, kužiš, to ti je tak‘". Filipašić ga je zbog toga tužio za dva kaznena djela protiv časti i ugleda - teško sramoćenje i uvredu. U tužbi, a tijekom postupka i pred sudom tvrdio je da ga je Kovačić tom izjavom želio degradirati i poniziti i da su mu se zbog te izjave "smijali po selu i prepričavali je po birtijama".

Kovačić se na sudu branio da Filipašića nije htio poniziti, da zamjenik načelnika doista ima stado ovaca, tvrdio je da je i sam bio meta sličnih napada jer se na sjednicama Općinskog vijeća znalo događati da ga nazivaju "pilićarom i kokošarom" (Kovačić je vlasnik kokšje farme), da je općinski načelnik tijekom rasprava čak znao izjaviti da u vijećnici smrdi po štali aludirajući na njega kao vlasnika kokošje farme, ali da mu nikad nije palo na pamet da zbog toga podiže tužbe. Sud je na kraju Kovačića osudio za uvredu, ali ne i za teško sramoćenje zamjenika načelnika općine Kalnik.

Ukinuta presuda

Kovačić je, međutim, podnio ustavnu tužbu u kojoj je tvrdio da mu je osuđujućom presudom povrijeđeno pravo na slobodu govora. Ustavni je sud prihvatio njegovu ustavnu tužbu i ukinuo osuđujuću presudu.

"Kad je sporna izjava iznesena u kontekstu političke debate o pitanju od javnog interesa, prihvatljiva su samo najnužnija ograničenja slobode govora jer je sloboda političke debate u samoj srži koncepta demokratskog društva. Stoga su granice prihvatljive kritike šire u slučaju same ličnosti političara, nego kod privatnih osoba", stoji u odluci Ustavnog suda.

Hitrec pobijedio: I Stjepan Mesić prošao loše pred Ustavnim sudom

Da političari moraju biti spremni pretrpjeti čak i uvredljivu kritiku, Ustavni je sud potvrdio i u slučaju Stjepana Mesića. Početkom 2020. taj je sud ukinuo pravomoćnu presudu Općinskog suda u Zagrebu kojom je književnik Hrvoje Hitrec bio proglašen krivim za kazneno djelo uvrede bivšeg predsjednika i osuđen na kaznu od 10.000 kuna. Mesić je Hitreca tužio za povredu časti i ugleda jer ga je u jednom intervjuu nazvao "idiotom".

Hitrecu nije pomogla ni lukava taktika koju je u kaznenom postupku pokušao primijeniti pozivajući se na činjenicu da "idiot" u slučaju kneza Miškina, glavnog junaka romana Dostojevskog, ima pozitivnu konotaciju.

Općinski sud Hitreca je osudio. No Hitrec je podnio ustavnu tužbu i Ustavni je sud tu presudu ukinuo uz obrazloženje da mu je povrijeđena sloboda govora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:08