KAZNENI ZAKON

Trgovanje dijelovima ljudskog tijela: Liječniku do tri godine zatvora ako se dokaže kazneno djelo

Ako se utvrdi kaznena odgovornost, oni koji su kupili bubreg su poticatelji, a liječnik izvršitelj, kaže Anto Nobilo

Anto Nobilo

 Darko Tomas/CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, kojemu su proslijeđeni slučajevi transplantacije bubrega sa živog donora koji nije ni u kakvom srodstvu s primateljem organa, koje su 2019. godine odbili u KB-u Merkur, a ipak obavili u KBC-u Rebro, ispituje je li posrijedi kazneno djelo trgovanja dijelovima ljudskog tijela i ljudskim zamecima.

Djelo je opisano u članku 107 Kaznenog zakona i ima 6 stavaka, od kojih se jedan odnosi izravno na liječnike koji su obavili zahvat. Prvi stavak odnosi se na "dilere" organima i liječnike koji koriste organe žrtava trgovine ljudima. Kaže da onaj "tko nabavi, posjeduje, prevozi, prenosi, čuva, primi ili presadi ljudski organ, tkivo, stanicu, zametak ili fetus, ako je znao ili morao i mogao znati da potječu od osobe koja je žrtva trgovine ljudima radi uzimanja dijelova tijela iz članka 106 ovoga Zakona", kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Drugi stavak kaže da "tko uporabom sile ili prijetnje, obmanom, prijevarom, otmicom, zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa ovisnosti nabavi, posjeduje, prevozi, prenosi, čuva ili primi ljudski organ, tkivo, stanicu, zametak, fetus ili mrtvo tijelo radi uzimanja dijelova tijela", kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

U trećem stavku propisuje se sankcija za one koji "kupuju" organe. Norma kaže da "tko dajući novčanu naknadu ili drugu usporedivu korist nabavi ljudski organ, tkivo, stanicu, zametak, fetus ili mrtvo tijelo", kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U četvrtom se stavku navodi da će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina kazniti i onaj "tko radi zarade navede drugog ili mu pomogne dati vlastiti organ, tkivo, stanicu, zametak ili fetus za novčanu naknadu ili drugu korist".

Stavak peti odnosi se na liječnike koji su presadili kupljeni organ, a znali su da je u pozadini trgovina ili su propustili to provjeriti. Zakon navodi da "tko izvadi ili presadi ljudski organ, tkivo, stanicu, zametak ili fetus ako je znao ili je morao i mogao znati da je za njega darivatelj dobio novčanu naknadu ili drugu korist", kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

U šestom stavku predviđa se kazna zatvora do tri godine i za onoga "tko oglašava potrebu ili dostupnost ljudskog organa, tkiva, stanice, zametka, fetusa ili mrtvog tijela radi ponude ili traženja novčane naknade ili druge koristi".

Odvjetnik Anto Nobilo ne pamti da se u Hrvatskoj vodio kazneni postupak za trgovanje dijelovima ljudskog tijela. Za konkretni slučaj kaže da, ako se utvrdi kaznena odgovornost, onda bi oni koji su trebali i "kupili" bubrege bili poticatelji, a liječnik i osoba koja je donijela odluku o transplantaciji izvršitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:07