SIGURAN U ISHOD

Tomašević komentirao tužbu protiv HERA-e: ‘Očekujem poništenje odluke, napravljen je niz grešaka‘

Gradska plinara Zagreb-Opskrba podnijela je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluke Hrvatske regulatorne energetske agencije

Tomislav Tomašević

 Goran Mehkek/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako očekuje da će Upravni sud poništiti odluku HERA-e kojom je Međimurje-plin dobilo opskrbu plinom u Zagrebu jer je u javnom natječaju počinjeno niz grešaka i nepravilnosti koje su protivne odredbama Zakona o tržištu plina.

Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO) podnijela je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluke Hrvatske regulatorne energetske agencije (HERA) jer smatra da je natječaj, kojim je posao javne opskrbe plinom u Zagrebu dobilo Međimurje-plin, proveden nezakonito.

Radi se o odluci HERA-e o određivanju opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za distribucijsko područje operatora distribucijskog sustava Gradska plinara Zagreb (GPZ) za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine. Taj je posao, koji je dosad obavljao GPZO, dobila je tvrtka Međimurje plin iz Čakovca.

- Upravni spor pokrenut je budući da na odluku HERA-e koja je donesena 29. svibnja ne postoji mogućnost žalbe, stoji u priopćenju Zagrebačkog holdinga.

Tomašević je na konferenciji za novinare rekao da je jedini pravni lijek bila tužba Upravnom sudu u kojoj GPZO ističe niz argumenata koji upućuju na to da je natječaj proveden nezakonito pa treba biti poništen.

Ključno je, kaže, da su Zakonom o tržištu plina propisani ključni kriteriji za odabir na natječaju - tehnička i stručna sposobnost ponuditelja da obavlja opskrbu u obvezi javne usluge, a HERA u natječaju uopće nije propisala da su subjekti koji se javljaju na natječaj dužni dostaviti dokaz da imaju kupljen plin.

Niz proceduralnih grešaka u javnom natječaju

Isto je tako bitna financijska sposobnost onih koji se javljaju na natječaj, a HERA je kao dokaz tražila samo neobvezujuću bankovnu garanciju, odnosno Pismo namjere koja nema nikakvu pravnu važnost.

Također je bilo niz proceduralnih grešaka u samom natječaju. Zakon o tržištu plina propisuje da će se javni natječaj objaviti u Narodnim novinama, a HERA ga je objavila na svojim stranicama 16. svibnja uz rok istjecanja do 24. svibnja. Na zadnji dan roka objavila je informaciju o natječaju u Narodnim novinama, ističe Tomašević, a to je bio i dan kad su u HERA-i otvorili ponude.

Osim toga, po Zakonu o tržištu plina mora se informacija o javnom natječaju objaviti i u službenom listu Europske unije, a HERA to uopće nije učinila, čime su neki opskrbljivači stavljeni u nepovoljni položaj.

Tomašević je ustvrdio da je HERA potpuno proizvoljno odredila uvjete na natječaju, npr. Zakonu o tržištu plina propisuje za sve subjekte koji se javljaju na natječaj da nikad ne smiju imati pokrenut postupak privremenog oduzimanja dozvole, a HERA je rekla da to nije trebalo biti u zadnjih pet godina.

- S obzirom na argumente vezane za kapacitete tvrtki koje su se javile na natječaj i stvari koje su eksplicitno protivne odredbama Zakona o tržištu plina, očekujemo da Upravni sud poništi odluku HERA-e, poručio je Tomašević.

Gradonačelnik je danas obišao novouređene sportske dvorane u Osnovnoj školi Otok Zagreb u Sloboštini, projekt vrijedan oko pola milijuna eura. Najavio je da će do kraja mandata 14 školskih sportskih dvorana potpuno obnoviti ili izgraditi nove, što je bez presedana u povijesti Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 13:50