VRIJEDAN 2,1 MILIJUNA

U KBC Sestre milosrdnice stigao najsuvremeniji robot za operacije kralježnice

Najsuvremeniji robot za operacije kralježnice stigao je na Odjel neurokirurgije KBC-a Sestre milosrdnice

Krešimir Rotim

 Bruno Konjević/Cropix

Najsuvremeniji robot za operacije kralježnice, vrijedan više od 2.100.000 eura, stigao je na Odjel neurokirurgije KBC-a Sestre milosrdnice. Jedini je takav u Hrvatskoj, ali i šire. Operacije će obavljati brzo i sigurno, s gotovo stopostotnom preciznošću. Oporavak pacijenata je brži, a boravak u bolnici kraći, prenosi HRT.

Upravo su bolovi u leđima najčešći razlog otvaranja bolovanja u našoj zemlji. U razdoblju od siječnja do srpnja 2023. godine po grupama dijagnoza zbog bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva zabilježeno je 6469 slučajeva privremene nesposobnosti za rad, izvijestili su iz HZZO-a.

Za stabilizaciju kralježnice idealan je spoj robota i neurokirurga.

- Sam vijak se plasira kroz kost, dakle on je smješten u kost i pored tog vijka se onda stavljaju šipke koje stabiliziraju taj dio kralježnice. To ovako izgleda dosta dramatično, međutim, važno je reći da se ovi vijci nalaze na dubini od otprilike šest, sedam centimetara ispod površine kože tako da ljudi to niti mogu napipati niti im na bilo koji način smeta, kaže prof. dr. sc. Krešimir Rotim, dr. med., predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

S pomoću robota sve je jednostavnije i preciznije.

- Njegova preciznost u prostoru, odnosno u tijelu pacijenta je preko 99 posto. On navodi kirurga na mjesto gdje treba izvršiti operaciju, kaže Rotim za HRT.

Zahtjevne i višesatne operacije kralježnice koje pacijenti teško podnose bit će kraće, a oporavak brži.

- Ovaj sustav za robotiku i za 3D planiranje će bitno - ne mogu sad reći koliko, za 60, 70, 80 posto vremena skratiti samo trajanje operacijskog zahvata, što je onda važno kao prevencija eventualnih infekcija, gubitak krvi i tako dalje, kaže Rotim.

- S ovim sustavom je moguće tzv. perkutano plasiranje vijaka, dakle s jako malim rezovima, bez otvaranja operacijskog polja, dakle perkutano možemo stabilizirati sustav za stabilizaciju i pacijenti mogu već drugi, treći dan ići kući, dodaje.

Ovdje godišnje izvedu od 700 do 800 zahvata na kralježnici i čeka se do jedan mjesec. Pod robotsku ruku uskoro će 15 pacijenata, prva operacija je za desetak dana.

- Definitivno će nam olakšati posao zato što će operacije trajati kraće, nećemo morati nositi one pregače koje su teške preko šest kilograma, svi ćemo biti manje izloženi zračenju, kako pacijenti, tako i cijeli tim, kaže Vesna Svirčević, mag. med. techn., glavna sestra Klinike za neurokirurgiju.

- Ovo je jedan značajan iskorak za našu bolnicu sukladno MPO-u i radi toga smo vrlo sretni. Na nekakav način i naši djelatnici će moći pokazati sve ono što su i trenirali svugdje u inozemstvu i ostalo, ali s druge strane i na dobrobit naših pacijenata jer sam siguran da će s ovime zdravstvena skrb biti puno učinkovitija i da je to na kraju za dobrobit svih naših građana RH, poručio je ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.

Ovo je samo dio rekonstrukcije i opremanja, na neurokirurgiji će do kraja ožujka iduće godine biti i velika hibridna operacijska dvorana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:54