SAMI KRENULI U OBNOVU

Tri zime su proveli u kontejneru, ali sada ne žele državni stan: ‘Kasno su se sjetili! Samo nas sve žele ‘potrpati‘‘

Peteročlana obitelj nema kupaonicu, drvarnicu su pretvorili u kuhinju. U 12 kvadrata kontejnera nema mjesta za sve
 Damir Krajac/Cropix

Malenu drvarnicu od ukupno osam kvadratnih metara, sa svih strana oblijepljenu kartonom kako bi spriječili propuh i s improviziranim vratima od već oštećenog najlona zalijepljenog trakom, peteročlana obitelj iz zagrebačke Dubrave koristi kao dnevni boravak i kuhinju.

Za jednog člana obitelji to je istovremeno i spavaća soba, dok ih troje spava u stambenom kontejneru, a jedna kći je trenutno u stanu jer jednostavno nema mjesta za sve. Dio stvari im je na dvorištu, dok je ostatak spakiran u vreće pa spremljen u drvarnicu i štalu gdje su prethodno hranili svinje i kokoši.

Razgledavanje posjeda

U tim nehumanim uvjetima već tri zime nakon razornog potresa, koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020., živi obitelj Kovačić.

- Što mislite kako nam je, od 22. ožujka 2020. godine smo beskućnici - govori nam Gordana Kovačić i vodi nas u razgledavanje posjeda.

U dvorištu je stambeni kontejner, a pored njega je namještaj prekriven najlonom i mjesto gdje suše odjeću. Kraj kuće koja je oštećena u potresu još se nalaze grede, šljunak i razni građevinski materijal.

Susjedi koji su trenutno u Austriji ostavili su im ključ kako bi mogli koristiti zahod i kupaonicu, jer nemaju drugu opciju. Kažu kako od ostalih susjeda nemaju neke pomoći pa prvi dan nakon potresa nisu uopće imali vode.

- Onaj tko to ne proživljava, ne zna. Nije lijepo usred noći izlaziti van i ići susjedu da bi se došlo do kupaonice, ali nema druge. Okupaš se i vratiš se ovamo - govori nam Gordana.

image

Od otprilike 1000 eura mjesečnih prihoda 650 odvajaju za ratu kredita za kuću, struju i ostale režije

Damir Krajac/Cropix

Nevolje s računima

Novi im problem tijekom niskih zimskih temperatura stvaraju visoki računi za struju jer drvarnicu, koju koriste kao dnevni boravak i kuhinju, zagrijavaju električnim grijalicama.

Iako tik uz vrata stoji prekrivena peć na drva, a iza svih kuhinjskih elemenata su složene cjepanice, peć jednostavno nemaju gdje staviti.

Zbog toga što je 25. ožujka proglašena prirodna nepogoda uzrokovana potresom na području Zagreba računi za struju nisu im otpisani, kao u drugim dijelovima Hrvatske gdje je proglašena katastrofa na području pogođenom potresom.

Na području gdje je proglašena katastrofa stanovnici koji ispunjavaju uvjete oslobođeni su, naime, plaćanja dugova za potrošenu električnu energiju.

- Grad nam vraća novac svaka tri mjeseca, znači ako danas platim, za tri mjeseca dobijemo isplatu. Nikoga nije briga što moramo platiti drugi i treći mjesec kako bismo preživjeli - govori Gordana pokazujući nam račun na kojem je cifra od 2798,21 kunu.

image

Susjedi koji su u Austriji ostavili su im ključ svoje kuće kako bi mogli koristiti zahod i kupaonicu

Damir Krajac/Cropix

Kaže kako se žalila Elektri pa su im malo smanjili račune, ali rata za sljedeći mjesec je 1600 kuna. Uz to plaćaju kredit koji su podigli kako bi počeli s obnovom kuće te ostale režije, uz podmirenje troška vode u susjednoj kući.

Tako od otprilike 1000 eura mjesečnih prihoda 650 odvajaju za ratu kredita, struju i ostale režije. Svaki mjesec Gradu moraju slati i novi zahtjev za podmirenje računa, inače im ne vraćaju ni lipe.

- Mi smo sad u prirodnoj nepogodi, dok je Banovina pod katastrofom, ali nije rješenje da nas se sad ignorira. Ignoriraju nas cijelo vrijeme i to nije u redu - požalila nam se Gordana.

Božić su također proslavili u ovih malenih osam kvadratnih metara, družeći se na kauču. Ukrasili su manji bor i stavili ga na stol, iako je prethodnih godina bio na gornjoj polici koja se u međuvremenu ispunila stvarima njene djece.

Pukotina po cijeloj kući

Prošle godine su počeli s obnovom kuće,na kojoj je crvena naljepnica neupotrebljivosti zbog kose pukotine po cijelom objektu, izmaknuća objekta iz ravnine i oštećenja međukatne konstrukcije i zabatnih zidova.

Gordana kaže kako je izvođač radova nakon dva mjeseca otišao ne dovršivši obnovu zbog navodnog manjka novca, iako su mu platili oko 270 tisuća kuna.

image
Damir Krajac/Cropix

Uspjeli su dobiti donaciju preko Crvenog križa pomoću koje su kupili crijep, da im ne propadne sva sanacija koja je dotad izvedena.

- Ostavio nas je bez crijepa, lima i stepenica. Taman su tada bile jake kiše i voda je tekla posvuda, krovište je gotovo bilo uništeno - priča nam Gordana, koja je zahvalna što su ipak uspjeli postaviti crijep i izbjeći najgoru kišu.

Slali su dokumentaciju za povrat sredstava, ali nisu sigurni hoće li ga dobiti. Kaže da druge opcije ipak nemaju jer su njenom 60-godišnjem suprugu jedva odobrili kredit, a sve financije su već iskorištene za obnovu.

Nedavno su im ponudili smještaj u državnom stanu, što su odbili jer su već uložili mnogo novca u sanaciju kuće.

Obitelj Kovačić smatra da je ova ponuda stigla prekasno budući da su preuzeli obnovu u svoje ruke, a gospođa koja ih je kontaktirala navodno im je rekla da im nude stan kako bi sve koji su u stambenim kontejnerima "strpali" u stanove.

- Pa jesu li oni normalni, mi smo treću godinu ovdje! Tri zime! Stavite se u našu situaciju. Ne idemo nikamo, kontejner je tu, mi smo napravili dopola, tražimo povrat i idemo na drugu polovicu - zaključuje Gordana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 14:49