BIJEG OD RATA

U Izraelu je zapelo i oko 180 hrvatskih hodočasnika: Doznajemo kako i kad bi se trebali vratiti

U slučaju pogoršanja sigurnosne situacije u Vladi se radi i na rezervnoj varijanti

Zračna luka Ben Gurion

 Gil Cohen-magen/AFP

Grupa od 57 hrvatska državljana hodočasnika poletjela je zrakoplovom izraelskog avioprijevoznika iz Tel Aviva za Beč, odakle će nastaviti putovanjem svojim kućama organiziranim prijevozom, javilo je ponedjeljak u popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP).

Uz njih su cijelo vrijeme na zračnoj luci bili djelatnici Veleposlanstva RH u Tel Avivu, dodalo je Ministarstvo.

- Od prvog dana Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske brine o povratku naših državljana u Hrvatsku te nastavlja koordinirati napore kako bi se ostatak hrvatskih državljana vratilo svojim domovima - rekao je MVEP

Sutrašnjim letom predviđen je povratak preostala 123 hrvatska hodočasnika, naravno vodeći računa o sigurnosnoj situaciji i mjerama, dodao je MVEP.

Podsjetimo, Jutarnji je ranije izvijestio da bi 180 hrvatskih državljana tijekom ponedjeljak i utorka trebalo napustiti Izrael gdje su bili na hodočašću. Prema informacijama koje je ranije dobio, plan je bio da oko 50 hrvatskih državljana u ponedjeljak iz aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu redovnom avionskom linijom poleti za Beč, a da preostalih 130-tak hodočasnika isto to napravi u utorak.

Kako doznajemo, svi su hodočasnici dobro, a s njima je u kontaktu osoblje hrvatskog veleposlanstva u Izraelu. Zaposlenici veleposlanstva bili su tijekom ponedjeljka s prvom grupom hodočasnika na aerodromu te brinuli o njima sve dok se nisu ukrcali u zrakoplov.

Ti letovi, za razliku od mnogih drugih nisu otkazani i polijeću prema redu letenja. Prema našim informacijama, hodočasnicima je od strane veleposlanstva ponuđeno da ih se iz Izraela izvuče posebnim letom iz Tel Aviva u organizaciji hrvatske Vlade, ali oni su se ipak odlučili koristiti redovni let za koji imaju kupljenu kartu.

Proteklih dana je u organizaciji hrvatskog veleposlanstva u Izraelu tu zemlju napustilo nekoliko hrvatskih državljana koji žive u toj zemlji.

image

Zračna luka Ben Gurion

Turgut Alp Boyraz/Anadolu Agency Via AFP

Kako neslužbeno doznajemo, u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije u Vladi se radi i na rezervnoj varijanti izvlačenja hrvatskih državljana iz Izraela. Tako se razgovaralo o mogućnosti da se iz Zagreba organizira izvanredni let Croatia Airlinesa za Larnacu na Cipru, dok bi hrvatske državljane iz Tel Aviva u Larnacu dovezao avion hrvatske kompanije Trade Air koji se nalazi na Cipru i do jučer je redovno letio na liniji Tel Aviv - Larnaca. Takva je mogućnost u međuvremenu otpala.

Kako nam je objašnjeno, zrakoplov Croatia Airlinesa u ovom trenutku ne može otići u Tel Aviv zbog određenih ograničenja za aviokompanije iz Europske unije.

Ako bi se situacija zakomplicirala postoji mogućnost da avion Croatia Airlinesa ode u Tel Aviv po naše državljane. No, kako nam kažu sugovornici, za sada je stanje još uvijek prilično povoljno, s obzirom na to da s Ben Guriona konstantno polijeću avioni prema Europi i postoje mnoge mogućnosti da se putnici dokopaju nekog od europskih aerodroma. U posljednja tri dana na više se načina u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova pokušalo organizirati izlazak hodočasnika iz Izraela.

Tako je postojala i opcija da se oni u ponedjeljak vrate avionom kompanije Sun Dor na redovnoj liniji iz Tel Aviva za Zagreb, a u povratku bi istim avionom u Tel Aviv otišli izraelski državljani koji žive u Hrvatskoj. No, ti su letovi otkazani i ta je opcija otpala.

Izlazak stranih državljana iz Izraela moguć je i kopnenim putem preko Jordana ili Egipta. No, kako nam tvrde sugovornici, organizacija takvog puta je u ovom trenutku izuzetno komplicirana te je izlaz zračnim putem u ovom trenutku najjednostavniji i najsigurniji.

Plenković: ‘Više od 50 Hrvata upravo je na putu iz Izraela‘

Premijer Andrej Plenković ponovno je u ponedjeljak osudio "brutalne" terorističke napade Hamasa na Izrael te izvijestio kako se više od 50 hrvatskih državljana upravo nalazi na putu prema Hrvatskoj, a u utorak se očekuje i povratak hodočasnika.

Veleposlanstvo RH u Izraelu vodi računa o svojim državljanima koji su u s njime u kontaktu, rekao je Plenković u ponedjeljak u Varaždinu.

"To su hodočasnici i turisti, ali prije svega Hvati koji ondje žive. Zasad se prema našim podacima nikome nije dogodilo ništa", naglasio je.

"Jučer se vratilo šest hrvatskih državljana, 53 upravo leti za Beč, a sutra se treba vratiti drugi dio hodočasnika", rekao je premijer.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u nedjelju da je u Izraelu 180 hrvatskih državljana.

U izjavi je Plenković podsjetio kako je odmah u subotu osudio napade na Izrael.

"Mi smo snažno i odmah osudili terorističke napade Hamasa na Izrael, s brojnim žrtvama", rekao je i naglasio: "Ovo su brutalni napadi, napadi bez presedana, doslovce se radi o egzekuciji civila".

Izrazio je zabrinutost oko toga da bi se sukob mogao proširiti na bliskoistočnu regiju.

"Smatramo da je to jedan izuzetno loš potez Hamasa koji će sad donijeti destabilizaciju stanja na cijelom prostoru što je vidljivo iz reakcija aktera na Bliskom istoku", izjavio je.

Libanonski šijitski pokret Hezbolah gađao je u nedjelju tri izraelska vojna položaja na području farma Shebaa u znak solidarnosti s palestinskim narodom, na što je Izrael uzvratio topničkom vatrom i dronom na južni Libanon.

Pripadnici islamističke skupine Hamas ubili su 700 Izraelaca, a desetke drugih oteli u subotu, u najsmrtonosnijem upadu na izraelski teritorij otkako su ga Egipat i Sirija napali na Jom Kipur 1973. Izrael je na Hamasovu operaciju odgovorio bombardiranjem Gaze ubivši stotine Palestinaca. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:00