Pelješki most

U opticaj puštena poštanska marka s motivom hrvatskog arhitektonskog remek djela

Autor marke je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a prema fotografiji koju je snimio dubrovački fotograf Mario Babarović.

Poštanska marka s motivom Pelješkog mosta

 Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 26. srpnja 2022., na dan svečanog otvorenja Pelješkog mosta, novu prigodnu poštansku marku s motivom najimpozatnijeg mosta u Hrvatskoj. Autor marke je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a prema fotografiji koju je snimio dubrovački fotograf Mario Babarović. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Naklada marke iznosi 60.000 primjeraka te je izdana u arčiću od 10 maraka. Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Pelješki most dio je državne ceste koja obilazi neumski koridor, odnosno dio je projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Projekt obuhvaća gradnju mosta, pristupnih cesta do mosta i obilaznice oko Stona čime je uspostavljena čvrsta cestovna veza između razdvojenih dijelova kopnenog teritorija Republike Hrvatske. Dvotračna državna cesta duga 32,5 km povezuje krajnji jug i stvara ključan preduvjet za razvitak kopna i otoka dubrovačke regije.

Gradnja mosta počela je sredinom 2018., a završena je početkom 2022. godine. Investitor čitavog projekta bile su Hrvatske ceste, hrvatsko poduzeće za upravljanje, građenje i održavanje državnih cesta, dok je glavni izvođač mosta bila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation uz koju su na projektu radile i brojne hrvatske tvrtke i pojedinci.

image

Poštanska marka s motivom Pelješkog mosta

Hrvatska pošta
image

Poštanska marka s motivom Pelješkog mosta

Hrvatska pošta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:42