UŽIVO: BORBA S POPLAVAMA

U Sisku popustio nasip, tri sela na Baniji su potpuno odsječena, pada vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice

Razvoj situacije s poplavama diljem Hrvatske pratimo iz minute u minutu

Poplavljeno Pokupsko

 Damir Krajac/Cropix

Ključni događaji

- Plenković: Stanje u Kostajnici je složeno, u drugim zemljama je i gora situacija

- Reporteri Jutarnjeg: Cesta između Pokupskog i Siska pod vodom, tri sela odsječena

- Popustio privremeni nasip u Sisku

- Nakon rekorda Korana prestala rasti, jutros pala za dva centimetra

- Hrvatske vode: U noći s petka na subotu vrh vodnog vala u Petrinji

- U Karlovcu najveći vodni val u povijesti mjerenja vodostaja

- Predsjednik RH Zoran Milanović obišao ugroženo područje grada Petrinje


Karlovačka županica: Iako vodostaji karlovačkih rijeka padaju, i dalje potrebna budnost

Vodostaji karlovačkih rijeka padaju, Kupe s jučerašnjih 847 na 828 centimetara i Korane s 852 na 840 centimetara, ali je krajnja budnost potrebna i dalje zbog najave novih oborina, rekla je u četvrtak nakon sjednice županijskog Stožera CZ-a karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Županija je od nacionalne razine dobila svu potrebnu pomoć u borbi s poplavama, uključujući i pomoć vojske, rekla je Furdek Hajdin, ističući kako smatra da se oslanjanjem samo na vlastite snage ne bi mogli tako "uhvatiti u koštac s ugrozama" koje su pogodile županiju.

Poplava je, osim Karlovca, pogodila Dugu Resu, Ogulin, Slunj, Vojnić, Barilović i Tounj. Sustav obrane od poplave je u izgradnji, ali ekstremna je kiša poplavila tristotinjak dvorišta, a u nekima je prodrla i u stambeni prostor. Kada se voda povuče, popisat će se objekti u kojima je nastala šteta i - ako bude trebalo - proglasit će se stanje elementarne nepogode, rekla je županica.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je kako je poznato da je u Karlovcu voda ušla u 54 kuće, ponegdje samo u podrume, a ponegdje, dodao je, i u dnevne boravke.

Najavio je da će se, čim to bude moguće, u suradnji s Crvenim križem krenuti u isušivanje kuća te je najavio pomoć u sanaciji šteta, osim one po proceduri elementarne nepogode, i to se posebno odnosi na građane koji žive na nebranjenom području, gdje sustav obrane od poplave još nije završen.

Naime, izgradnja je u tijeku, 11 kilometara nasipa je podignuto i pokazalo se da je obranio od poplave Mostanje, Malu Švarču i Logorište, još se 12 kilometara završava, a zatim se ide u gradnju još deset kilometara nasipa i zidova.

Po najnovijim podatcima Stožera Grada Karlovca, zbog visokog vodostaja rijeka, Kupe koja je u jednom trenutku dosegnula 847 centimetara i Korane s 852 centimetra, i dalje je na snazi izvanredno stanje.

Voda je ušla u 54 obiteljske kuće te znatno više u gospodarske objekte u naseljima Gradcu, Cerovcu Vukmanićkom, Vodostaju, Husju, Orlovcu, Gornjem Mekušju, Brođanima, Kobiliću i Brodarcima.

Zatvoreno je 20 cesta i izolirano je više karlovačkih naselja. Svi kojima je u takvim uvjetima potrebna pomoć mogu nazvati 112 i 193, javiti se povjerenicima Civilne zaštite u svojemu mjesnom odboru ili gradskoj četvrti te Stožeru (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj 099 5284 728).


Najnovije fotografije iz Hrvatske Kostajnice

Vodostaj rijeke Une polako pada i voda se povlači iz grada.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Život u Hrvatskoj Kostajnici pomalo se vraća u normalu

Život se u Hrvatskoj Kostajnici postupno vraća u normalu. Vojska i dalje učvršćuje zečje nasipe, no vodostaj Une povlači se. Kompresorske pumpe i dalje izbacuju vodu, no centrom grada umjesto čamcem danas smo se provezli automobilom.

Ulice Kavrnja i Vladimira Nazora još su pod vodom od tridesetak centimetara, no to je ništa u usporedbi na jučer. Grad je prionuo saniranju štete.

Susrećemo Antu Čovića koji ispire stubište stambene zgrade u Nazorovoj od nanesenog mulja i blata.Čini se da je najgore prošlo, kazuje nam. Susjeda Zeha Mikulić kaže da je svima u Hrvatskoj Kostajnici dosta poplava. Traži rješenje jer ovakve se situacije ne smiju ponavljati.

- Svi spominju da su krivi zeleni. Svaka čast njihovoj brizi za okoliš, ali mi ovdje živimo i stalno se suočavamo s istim posljedicama. Ova poplava umalo je bila gora od 2014. Te se godine Una izlila do pete stepenice naše zgrade, ove "samo" do druge - ironično će.

Kaže kako nije normalno da ljudi koji žive u centru ovog grada svakih nekoliko mjeseci moraju pomicati namještaj, sanirati štete....

