HRVATSKI SABOR

Troskot o nesreći kombija s migrantima u Kustošiji: ‘Samo je pitanje kad će poginuti netko od naše djece‘

U govoru na slobodnu temu zatražio je i da se žurno istraže sve nepravilnosti u Domu za starije Petrinja

Zvonimir Troskot

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborski zastupnik Zvonimir Troskot (Most) zatražio je u petak žurnu reakciju ministra Marina Piletića, župana Ivana Celjaka i nadležnih inspekcija kako bi se temeljito istražile sve nepravilnosti u radu Doma za starije osobe Petrinja.

"Ne samo da je došlo do nezakonitog poskupljenja, nego su i životni uvjeti u Domu postali neprihvatljivi", rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu, očekujući hitne mjere i reakciju nadležnih.

Dodao je kako je slučaj Doma za starije u Petrinji "specifičan", jer se ističe ne samo zbog poskupljenja usluga od sto posto, nego i zbog problema koji izravno utječu na kvalitetu života njegovih korisnika, a koji se uopće ne nalaze u spomenutom domu.

"Iako su javno dostupni dokumenti Vlade potvrdili financiranje smještaja i hrane privremeno smještenih u Termama Topusko od strane Vlade, Dom za starije Petrinja nezakonito naplaćuje hranu i smještaj svojim korisnicima već pune tri godine“, rekao je Troskot. Dodao je i da su im cijene podignute za 80 posto, a da ostalih 20 posto sufinancira župan Celjak.

Prenosi i da su životni uvjeti u dom teški, prostori derutni, preuski, a mravi su postali svakodnevica.

"Fotografije koje posjedujemo otkrivaju rane po tijelu nepokretnih osoba od napada insekata", rekao je zastupnik i dodao da, unatoč naporima korisnika i njihovih obitelji, dosad nije bilo nikakve reakcije, ni promjene.

Troskot se osvrnuo na jutrošnju nesreću kombija s 32 ilegalna migranta u zagrebačkoj Kustošiji, kazavši da je samo "pitanje kad će poginuti netko od naše djece".

Barbarić (HDZ): ‘BiH u ožujku treba dobiti odluku o otvaranju pregovora s EU‘

Nevenko Barbarić (HDZ) potvrdno je odgovorio na upit treba li Bosna i Hercegovina u ožujku dobiti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom, ako i ne ispuni sve zadano.

"Po mom uvjerenju, apsolutno da, to je u interesu i Unije i BiH", rekao je i objasnio da takva odluka učvršćuje stabilnost BiH, usmjerava ju prema zapadnim integracija, ubrzat će reformske procese…

Priznao je da BiH ne može ispuniti sve zadano za otvaranje pristupnih pregovora, definirano kroz 14 poglavlja.

"Budimo realni, ne može to učiniti, dio zakonskih rješenja je usvojen, dio pripremljen, nažalost, unutar BiH, među političkim akterima još postoji prijepor oko dijela potrebnih reformskih zahtjeva", izjavio je.

Podsjetio je da idući tjedan, kao poticaj ubrzanju procesa, u BiH dolazi premijer Andrej Plenković s nizozemskim kolegom te predsjednica Europske komisije kako bi se nositelji vlasti potaknuli na žurnije rješavanje problema u BiH koji se, dodao je, jedino mogu riješiti dogovorom, uvažavanjem i razumijevanjem ukupni činjenica u BiH.

Milanović Litre: ‘Orešković je ženska verzija Zekanovića‘

Suverenist Marko Milanović Litre rekao je da bi sloboda govora trebala biti temeljno ljudsko pravo i kamen temeljac demokracije, no da se danas suočavamo s izazovom definiranja govora mržnje.

"Ovaj tjedan dva puta u Saboru imali smo priliku slušati prodike i kazne vladajućih u njihovoj subjektivnoj procjeni što je to govor mržnje", rekao je zastupnik navodeći da su ga iz HDZ-a proglasili širiteljem govora mržnje i ksenofobom, nakon što je ukazao na to da je ministar Davor Božinović lažov, "što je sasvim sigurno istina".

Podsjetio je da je u četvrtak Daliji Orešković oduzeta riječ na dva dana jer je premijera usporedila s Adolfom Hitlerom. Istaknuo je da se s tom izjavom ne može složiti iz više razloga, da je premijera, "usprkos autokratskim tendencijama", nemoguće usporediti s Hitlerom, ali da takav izričaj Orešković ne iznenađuje.

"Ako bolje pogledamo njezine medijske istupe, oni svi ukazuju na to da je ona ženska verzija Hrvoja Zekanovića, ali ona to inteligentnije radi", rekao je i dodao da je, unatoč svemu, načelno brani jer je sloboda govora kamen temeljac zdrave demokracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:42