PORAST NOĆENJA

Turistički promet raste, no hoteli su na 18 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu

U prvih pet mjeseci kampovi bilježe rast noćenja od 809%, a hoteli od 28%, no usporedba s rekordnom 2019. daje ispravniji prikaz
 Tonči Plazibat/Cropix

Cijepljenje, otvaranje granica i toplije vrijeme pogodovali su rastu turističkih brojki i prometa koji na razini prvih pet mjeseci ove godine iznose povećanje noćenja od 38 posto, no iako su hotelski sektor i kampovi zasad dosta veliki nositelji tog rasta, usporedba s 2019. godinom pokazuje kako slaviti i dalje treba suzdržano.

Naime, iako prema podacima Hrvatske turističke zajednice kampovi u prvih pet mjeseci ove godine bilježe rast noćenja od čak 809 posto te 28 posto u hotelima, usporedba s rekordnom 2019. godinom daje nešto ispravniji prikaz.

U odnosu na period prije dvije godine, ovogodišnja noćenja u kampovima na razini su 56 posto rezultata od prije dvije godine, a hotelski smještaj u prvih pet mjeseci ove godine ostvario je tek 18 posto noćenja iz 2019., što daje nešto realniju sliku o ovogodišnjim turističkim rezultatima.

Rezultati

Turističke djelatnike, naravno, raduje lagani povratak turističkog prometa koji, među ostalim, pripisuju i ispravljanju nekih nelogičnosti koje su donedavno vrijedile po pitanju prelaska granica, a najavljuju i zasad dobre trendove bookinga za razdoblje glavne sezone.

"Booking je za srpanj i kolovoz jako dobar, i ako ne napravimo neke greške u koracima, možemo očekivati solidnu turističku godinu koja bi se po brojkama više trebala približiti rezultatima iz 2019. nego iz 2020. godine", kazao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Dodao je također kako sektor računa na solidnu posezonu za koju zasad postoje pozitivni trendovi bookinga, iako se industrija i dalje dosta dobro sjeća prošle turističke godine koja je naglo završila sredinom kolovoza.

"Posezona nam je ključna, no puno je tu još otvorenih upitnika iako temeljem sadašnjeg stanja i s vjerom da ćemo dobro upravljati epidemiološkom situacijom možemo očekivati i bolje rezultate od onih prošlogodišnjih", kazao je Ostojić.

Pozitivniji trendovi

Trenutne brojke koje smo dobili od HTZ-a za pojedine kategorije smještaja pokazuju kako s približavanjem ljeta bilježimo sve pozitivnije trendove. Pa tako kampovi u svibnju bilježe rast noćenja od tisuću, a hoteli čak 1226 posto, iako ovo posljednje treba uzimati sa zrnom soli s obzirom na činjenicu da su hoteli prošle godine veći dio svibnja zapravo bili zatvoreni te nisu primali nikakve goste.

Privatni smještaj na razini prvih pet mjeseci ove godine raste bilježi rast noćenja 37 posto.

"Sve nas to veseli, ali glavna bitka i dalje nam predstoji za srpanj i kolovoz te posezonu"

Direktor ureda Kamping udruženja Hrvatska Adriano Palman kazao nam je kako kampovi i ove godine bilježe dobre rezultate i to djelomično zahvaljujući prošlogodišnjoj mantri prema kojoj su predstavljali jedan od sigurnijih tipova smještaja, ali također upozorava kako trenutni rast počiva na malim brojevima.

"Naravno, sve nas to veseli, ali teško možemo tu statistiku uzeti za garanciju uspjeha sezone jer nam glavna bitka i dalje predstoji za srpanj i kolovoz te posezonu. Bit ćemo iznimno zadovoljni uspijemo li sezonu proširiti na rujan i listopad i zasad imamo dobre najave po pitanju bookinga", kazao je Palman.

Tri glavna emitivna tržišta u kamping segmentu nastavljaju im biti Nijemci, Slovenci i Austrijanci, a Nizozemce i Talijane, koji su dosad držali 4. i 5 mjesto, pomalo su zamijenili Hrvati, Česi i Poljaci.

"Posebno nas raduje da su kamping prepoznali domaći gosti i nadamo se da će tako i ostati", rekao je Palman. (D. Koretić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:41