I dalje su ovdje volonteri Hrvatskog Crvenog Križa kao i vatrogasci, no situacija je mnogo mirnija.

Voda u Hrvatskoj Kostajnici i dalje nije za piće, a nema nikakvih informacija kada bi se ta situacija mogla promijeniti.


Predsjednik Milanović obišao poplavom ugroženo područje Petrinje

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je četvrtak poplavom ugroženo područje grada Petrinje, odnosno nasip uz desnu obalu rijeke Kupe gdje su angažirani i pripadnici Hrvatske vojske, priopćio je Ured predsjednika.

Nasipu, koji je oštećen tijekom potresa, prijeti visoki vodostaj Kupe pa pripadnici Hrvatske vojske, njih 70, od jutros ojačavaju nasip vrećama s pijeskom.

O aktivnostima pripadnika Hrvatske vojske i situaciji na poplavama pogođenom području predsjednika Milanovića izvijestili su zamjenik zapovjednika Zapovjedno-operativnog središta OSRH brigadir Robert Suntešić, načelnik Stožera Civilne zaštite grada Petrinje Željko Tonković, zapovjednik petrinjskih vatrogasaca Zvonko Ljubičić te vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije Marijo Paluh.


Dvor na Uni i dalje cestovno odsječen

Načelnik općine Dvor na Uni Nikola Arbutina kaže nam kako je situacija u odnosu na jučer nešto povoljnija te se do nekih sela koja su jučer bila potpuno pod vodom danas može doći, ali isključivo terenskim vozilima.

image

Nikola Arbutina

Ranko Suvar/Cropix

Kako je Una u opadanju, ne očekuju se novi problemi, no do sela Kuljani koje je najgore stradalo, i dalje se mogu probiti isključivo čamci HGSS-a i Hrvatskog crvenog križa koji tamošnjim mještanima dostavljaju pitku vodu, hranu i druge potrepštine.

Nažalost, vodostaj Une i dalje je toliko visok da je Dvor na Uni cestovno odsječen od ostatka Hrvatske, odnosno, do te se općine može doći isključivo preko Bosne i Hercegovine.

Na Petrinjskom području traju intenzivne pripreme za vrhunac vodnog vala rijeke Kupe koji se očekuje večeras i u noći u petrinjskom naselju Krnjica. Dovršavaju se boks barijere u dužini od 400 metara koje bi trebale, nadaju se u Hrvatskim vodama, zaustaviti prodiranje Kupe dalje prema Petrinji.

image

Pojačavanje nasipa u naselju Krnjica

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

U blizini je jedan od najboljih petrinjskih restorana ‘Štuka‘ koji je danas zatvoren. Djelatnice su nam ispričale kako ne znaju što ih čeka, ali da je 2014. godine situacija bila strašna.

- Voda je došla gotovo do kuhinje, a čitava ova livada iza restorana bila je pod vodom. Postavljali smo metar visoke pelete da bi se koliko-toliko obranili.


Krapinsko-zagorski župan: ‘Bojim se da će se stvoriti uvjeti za proglašenje elementarne nepogode‘

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je za HRT govorio o mogućnosti proglašenja elementarne nepogode u toj županiji. Obilna je kiša i u toj županiji aktivirala klizišta, nhjih 67.

- S obzirom na to da se voda još uvijek nije povukla do kraja, kad tu izračunamo štete u 28 objekata u koje je voda ušla u različitim dijelovima Zagorja, kad izračunamo štete na poljoprivrednim posjedima, bojim se da će se i stvoriti uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, ali s obzirom na to da su u 17 jedinica lokalne samouprave sada komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda na terenu, da je Županijska uprava za ceste na terenu, da komunalni redari obilaze nerazvrstane lokalne ceste, morat ćemo ipak pričekati do sredine sljedećeg tjedna da vidimo je li se stvorio financijski obim štete da bih ja mogao proglasiti elementarnu nepogodu, jer mora biti šteta minimalno 20 % izvornih prihoda, rekao je Kolar za HRT.


Izvor iz Hrvatskih voda: ‘Ovo se odavno moglo izbjeći!‘

I dalje traje zbrinjavanje i sanacija puknuća nasipa, odnosno boks barijera u sisačkom naselju Galdovo na prostoru udruge za terapijsko jahanje ‘Kas‘. Čamcem GSS-a imanje je obišao i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Svima je jasno kako je ovdje riječ o problemu nastalom još za vrijeme potresa kada se dogodio veliki rascjep u nasipu na Savi. Boks barijere zapravo su željezne mreže punjene geotekstilom i zemljom, ali one naprosto nisu mogle izdržati savsku bujicu.

Doznajemo kako je u ovom trenutku za obranu od poplava, odnosno izlijevanje Save i Kupe ključno Lonjsko polje. Tamo je otvorena ustava koja je dosad primila 200 milijuna kubika vode od 750 milijuna kubika koliko još može primiti.

Na brzinu utjecanja te vode u Lonjsko polje ne može se utjecati, no to je ključni dio obrane jer da nema te ustave, dogodio bi se val Save i Kupe možda i do Velike Gorice.

