METROPOLA SKUPOĆE

Usporedili smo cijene u Zagrebu s ostalim euro metropolama i došli do neugodnog saznanja

Stanovniku Berlina će nakon nabave osnovne potrošačke košarice od plaće ostati 22.400 kuna, a Zagrepčaninu samo 7.230

Zagreb, Pariz, Varšava i Berlin

 Profimedia/

Prosječan Zagrepčanin svoju potrošačku košaricu platit će oko 350 kuna. Stanovnik Berlina za iste namirnice izdvojit će 80 kuna više. No, Berlinčaninu će nakon toga od plaće ostati 22 400 kuna, a Zagrepčaninu samo 7 230 kuna, odnosno tri puta manje. U usporedbi s još osam europskih metropola, Zagreb je po omjeru plaće i nabavke namirnica drugi najgori. Ispred njega je samo glavni grad Poljske, Varšava.

Od 17 namirnica koje smo uspoređivali, U Zagrebu je po jedna najskuplja i najjeftinija. Građani hrvatskog glavnog grada najviše plaćaju vodu, i to 6,67 kuna za litru i pol, a najmanje glavicu salate, koja košta šest kuna.

Pomoću portala Numbeo, najveće svjetske baze podataka potrošačkih cijena i kvalitete života po gradovima, provjerili smo koliko u prosjeku koštaju namirnice u trgovinama mješovite robe u Zagrebu. Zanimalo nas je kako taj trošak izgleda u usporedbi s drugim velikim gradovima Europske unije. Izabrali smo Berlin, Pariz, Beč, Rim, Madrid, Budimpeštu, Varšavu i Ljubljanu.

U ovu malu analizu europskih košarica s odjela voća i povrća ubacili smo naranče, jabuke, banane, rajčice, krumpir, luk i salatu. Za sve osim salate, cijenu smo gledali po jednom kilogramu. Od mesa smo uzeli po kilogram pilećih prsa i goveđeg odreska, a za ostatak proteina zaslužno je pakiranje od 12 komada jaja. Tu su i litra mlijeka i lokalni sir. Kako se kreće cijena žitarica vidjeli smo po kilogramu bijele riže i štruci bijelog kruha teškoj pola kilograma. Osim litre i pol vode, među pićima su litra vina srednjeg ranga te pola litre domaćeg piva.

Od ukupno 17 namirnica, u Parizu je najskuplje njih 12. Košarica je u Parizu sa svojih 614 kuna najskuplja. Međutim, prosječna plaća Parižanina od 19 370 kuna isfinancirat će 32 takve košarice.

Na suprotnoj strani nalazi se Ljubljana, njenih deset najjeftinijih artikala, a ujedno i najjeftinija košarica. Tamo će građanin s plaćom od 9 900 kuna moći kupiti 36 košarica u iznosu od 275 kuna.

Iako ima samo jednu najskuplju namirnicu, glavicu salate za 10,69 kuna, prema ovoj usporedbi, najmanje je isplativo živjeti i jesti u Varšavi. Plaća od 8 560 kuna namirit će 20 košarica koje koštaju 420 kuna.

Ovakav račun blizak je Zagrepčanima. S plaćom od 7 580 kuna, oni si mogu priskrbiti tek 21 košaricu po cijeni od 350 kuna.

Od svih devet gradova, Zagreb ipak nije onaj s najmanjom plaćom. Mađari u svom glavnom gradu, Budimpešti, zarađuju točno 500 kuna manje. Ipak, budžet koji moraju izdvojiti za jednu nabavku je 290 kuna, što znači da mogu kupiti tri košarice više od Zagrepčana.

Daleko najbolje izgleda da je u Njemačkoj, točnije Berlinu. Dok broj košarica po plaći u ostalim gradovima varira od 20 do 36, u Berlinu je on visokih 53. Berlinska košarica stoji 430 kuna, a plaća je najveća s ove liste i iznosi oko 22 800 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:13