MILAN RAŠULA

Tražio je svrgavanje predsjednice gradskog vijeća Pule. Sada je osuđen za krivotvorenje isprava

Kazna je uvjetna i neće se izvršiti ako Rašula u roku od dvije godine od dana pravomoćnosti ove presude ne počini novo kazneno djelo

Milan Rašula (prvi s lijeva), Zdenka Visković i Ljubiša Samardžić

 Goran Sebelic/Cropix

Vijećnik srpske nacionalne manjine u Puli Milan Rašula, koji je nedavno skupljao i predao potpise za svrgavanje predsjednice gradskog vijeća Pule Dušice Radojčić iz platforme Možemo, nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru od 28. lipnja ove godine, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 10 mjeseci za tri kaznena djela krivotvorenja isprava, jedno kazneno djelo prevare u gospodarskom poslovanju i jedno kazneno djelo pronevjere.

Kazna je uvjetna i neće se izvršiti ako Rašula u roku od dvije godine od dana pravomoćnosti ove presude ne počini novo kazneno djelo. Pored toga, Rašuli se kao protupravna imovinska korist stečena kaznenim djelima, oduzima 6.007 kuna koji će se uplatiti u korist državnog proračuna.

Baš zbog toga, Možemo traži njegovu ostavku.

- Vijećnik Rašula osuđen je zbog prevare u gospodarskom poslovanju, zbog krivotvorenja isprava i pronevjere. Time je Rašula grubo narušio integritet koji je potreban za obnašanje dužnosti vijećnika, a njegove ostatke trebao bi iskoristiti još danas za ispriku i ostavku na vijećničku funkciju, ističu u svom priopćenju. Navode da prema članku 80. Zakona o lokalnim izborima, vijećniku prestaje mandat ako je pravomoćnom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje 6 mjeseci ili mu je ta kazna zamijenjena uvjetnom osudom.

Nepovratno narušen integritet

- Statut Grada Pule nije usuglašen sa Zakonom o lokalnim izborima. Prema Statutu Grada Pule, vijećniku prestaje mandat ako je pravomoćnom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje 6 mjeseci. Međutim, zakon ima veću pravnu snagu od gradskog Statuta. Rašula je presudom dobio uvjetnu kaznu, odnosno jedinstvenu kaznu zatvora od 10 mjeseci, uz rok kušnje na 2 godine. Tom je presudom Rašula grubo narušio integritet koji je potreban za obnašanje dužnosti vijećnika. Gradsko vijeće je nedavno usvojilo etički kodeks ponašanja vijećnika koji nalaže vijećniku poštivanje temeljnih načela djelovanja, među kojima je i da vijećnik svojim primjerom mora postavljati standarde ponašanja. Neutemeljenost njegovih navoda u zahtjevu za smjenom predsjednice Gradskog vijeća sada dobiva i dodatni apsurdni epilog da je potpise za opoziv prikupljala osoba osuđena za - krivotvorenje potpisa. Vijećnik s najviše primjedbi na proceduru vođenja sjednica, npr. na sastavljanje zapisnika, osoba je koja je osuđena za krivotvorenje zapisnika, poručili su. Ističu da je njegovo pozivanje na sjednicama Gradskog vijeća na kršenje Poslovnika, bila samo zloupotreba te mogućnosti kako bi se stvarao dojam nereda i opravdao zahtjev za smjenu, čiji je povod isključivo političke prirode, okupljanje “antireferendumske koalicije”, odnosno sukob oko toga hoće li politike prostornog planiranja Gradu Puli biti u javnom ili privatnom interesu.

Ostavku traži i gradski ogranak IDS-a koji sumnja i u potpise koje je Rašula predao nedavno za svrgavanje Radojčić.

- Na temelju današnje informacije da je vijećnik iz redova srpske nacionalne manjine Milan Rašula osuđen na Županijskom sudu u Zadru za jedno kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, tri kaznena djela krivotvorenja i dva kaznena djela pronevjere na 10 mjeseci zatvora ili 3 godine uvjetne kazne, gradska podružnica IDS-a Pule smatra kako je njegov integritet kao vijećnika nepovratno narušen. Indikativno je što je Rašula, između ostalog, osuđen upravo zbog krivotvorenja potpisa i njihova nelegalnog prikupljanja, što potencijalno dovodi u pitanje prikupljanje potpisa za pokretanje postupka za smjenu predsjednice Gradskog vijeća Pule – Pola, Dušice Radojčić, a počevši od nejasnog popisa potpisnika do ‘vrbovanja‘ vijećnika za potpisivanje sporne Izjave.

Kad već nije pokazao elementarno poštivanje demokratske procedure falsificirajući potpise, minimum što kolega Rašula može pokazati u ovoj situaciji je pružiti poštovanje prema javnoj dužnosti koju obavlja. U protivnom, šalje se poruka da se za boljitak društva bore oni koji krše pravila istog, poručio je IDS-ov vijećnik Daniel Deković te zatražio da već danas podnese ostavku.

Rašula: ‘Sigurno ću se žaliti‘

Milan Rašula kazao nam je da još nije dobio otpravak presude, ali da će se sigurno žaliti jer nije riječ o pravomoćnoj presudi.

- Radi se o presudi drugostupanjskog suda koja još nije pravomoćna. Otpravak presude još nisam dobio. Postoji mogućnost žalbe Visokom kaznenim sudu u Zagrebu i to ću iskoristiti. S obzirom na novonastalu situaciju, nemam namjeru biti remetinečki faktor u vijeću. Od prvog dana sam kao gradski vijećnik radio pošteno. Konzultirat ću se s vijećnicima. Ako je stav većine da moram staviti mandat u mirovanje, ja ću to napraviti. A što se tiče ove kvalifikacije IDS-a da sumnjaju u potpise vijećnika, oni su potpisani osobno te su predani u pisarnicu Grada Pule. Njihova se originalnost može provjeriti usporedbom s pristupnicama na svako gradsko vijeće. Ovo je na neki način, silovanje situacije. Nemam namjeru nikome se pravdati, poručio je ovaj pulski vijećnik.

Zoričić: ‘Nema tu nikakve dileme, zakon je jasan‘

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić kazao nam je da nema detaljne informacije, ali očekuje, ako se radi o pravomoćnoj osuđujućoj presudi, da vijećnik Rašula postupi sukladno zakonu i stavi mandat u mirovanje.

- Nema tu nikakve dileme. Zakon je jasan i čim presuda postane pravomoćna ne može više biti vijećnik. Kao vijećnik je bio jako korektan u suradnji i nije tražio ništa za sebe, tako da, koliko god sad možda bilo popularno i koliko god osuđujem to što je očito napravio, ne mogu o njemu kao vijećniku kazati ništa loše.

Potpise su vijećnici dali ne zato što ih skuplja Rašula, već zato što smatraju da Dušica Radojčić nije obavljala dužnost predsjednice Gradskog vijeća na način koji bi im bio prihvatljiv i to ide dalje prema proceduri, poručio je pulski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:18