Doznajemo kako će tijekom dana, a naročito večeras situacija biti najkritičnija u Petrinji, točnije u naseljima Farkašići i Nova Drenčina, gdje pripadnici Hrvatske vojske i djelatnici Hrvatskih voda još od utorka rade na svim mjerama obrane od poplave, uključujući i gradnju zečjih nasipa.

Od visokog izvora iz Hrvatskih voda koji je želio ostati anoniman doznajemo kako se situacija koja se jučer dogodila u Kostajnici mogla odavno izbjeći.

- Već godinama u skladištima stoje aluminijske barijere koje se u kratkom roku mogu postaviti i tako spasiti centar Hrvatske Kostajnice od prelijevanja Une. Sigurno se pitate zašto to nismo učinili. Odgovor je jasan - konzervatorske službe ne žele da se nagrđuje pogled na rijeku Unu. Nadam se da sada vide posljedice, ali nakon ove situacije stvarno je gotovo s time i taj ćemo projekt provesti jer u pitanju su ljudski životi i imovina, rekao je sugovornik Jutarnjeg.


Gradonačelnik Obrovca: ‘Ovo se nije moglo predvidjeti‘

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan novinarima je odgovorio na pitanje je li obišao grad tijekom poplava.

- Dok je bila voda, nisi mogao bez broda. Nije grad tako velik da ja ne bih vidio što se u njemu događa. Osim toga, tu su moji ljudi iz stožera koji su bili tamo dan-noć, s njima sam bio u kontaktu, rekao je Župan, javlja N1.

Dodao je da se ovo nije moglo predvidjeti.

- Mi imamo protupoplavni zid koji je izgrađen na temlju stogodišnjih mjerenja razine rijeke. Napravljen je tako da nijedan val ne može ugroziti grad, a dogodilo se upravo to. Prebacio je val za 30 posto visine, tog momenta je sve gotovo. Dok se rijeka ne povuče, kaže Župan.


Obilne kiše pokrenule dvadeset novih klizišta u Varaždinskoj županiji

Nevrijeme koje je posljednjih dana pogodilo Varaždinsku županiju izazvalo je na području 20 općina i gradova plavljenje obiteljskih kuća i farmi, prelijevanje vode preko prometnica, pojavilo se i 20 novih klizišta te je zabilježen niz odrona tla i veliki broj slučajeva rušenja stabala.

Rekao je to varaždinski župan Anđelko Stričak u četvrtak na kolegiju načelnika i gradonačelnika, izvješćujući čelne ljude općina i gradova o aktualnoj situaciji.

"Obišao sam većinu poplavljenih područja i uvjerio se u razmjere štete. Nažalost, pojavilo se i dvadeset novih klizišta, zabilježeno je niz odrona tla kao i veliki broj slučajeva rušenja stabala", rekao je župan Stričak. Građane je pozvao da se jave u svoje općine i gradove kako bi prijavili štetu na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, podrumima te poljoprivrednim dobrima.

Na sastanku su bili i predstavnici svih žurnih službi koji su podnijeli izvještaj o angažmanu posljednjih dana. Što se tiče Vatrogasne zajednice Varaždinske županije ovih je dana na teren izašlo ukupno 57 vatrogasnih postrojbi, odnosno 1.065 vatrogasaca s 245 vozila.

Varaždinska policija je, uz svoje redovne ophodnje, na teren uputila više od 30 dodatnih policijskih službenika dok su Hrvatske vode uputile dvadesetak svojih zaposlenika i kooperanata. Kako su izvijestili iz Crvenog križa Varaždinske županije, građanima je pružilo pomoć i 30 djelatnika Crvenog križa, kao i članovi HGSS-a te civilne zaštite.

Danijel Bunić iz Hrvatskih voda je istaknuo kako su vodostaji rijeka Plitvice i Bednje u padu odnosno trend pada je 4 do 6 centimetara po satu što znači da bi se voda trebala lagano povući s poplavljenih područja.


Pada vodostaj Une

Kod Hrvatske Kostajnice pada vodostaj Une. Noćas je vodostaj počeo stagnirati, a sada pada 1-3 centimetra iz sata u sat, javlja HRT.

Kiša više ne pada, no hitne službe su i dalje na terenu.

- Sve je puno boks barijera i zečjih nasipa. Pumpe gotovo da se i ne gase. Ispumpava se voda iz podruma i prizemlja stambenih kuća i gospodarskih objekata, javlja reporterka HRT-a.


Hrvatske vode: Kupa kod Karlovca opada; Petrinju tek očekuju najviši vodostaji

Hrvatska se četvrti dan bori s visokim vodostajima i posljedicama poplava. Po podacima Hrvatskih voda stanje na području Duge Rese se normalizira, Kupa kod Karlovca je u blagom opadanju ali je poplavila prometnice i ugrozila kuće dok se u Petrinji maksimalni vodostaji tek očekuju.

Manje količine oborina koje su u posljednja 24 sata pale na slivovima Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području, prognoza je Hrvatskih voda.

Izvanredno stanje i dalje je uz rijeke Korane i Kupe na karlovačkom području, Une kod Hrvatske Kostajnice te na na spojnom kanalu Zelina – Lonja – Glogovnica – Česma kod Poljanskog Luga.

