ODLUKA GRADA

Tomašević Vesni Bandić besplatno dao grobno mjesto na kojem je pokopan njen suprug Milan

Odluka o tome objavljena je u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Grob Milana Bandića na Mirogoju, Vesna Bandić (u krugu)

 Zeljko Puhovski/Cropix, Jutarnji List

Vesni Bandić, supruzi preminulog gradonačelnika Milana Bandića, gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem odlučile su ustupiti grobno mjesto na Mirogoju na kojem je pokopan njezin suprug.

Odluka o tome objavljena je u Službenom glasniku Grada Zagreba.

"Grad Zagreb besplatno ustupa korištenje grobnog mjesta na groblju Mirogoj, odjel RKT, polje 112A, razred I., broj 18/1, i Mirogoj, odjel RKT, polje 112A, razred I., broj 18/2, Vesni Bandić iz Zagreba, Bužanova 4, na kojem grobnom mjestu je pokopan pok. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba", piše u objavi.

Jutarnji list nedavno je pisao kako na grobnom mjestu, iako je već prošla godina dana od smrti, nema nikakvog spomenika te da je prepreka upravo to što grobno mjesto nije bilo dano obitelji na korištenje. Supruga Vesna Bandić poslala je i pismo u kojem je molila da se njoj i kćeri ustupi to grobno mjesto na korištenje.

"...Nadam se i vjerujem da će naš novi gradonačelnik, gospodin Tomašević dati suglasnost za izgradnju. Želja mi je da iduće godine svome suprugu palim svijeću na spomeniku kakav zaslužuje. Osim, što je Milan bio gradonačelnik, on je prije svega bio otac, suprug, brat i prijatelj kojem imamo potrebu iskazati poštovanje i zahvalnost", stoji u dopisu Vesne Bandić.

Iz Grada Zagreba nakadno su poslali reakciju na informaciju da je grobno mjesto Milana Bandića dodjeljeno njegovoj obitelji na korištenje, rekavši da je "Gradski kontrolni ured proveo u kolovozu 2021. godine nadzor legalnosti dodjele grobnih mjesta na korištenje za ukop znamenite osobe te da nije utvrđena povreda zakona ili drugih propisa".

- Smatramo da bi bilo korisno da predmetna tema zakonom bude bolje definirana. Grad Zagreb je pravo korištenja grobnog mjesta prebacio na obitelj Bandić da Grad ne bi plaćao i izradu nadgrobnog spomenika. Naime, odluku da se za ukop Milana Bandića dodijeli grobno mjesto i plati sprovod kao i nekim drugim javnim osobama u Zagrebu donijela je Jelena Pavičić Vukičević, ali suprotno uobičajenoj praksi, korištenje grobnog mjesta nije prebačeno na obitelj nego je ostalo u korištenju Grada. Kontrola dimenzija nadgrobnog spomenika je i dalje u gradskim rukama kroz nužnu suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, kažu u Gradu Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:51