MEĐIMURJE-PLIN

Tomašević o plinu: ‘Za Zagrepčane se mijenja samo jedna stvar. Nešto mi u cijeloj priči nije jasno. Kakva je to logika?

Gradska plinara Zagreb - Opskrba od jeseni neće stanovnike glavnog grada opskrbljivati plinom

Tomislav Tomašević

 Josip Bandic/Cropix

Gradska plinara Zagreb - Opskrba od jeseni neće stanovnike glavnog grada opskrbljivati plinom. Posao je na natječaju dobilo poduzeće Međimurje plin iz Čakovca. O tome je danas govorio gradonačelnik Tomislav Tomašević u razgovoru za N1 televiziju.

Na području Zagreba više od 290 tisuća kućanstava koristi plin zagrebačke plinare.

Tomašević je otkrio hoće li pokušati osporiti rezultate natječaja koji su veliki udarac gradskoj vlasti, a zbog njih strahuju i radnici GZP – Opskrbe.

Na pitanje što planira poduzeti, Tomašević odgovara: “Vidjet ćemo, prerano je reći.”

“U kojoj su članici EU-a mogući ovakvi natječaji, nema obvezujuće ponude banke … ne treba vam ni suglasnost najvećeg suvlasnika da se javite na natječaj”, pita se Tomašević.

U Gradu su, kaže, neformalno razgovarali o mogućim rješenjima, ali nije htio iznositi detalje koji su se spominjali dok se ne složi cijela pravna strategija. “Imamo mi i dalje posebne korisnike, i dalje će građani dobivati opskrbu do 1. listopada”, rekao je.

Gradonačelnik podsjeća i da u Zagrebu postoje dvije gradske plinare: Gradska plinara Zagreb, koja, kaže gradonačelnik, ima 380 zaposlenih i Gradska plinara Zagreb – Opskrba koja ima stotinu zaposlenih.

Tomašević podsjeća da je Gradska plinara Zagreb vlasnik cjelokupne infrastrukture u Gradu i kaže da će “građanima sve ostati isto, samo će fakture dobivati od druge tvrtke”.

Govoreći o tome kako je HERA mogla donijeti ovu odluku, Tomašević je poručio:

“To morate pitati njih, meni je to apsurdno. Volio bih da se pita i direktora Međimurje plina, koji je predsjednik međimurskog ogranka HNS-a, kakva je to logika prema svojim korisnicima. Oni će sad napustiti svoje građane, oni ne smiju više svoje građane opskrbljivati plinom da bi preuzeli Zagreb. Zamislite da GZP sad ostavi Zagrepčane i ode u Slavoniju na tržištu. Koja je to logika za javno poduzeće, koji je motiv, zašto?”

Komentirao je mogućnost da GZPO nastavi opskrbljivati dio građana plinom po tržišnim uvjetima.

“To je uvijek opcija. Direktor će predložiti daljnje korake za opstojnost firme i daljnje poslovanje, to očekujemo od njega. Bitno je reći, vidim da je Hranilović (ravnatelj Međimurje plina, op. a.) rekao da će građani Zagreba imati jeftiniju uslugu, da i to stavimo u kontekst, razlika između GPZO-a i Međimurje plina je – pola eura mjesečno. Za pola eura mjesečno će se građani morati prebacivati, njih gotovo 300 tisuća kućanstava.”

Na upit je odgovorio kako su građani reagirali na novosti.

“Javljaju se građani, pitaju mogu li ostati na tržišnom, bez obzira na ovu promjenu, imamo neke upite, ali rano je još. Reagirali smo jučer kad smo imali neslužbeno. Sad imamo neku službenu odluku i obrazloženje koje je meni u najmanju ruku nedorečeno. Isto tako mi nije jasno zašto HERA nije poništila natječaj i prvi put? GPZ je onda uspio spustiti cijenu s dobavljačem, da budu na poslovnoj nuli…”

Zaključio je ako planira proučiti sve pravne mogućnosti nakon čega će se ponovno obratiti javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 18:30