Izvanredne mjere su proglašene uz rijeke Glinu kod Vranovine, Ilovu kod Velikog Vukovja, Muru kod Murskog Središća, Savu kod Jasenovca, te Črnec kod Ustava Črnec.

Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opao je za 1,5 metara, a rijeke Zrmanje u Obrovcu za više od jednog metra.

Stanje na području Duge Rese se normalizira

Vodostaj rijeke Mrežnice opao je pola metra, te se stanje na području Duge Rese polako stabilizira.

Rijeka Mrežnica dosegnula je najviši vodostaj od 459 cm prekjučer u 23 sata na vodomjernoj postaji Mrzlo Polje na području Duge Rese, čime je za čak 37 centimetara nadmašila dosadašnji rekordni vodostaj iz 2014. godine.

U uvjetima tako visokih vodostaja došlo je do poplavljivanja niza objekata, kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Mrežnice u naseljima Zvečaj, Donje Mrzlo Polje Mrežničko i Belavići.

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici dosegnuo je najvišu razinu od 499 centimetra jučer u 21 sat i od tada je u laganom opadanju.

U idućih 24 sati očekuje se da vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici opadne za otprilike 40-ak centimetara, prognoza je Hrvatskih voda.

Ostvareni vodostaji rijeke Une vrlo su slični onima iz 2014. godine, kad je 18. svibnja zabilježena razina od 504 centimetra. Vodostaj preko 500 centimetra zabilježen je samo jednom u posljednjih 20 godina, i četiri puta iznad 450 centimetra m (i to 2014., 2018., 2019. i 2022.). Apsolutni maksimum rijeke Une datira još iz davne 1955. godine (+537 cm).

Karlovac: Kupa dosegnula najvišu razinu, kuće ugrožene, prometnice poplavljene

Od srijede od 9 sati uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava za područje grada Karlovca kada je vodostaj rijeke Kupe premašio razinu od 830 centimetra.

Najvišu razinu od 847 centimetra vodostaj Kupe u Karlovcu dosegnuo je noćas u 2 sata i od tada je blagom opadanju.

Vodostaj rijeke Kupe u 9 sati na vodomjernoj postaji Karlovac iznosio je 839 centimetra tendencijom daljnjeg opadanja od dva centimetra na sat. U iduća 24 sati očekuje se da vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu opadne za otprilike 50-ak centimetara.

Mnoge prometnice na karlovačkom području su poplavljene, a naselja nizvodno u ovom trenutku prometno su odsječena od Karlovca. Velik broj kuća nalazi se u okruženju ili je neposredno ugrožen poplavnim vodama rijeke Kupe.

Posljednji put tako visoki vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu zabilježeni su u listopadu 2015. (16.10.2015. +855 cm). Apsolutni maksimum od 872 cm datira iz davne 1939. godine. Ostvareni vodostaji treći su po veličini od 1926. godine.

Petrinja: Kupa u porastu, maksimalni vodostaji tek se očekuju

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić u 8 sati iznosi 950 centimetara i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 36 do 48 sati i vrlo vjerojatno će biti blizu razine rekordnih 988 centimetara iz 2014.

Jutros od 8,30 na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava.

U uvjetima visokih vodostaja rijeke Kupe očekuje se plavljenje prometnica te niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Procjenjuje se kako trenutna zapunjenost retencije Lonjsko polje iznosi 200 milijuna, retencije Odransko polje 150 milijuna te retencije Mokro polje 110 milijuna metara kubnih.

Očekuju se stabilnije vremenske, ali normalizacija vodostaja trajat će tjednima

U narednih 7 dana očekuju se puno stabilnije vremenske prilike. Mjestimice još može biti kiše i lokalnih pljuskova, ali u puno manjim količinama u odnosu na prethodnih 7 dana.

No, s obzirom na izuzetno visoke vodostaje, potpuna stabilizacija i normalizacija vodostaja u Hrvatskoj potrajati će još par tjedana dok se sve ove velike količine voda ne sprovedu do Dunava.

U unutrašnjosti Hrvatske danas se očekuje pretežno oblačno, još mjestimice uz malo kiše, ponajprije na istoku. Duž obale djelomice, ponegdje i pretežno sunčano, a osobito na jugu poslijepodne su lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na srednjem i južnom dijelu i sjeverozapadnjak.

U petak se u unutrašnjosti očekuje pretežno oblačno, povremeno uz mogućnost za malo kiše, od sredine dana i poneki pljusak. Poslijepodne se ponajprije na istoku očekuju sunčana razdoblja.


Obrovac se oporavlja nakon katastrofalne poplave

Stanje na području Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira, vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opada, dok vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu lagano naizmjence opada pa lagano raste ili stagnira, izvijestilo je u četvrtak Ravnateljstvo Civilne zaštite.

U Gračacu su i dalje poplavljena naselja Grab, Srb i Kokirna kojima Crveni križ dostavlja hranu, lijekove i vodu.

U Obrovcu se provodi sanacija šteta, čišćenje i dezinfekcija kuća, površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom.

