IZBORI U SPLITU

U HDZ-u nemaju jakog kandidata koji može ići na Puljka, pa ga traže izvan stranke: ‘Mnogi nas odbijaju...‘

Naš izvor u HDZ-u kaže da ta stranka u ovom trenutku još nema potencijalnog kandidata za gradonačelnika Splita

Ivica Puljak

 Sasa Buric/Cropix

- U ovom trenutku još nemamo potencijalnog kandidata za gradonačelnika Splita. Tragamo za imenom izvan stranke, jer nitko iz naše splitske organizacije nema velike šanse protiv Ivice Puljka. Ali problem je što nas mnogi odbijaju - kazao nam je izvor blizak vrhu HDZ-a. Iako su iz te stranke više puta poručili kako je izbor kandidata prepušten lokalnom ogranku, naš izvor tvrdi kako se time ipak bavi vrh stranke.

- Istina je, šef županijskog HDZ-a Ante Sanader kandidata pokušava dogovoriti direktno sa Zagrebom, a splitski HDZ se potpuno zaobilazi. Pa, Vice Mihanović nije ni znao da je kandidatura ponuđena ravnatelju splitske bolnice Juliju Meštroviću, jer je Sanader to pregovarao njemu iza leđa - ispričao nam je sugovornik iz splitsko-dalmatinskog HDZ-a, dodajući kako Vice Mihanović definitivno neće biti kandidat te da mu je to kazao i sam Plenković. Ističe i kako HDZ u Splitu uopće nije spreman na izbore.

- Stalno se pričalo - rušit ćemo proračun, idemo na izbore, a kad dođe taj trenutak, nitko se ne želi izložiti. To je licemjerno - govori naš sugovornik. Ističe kako im je cijela tamošnja organizacija potpuno zapuštena te da je najveća odgovornost za to na Anti Sanaderu.

Provođenje ankete

Više splitskih HDZ-ovaca nam je potvrdilo kako je postojao dogovor da se provede anketa o tome koji bi kandidat mogao imati najviše uspjeha, ali zasad, kažu, ne znaju detalje oko te ankete. U međuvremenu, u stranačkim se kuloarima nižu imena potencijalnih kandidata koje bi HDZ mogao poslati u utrku za Split.

Osim Meštrovića koji je kandidaturu odbio, posljednjih se dana najčešće spominjalo ime Stipe Čogelje, sadašnjeg zamjenika župana. U splitskom HDZ-u za Čogelju kažu da je dobar, da ima potporu u stranci, da ga podržavaju različite frakcije te da mu je i otac dugogodišnji HDZ-ovac. No, kao minus mu navode političko neiskustvo, a i on sam je, navodno, odbio kandidaturu. Kao potencijalne kandidate, HDZ-ovcu spominju i Tomislava Šutu, direktora Vodovoda, ali i bivšeg dekana Medicinskog fakulteta Zorana Đogaša.

image

Stipe Čogelja

Božo Vukičević/Cropix

- Pričalo se kako bi kandidat mogao biti i Dragan Ljutić, rektor splitskog sveučilišta, koji je preko obiteljskih veza povezan s Plenkovićem. No, on, ima svoju polikliniku i, zapravo, gura Đogaša za kandidata - ispričao nam je jedan splitski HDZ-ovac.

Niz imena

U kuloarima se posljednjih dana kao mogući kandidat spominje i Dragan Primorac, a neki HDZ-ovci ističu i Miroslava Delića, časnika HV-a i direktora tvrtke Promet Split, koji je prije bio direktor Čistoće te pročelnik Zavoda za zapošljavanje.

Među kandidatima je, navodno, i Krešimir Dolić, šef radiologije i zamjenik ravnatelja KBC-a Split za kojeg HDZ-ovci kažu da je "solinski kadar". Naime, Dolićev otac svojedobno je bio gradonačelnik Solina i jedan je od utemeljitelja stranke u Dalmaciji.

U igri je, kažu HDZ-ovci, još jedan liječnik - neurolog Krešimir Čaljkušić koji je član stranke - predsjednik je Vijeća gradskog kotara Žnjan i vodi stranački Odbor za zdravstvo u splitskom HDZ-u, te navodno ima dobru potporu među članstvom. Neki HDZ-ovci spominju i Tončija Glavinu, državnog tajnika u Ministarstvu turizma, no ističu kako nema stranačku težinu, a spekuliraju i imenom Željke Karin, šefice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:37