Opširnije pročitajte OVDJE

image

Obrovac, tri dana nakon poplave

Luka Gerlanc/
image

Obrovac, tri dana nakon poplave

Luka Gerlanc/
image

Obrovac, tri dana nakon poplave

Luka Gerlanc/
image

Obrovac, tri dana nakon poplave

Luka Gerlanc/
image

Obrovac, tri dana nakon poplave

Luka Gerlanc/
image

Obrovac, tri dana nakon poplave

Luka Gerlanc/
image

Obrovac, tri dana nakon poplave

Luka Gerlanc/

Spašeni terapijski konji nakon popuštanja nasipa u Sisku

Vodena bujica rijeke Save probila je u četvrtak ujutro nasip u sisačkoj četvrti Galdovo poplavivši objekte na području naselja bivše Omladinske radne akcije, ugrozivši pritom i konje Udruge za terapijsko jahanje KAS koji su srećom spašeni.

Riječ je o nasipu koji je bio osjetno oštećen za vrijeme potresa, a već se dvije godine sanira.

Najprije je prodrla podzemna voda, nakon čega je oko 9 sati probijena boks barijera, pa je voda preplavila barake bivše radne akcije.

Ubrzo je razina vode narasla do krovova baraka u kojima su bile smještene neke humanitarne udruge, a u jednoj je bila i arhiva sisačke Opće bolnice.

Najveća je šteta prouzročena na objektima Udruge za terapijsko jahanje KAS, ali su svi konji smješteni na sigurno.

Budući da su objekti naselja okruženi sigurnim nasipima, kao retencija, nije došlo do izlijevanja vode u privatne kuće ili prometnice.

Brzom intervencijom počela je sanacija nasipa i ispumpavanje vode snažnim crpkama u Savu.


Reporteri Jutarnjeg: Cesta između Pokupskog i Siska pod vodom, tri sela odsječena

Kupa se prelila i na pokupskom području. Cesta koja spaja Pokupsko i Sisak je pod vodom, promet je u potpunosti obustavljen, s terena nam javlja reporter Jutarnjeg lista Tomislav Kukec.

Voda seže do iznad koljena. Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić kaže da zasad nema poplavljenih kuća. Od lokalne patronažne sestre doznajemo kako su najmanje tri sela odsječena, do njih se ne može cestom.

Na mjestu izlijevanja žive Nikola i Marija Opačić, koji sa strahom gledaju u bujicu. Baš jučer im je došao prije dva mjeseca naručen namještaj. Nalazi se u garaži koja će kroz koji sat biti poplavljena. Mole nas pomoć.

Uspjeli smo odnijeti jedan element težak više od 40 kilograma. Do vrha su 53 strme stepenice. Drugi je puno teži i ne ide uz stepenice, pa ga podižemo u garaži na visinu od dvadesetak centimetara. U pojedine garaže vikend kuća voda je već ušla. Vrhunac vodnog vala tek se očekuje.

image

Nikola Opačić

Damir Krajac/Cropix
image

Novinar Tomislav Kukec

Damir Krajac/Cropix
image

Pokupsko

Damir Krajac/Cropix
image

Nikola Opačić u Pokupskom

Damir Krajac/Cropix
image

Nikola Opačić

Damir Krajac/Cropix

Šef Hrvatskih voda: U Sisku popustilo šest boks-barijera

Čelnik Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je u Sisku popustilo šest boks-barijera i da je isprano temeljno tlo, za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro te da se zbog ogromne količine oborina nije stiglo izvršiti stabilizaciju, koja je bila predviđena u projektu sanacije, prenosi HRT.

Dodao je da su stradale svlačionice Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS.

Potvrdio je da se radi o dijelu oštećenom u potresu, rekavši da je ondje bila rasjedna pukotina.

- Stotinu pripadnika Hrvatske vojske poslano je na lokaciju zajedno sa snagama Hrvatskih voda i vjerujem da će u relativno kratkom roku sanirati i to oštećenje u tom dijelu nasipa, rekao je Đuroković novinarima u Karlovcu.

Dodao je kako je to samo dokaz da se na ovako ekstremnim vodostajima incident može dogoditi u bilo kojem trenutku.

- Mi se moramo fokusirati na petrinjske nasipe, gdje su također bile rasjedne pukotine i gdje smo zapravo utrošili najviše vremena na njihovoj stabilizaciji kako bismo idućih dan-dva tamo spremno dočekali veliki vodni val rijeke Kupe, rekao je Đuroković.


Plenković: Situacija u Kostajnici je složena, rade se koraci naprijed

Premijer Andrej Plenković u Karlovcu je zaključio kako smo žrtve globalnih vremenskih prilika, ali ne samo mi, stanje je, rekao je, puno gore u susjednoj Italiji pa sve pozvao da se na Googleu u to uvjere.

- Nažalost, tradicionalno je ovaj prekrasan grad na četiri rijeke i žrtva visokih vodostaja. Dio grada je obranjen, oni dijelovi koji su ranije bili u najgoroj situaciji Mostanje, M. Švarča i Logorište nisu pogođeni, dok drugim područjima ima određenih šteta. Situacija je u ovom trenutku pod kontrolom, pratimo situaciju u drugim područjima, rekao je premijer.

Opširnije pročitajte OVDJE


Na području Like vodostaji u opadanju, osim rijeke Like na Selištu

Na području Like vodostaji su u opadanju osim vodostaja rijeke Like na Selištu, koji u četvrtak u 8 sati iznosi +488,12 m.n.m., no dotok rijeke Like je u laganom opadanju, doznaje Hina iz ispostave Hrvatskih voda za Ličko-senjsku županiju.

Prema Lipovom polju se prelijeva 355 metara kubičnih vode u sekundi (m3/s). Na području Kosinja poplavljene su ceste prema Bakovcu i Sušnju, rekla je Lidija Pernar iz županijske ispostave Hrvatskih voda.

Do plavljenja Kosinjskog mosta nedostaje još oko 4 metra. Porast vodostaja na Selištu je oko 8 centimetara na sat.

Na Gospićkom području svi vodostaji su u opadanju, sve su prometnice prohodne osim jedne lokalne prometnice u Smiljanu zbog izlijevanja Bogdanice.

Na području Otočca tijekom noći došlo je do stagnacije i laganog pada vodostaja Gacke i pritoka.

Na Lovinačkom području vodostaji su u značajnom opadanju, voda se povlači u korito, prometnice su prohodne.

Nakon što je u utorak palo čak 60 litara kiše po četvornom metru na gospićkom području jučer je palo oko 17 litara. Trenutno nema novih oborina i po vremenskoj prognozi tijekom dana se ne očekuju značajnije količine novih oborina.


N1: Popustio privremeni nasip, prema Sisku krenula vojska

Kako doznaje N1 iz Hrvatskih voda, u Savskoj ulici u Sisku poplavljen je objekt Udruge Kas. Popustio je privremeni nasip od box barijera te ondje sad ide vojska i licencirane tvrtke.


HRT: U Sisku je popustio nasip

Kupa je u Farkašiću, uzvodno od Petrinje, dosegnula 947 centimetara i na snazi su izvanredne mjere. Kako je iz Petrinje u HTV-ove Vijesti u 9 javio Boris Kanazir, vodostaj Kupe za sada je još dovoljno nisko da se preventivnim aktivnostima pokušava spriječiti bilo kakva šteta.

Javio je i kako je prema neslužbenim informacijama u Sisku popustio nasip uz Savu na jednom mjestu gdje je oštećen u potresu.

- Voda se izlijeva, ali nije veliki dio stanovnika ugrožen, već Udruga za terapijsko jahanje i možda poneka kuća, javio je Kanazir.

Na petrinjskom području još uvijek je mirno.

- Kupa je ušla u to izvanredno stanje. Za nas to znači da će biti kod nas možda nekih manjih problema. Vidjet ćemo koliko će još rasti Kupa. Ona iz Farkašića do nas putuje desetak sati. U naredna 24 sata najbolje ćemo znati što će se događati u Petrinji, rekao je zapovjednik JVP-a Petrinja Zvonimir Ljubičić.

Dodao je da je kod njih za sada sve mirno, što ga iznenađuje s obzirom na prijašnje godine, te da preventivno slažu vreće s obzirom na 2014. godinu i najavu velikih vodostaja.

- Ne znamo što nam dolazi iz Karlovca. Mi smo spremni, imamo pumpe velikih kapaciteta. Znamo koje su nam kritične točke. Nažalost, ne znamo što nam je potres učinio s tim koritom, rekao je Ljubičić, dodajući da ne znaju hoće li ih dočekati nove rupe gdje će voda izbijati.

Međutim, rekao je da svi nasipi koji su stradali u potresu za sada drže, pohvalivši Hrvatske vode na sanaciji, kao i Hrvatsku vojsku.

Ljubičić je rekao i da su preventivno djelovali u par ulica u Petrinji te da su imali par ispumpavanja podruma, ali da za sad nemaju pozive građana, kojima je poručio da nema potrebe za panikom te da za sad sve drže pod kontrolom.


Nakon rekorda Korana prestala rasti, jutros pala za dva centimetra

Nakon što je dosegla najveći vodostaj ikad, Korana je prestala rasti - ujutro je zabilježen pad za dva centimetra, pa je u 8 sati izmjereno 850 cm, a zadnji porast vodostaja Kupe zabilježen je noćas u 2 sata, a u 8 sati je izmjerena razina od 840 centimetra.

I dalje traje izvanredno stanje obrane od poplava, koje se proglašava kad vodostaj Kupe prijeđe 830, a Korane 780 centimetara.

Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda je uoči sjednice županijskog stožera Civilne zaštite u četvrtak ujutro Hini potvrdio da je vodostaj Korane bio najveći zabilježeni do sada.

Podsjetio je na katastrofe iz 1939. i 1966. godine kada je vodostaj Kupe bio i niži, ali nije bilo nikakvog sustava obrane od poplava.

"Sad traje pražnjenje, a to prvih dvadesetak sati djeluje sporo. Nema novih oborina i treba pratiti to pražnjenje i paziti da sustav izdrži", rekao je Pavlović.

U Karlovac jutros dolazi i predsjednik Vlade Andrej Plenković gdje sudjeluje na radnom sastanku s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i Civilne zaštite vezano za pomoć stanovništvu u poplavi.

Mjere za sprečavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije je objavio mjere za sprečavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti među stanovnicima na zaraženom području.

image

Karlovac, srijeda 17.5.

Ivana Nobilo/Cropix

Vodu za piće valja koristiti isključivo iz vodovoda ili onu koja je flaširana, upozorili su.

Ne treba konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili koja se otopila uslijed nedostatka električne energije. Treba konzumirati hranu koja je pakirana ili dobro termički obrađena i konzerviranu, naveli su izZavod za javno zdravstvo Karlovačke županije. Podsjetili su i na važnosti provođenja osnovne higijene tijela.


U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une pao za deset centimetara, zečji nasipi se i dalje učvršćuju

Vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice protekle je noći pao za desetak centimetara i u 7 sati je iznosio 489 centimetara, što su stanovnici tog pounjskog grada dočekali s olakšanjem.

Ipak, za branitelje nema opuštanja, pa se i nadalje učvršćuju zečji nasipi, a nastavljeno je i ispumpavanje vode iz kuća u Ulici Nine Marakovića.

Ohrabruje da je pad vodostaja zabilježen i uzvodno kod Struge Banske i Dobretina, što znači da je prošao najviši vodni val. U nizvodnoj Hrvatskoj Dubici vodostaj stagnira na 523 centimetra.

image

Hrvatska Kostajnica, srijeda 17.5.

Ranko Suvar/Cropix

Usporen je i porast vodostaja rijeke Save kod Jasenovca, koji je u 7 sati iznosio 867 centimetara. Kod Crnca, nedaleko Siska, Sava raste u prosjeku jedan centimetar na sat. Međutim, na sisačkom području Sava ne prijeti poplavama, jer je voda puštena u retenciju Lonjsko polje.

Zbog visokog vodostaja još je dosta problema u prometu, pa je u prekidu promet iz Hrvatske Kostajnice prema Dvoru i prema Hrvatskoj Dubici na ŽC47.

Prema podacima HAK-a također je promet obustavljen između Stankovca i Slane na glinskom području, Žažine i Male Gorice na petrinjskom, Matijevića i Donjeg Dobretina na dvorskom, te Košutarice i Mlake na jasenovačkom području. Voda je preplavila i prometnice u naseljima Prekopa i Dvorišće na glinskom području.


Hrvatske vode: U noći s petka na subotu vrh vodnog vala u Petrinji

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda rekao je za Hrvatski radio kako je tijekom noći najteže bilo u Karlovcu i Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu.

- Vrh vodenog vala bio je oko ponoći za Kupu i Koranu i oko 22, 23 sata za Unu. Kupa je u Karlovcu u 2 sata dosegnula 840 cm, to je treći po veličini vodeni val od 1926. godine. Prvi je bio 1939., samo 20-ak cm viši od ovoga. Una je dosegnula 499 cm u Hrvatskoj Kostajnici, trenutno je u opadanju i opala je za 20-ak cm u odnosu na ponoć i najviši vodeni val. U idućih 24 sata očekujemo da Kupa i Korana u Karlovcu opadnu za oko pola metra. U Karlovcu su poplavljene brojne prometnice, neka naselja nizvodno od grada su odsječena, velik broj kuća je sigurno u okruženju. Visok vodostaj će sigurno još potrajati 48 sati na području grada Karlovca. Vrh vodenog vala na području grada Petrinje možemo očekivati tijekom noći s petka na subotu na razini iz 2014. godine, očekuje se da će biti ugrožen cijeli niz kuća i vikendica od Karlovca do Siska. Vremenske prilike se smiruju danas i sutra, što će pogodovati da se situacija počne smirivati i na terenu, rekao je Novosel.


Gradonačelnik Kostajnice: Smanjili smo razinu vode u ulicama, ekipe su radile cijelu noć

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan izvijestio je putem HR-a kako je protekla noć u tom gradu.

- Nakon izvanrednih mjera nastalo je izvanredno stanje koje su visoki vodostaji uzrokovali, procjeđivanje kroz tlo i zaobilazne vode koje su došle u ulice, ali ono što smo uspješno odradili u samoj borbi je smanjivanje same razine vode u ulicama naspram vodostaja u rijeci Uni, rekao je Bišćan za Hrvatski radio.

- Cijelu noć ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Hrvatske vojske i podizvođača Hrvatskih voda radile su na dopunjavanju, to jest praćenju samog rada pumpi. Trenutačno imamo blago opadanje vodostaja. Možemo reći, nije tendencija opadanja i ovih zaobilaznih voda, tako da nastavljamo s radom kako ne bi došlo do opet povećanja u samim ulicama jer sada vidimo da obilne padaline uzrokuju laganim nakupljanjem, to jest procjeđivanjem i daljnji dotok vode, samo ne iz rijeke, nego iz okolnih brežuljaka ili viših terena, rekao je.

Na pitanje je li najgore prošlo, odgovara:

- Ja se nadam da je najgore prošlo, ali ovo je i dalje pola metra viši vodostaj od one situacije koju možemo nazvati izvanredne mjere, tako da je pred nama nekoliko dana borbi i održavanja jer pad je 1 cm. Ako ćemo gledati u satima, treba mu dva dana da dođe samo do izvanrednih mjera, što je 450, a već na 450 ugroza je svim objektima koji su uz sam tok rijeke Une, tako da ćemo nastaviti još nekoliko dana u samoj borbi i smanjivanju vodostaja u ulicama, a tek u utorak ili srijedu možemo očekivati da će se rijeka vratiti u svoje korito, rekao je Bišćan.


Plenković danas planira obići poplavljena područja u Karlovcu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković vratio se s Islanda. Danas će u Karlovcu održati radni sastanak s ministrima i nadležnim službama na kojemu će razgovarati o sustavu sigurnosti i civilne zaštite. Nakon sastanka, Plenković ide u obilazak okolnih područja, piše N1.


U Karlovcu najveći vodni val u povijesti mjerenja vodostaja

Karlovcem od ponoći do jutra zasigurno protječe najveći vodni val u povijesti mjerenja vodostaja u gradu na četiri rijeke. Bilo je visokih vodostaja, ali se nikada nije dogodilo da su sve karlovačke rijeke u istom trenutku bile rekordne, odnosno na ovakvom vrhuncu, javlja iz Karlovca reporter Jutarnjeg Mario Pušić.

Točno u ponoć Korana u Karlovcu je poravnala svoj povijesni rekord od 852 centimetra, kakav je izmjeren još samo 16. listopada 2015. godine. Od tada stagnira na toj razini sve do 6 sati.

Kupa je svoj maksimum imala u 2 sata, i to 847 centimetara, odnosno svega 7 cm manje od svojeg rekorda iz 2015. godine. Statistički, njezin najveći vodostaj je upisan 1. lipnja 1939. godine i iznosio je 872 cm, ali tada nije bilo kanala Kupa-Kupa, ako bi pridodali i tu količinu vode, onda bi možda bila premašena i ta vrijednost.

Mrežnica je u ponoć na 430, te je premašila svoj rekord iz 2014. godine od 422 cm. Večer prije ga je premašila za više od 30 cm. U 5 sati je na 414 cm.

Ovo su nevjerojatne brojke. Ovakvi rekordni vodostaji su potopili između 30 i 50 kuća za sada, ako tako ostane, bit će dobro. Prije izgradnje dijela nasipa koji je spasio tri naselja, sada bi u Karlovcu plivalo i 20 puta više objekata, zasigurno više od 500, kako je to bilo prethodnih godina. Narednih sati očekuje se stagnacija, i opadanje razine rijeke, koje zbog natopljenog tla i nestabilnog vremena neće biti ni brzo ni lako. Danas će od tih vodostaja strepiti Petrinja i Sisak.


Na poplavljenom području ne pada kiša, očekuju se problemi prema Sisku i Petrinji

Uslijed premještanja vodnog vala prema Sisku i Petrinji danas se očekuju problemi u pokupskom dijelu prema Sisku i Petrinji. Izvanredno je stanje i na Uni u mjestu Hrvatska Kostajnica, gdje je vodostaj 489 cm, izvještava meteorologinja N1.

Suho je jutros na poplavljenom području, unatoč oblacima koji prekrivaju čitavu unutrašnjost. Kišovito je na istoku zemlje. U nastavku četvrtka bit će još povremeno oborine u unutrašnjosti, ali pretežno u gorskom dijelu i na istoku zemlje. Bit će to neusporedivo manja količina od ove prethodnih dana. Duž obale četvrtak će biti pretežno suh, tek poslijepodne u dijelu Dalmacije može biti pljuskova praćenih grmljavinom.

Petak će biti pretežno suh, tek lokalno u unutrašnjosti će biti slabe oborine. Duž Jadrana će biti većinom sunčano.

Potpune stabilizacije neće biti niti u danima vikenda. Treba računati na povremene pljuskove na kontinentu, kojih tijekom subote može biti i na Jadranu.


Izlijevanje Korane snimljeno dronom

Kako izgleda izlijevanje Korane u Karlovcu zorno svjedoči videozapis koju je dronom snimio fotoreporter Cropixa Željko Grgić.

image
Željko Grgić/Cropix
image
Željko Grgić/Cropix
image
Željko Grgić/Cropix

Pada vodostaj Une, Korana poravnala povijesni rekord

Rijeka Korana u Karlovcu je poravnala svoj povijesni rekord od čak 852 centimetra, kakav je u izmjeren još samo 16. listopada 2015. godine.

Proteklih par sati Korana je rasla po jedan centimetar na sat i u ponoć je dosegla rekordan vodostaj od 852 cm. Tijekom nije rastao vodostaj i u 5 sati u četvrtak ujutro i dalje stoji 852 centimetra.

Kupa je posljednjih sati srijede stagnirala na 846, što je 9 centimetara od rekorda iz 2015. godine, ali je u 5 sati ujutro pala 2 centimetra i vodostaj sada iznosi 842 centimetra.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

Uz sve operativne snage civilne zaštite, angažirane su komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji rade na aktivnostima obrane od poplava i raspoređuju se po potrebi na ugrožena područja u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici.

Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici u ponoć je iznosio 497 centimetara i, srećom do jutra je pao 8 centimetara - na 489 centimetara. Je li to donijelo olakšanje stanovnicima, vidjet ćemo kada stignu prva izvješća iz grada na Uni u kojemu je stanje jučer bilo dramatično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:52