IVAN ŠIPIĆ

Tko je novi ministar demografije? Teolog, iz HDZ-a je otišao zbog sukoba sa Sanaderom, a jednu stvar mu nisu oprostili

Bio je zastupnik u 9. sazivu Hrvatskoga sabora od 2016. do 2020. kao član HDZ-a, a potom i gradonačelnik Trilja

Ivan Šipić

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Ivan Šipić, novi ministar demografije i useljeništva, rođen je 24. lipnja 1974. u Sinju, a po zanimanju je diplomirani teolog.

Šipić nije nepoznat na hrvatskoj političkoj sceni. Bio je zastupnik u 9. sazivu Hrvatskoga sabora od 2016. do 2020. kao član HDZ-a, a potom i gradonačelnik Trilja. Onda je samo dva mjeseca prije lokalnih izbora 2021. odlučio napustiti HDZ.

- Dragi prijatelji, svatko od nas prolazi kroz život kojekakve situacije i iskušenja. I bira svoj put. Na tom putu ostavljamo tragove. A najprepoznatljiviji tragovi su naša djela. Ili loša ili dobra. To vam nitko neće oduzeti. I to je vaše. Svima je, manje više, poznato, da se u ovo vrijeme govori o izborima. Lokalnim. Svi imaju pravo i tu birati put. Tako i ja. Nakon svih mogućih pritisaka i kojekakvih konstrukcija, najviše podlih i lažnih u proteklih godinu dana, odlučio sam ići, svojim imenom i prezimenom na lokalne izbore. Neovisan.

Znam da će to nekima sjesti, a nekima ne, i svačije je pravo donositi mišljenje o ovom. Bez vrijeđanja. O nikome, posebno ne o ljudima koji su godinama bili podrška, a onda mi okrenuli leđa, neću izgovoriti niti jednu ružnu riječ. Reći ću HVALA VAM.

Potaknut, od nemalog broja ljudi, koji cijene što i kako sam radio, koliko je projekata u tijeku i koliko ih je svih ovih godina realizirano, donosim odluku koja je posljedica svega što se događalo oko mene u proteklom razdoblju. Ostajem najprije Vaš jer volim svoj triljski kraj. Ostajem svoj jer sam se uvijek, uz sve mane koje imam, nastojao držati odluka od kojih može oćelaviti glava, ali neka je duša na mjestu. O meni i mom radu, projektima sadašnjim i budućim, odluku će donijeti narod, a ne pojedinci koji moje ime blate na relaciji Trilj-Split-Zagreb - napisao je Ivan Šipić na Facebooku u svom oproštaju od HDZ-a.

Šipić je, prema tadašnjim informacijama iz stranke, već duže vrijeme bio u lošim odnosima s tamošnjim županijskim šefom i političkim tajnikom Antom Sanaderom. Svojedobno je bio protiv Istanbulske konvencije, zbog čega je završio na tankom ledu kod vrha stranke, a u vrijeme unutarstranačkih izbora, kad se biralo novo vodstvo stranke, dozvolio je tzv. "HDZ-ovoj opciji za promjene", Miri Kovaču, Davoru Stieru, Milijanu Brkiću, Ivanu Penavi i Tomislavu Tolušiću da se predstave u Trilju.

Naime, dio HDZ-ovih organizacija tada je nerado ugošćavao Plenkovićevu protivničku ekipu s unutarstranačkih izbora. Sanader ga je nakon toga odlučio maknuti s pozicije šefa triljskog HDZ-a, pa je tako, rekli su izvori iz HDZ-a, uz kršenje Statuta i upisivanja novih članova izvan procedure, Šipića smijenio s te pozicije. U stranci su komentirali da Šipića vjerojatno nisu htjeli predložiti za kandidata za gradonačelnika te da nije čudno što je odlučio otići.

Šipić je na nedavno završenim parlamentarnim izborima bio kandidat Domovinskog pokreta u 9. izbornoj jedinici, a biračima se obratio sljedećim riječima.

- Na svome političkome putu uvijek sam bio dosljedan i borio se za one prave, demokršćanske, obiteljske, tradicionalne i suverenističke vrijednosti, a to ću činiti i dalje.

Cetinski kraj, i prije svega moj grad Trilj, uvijek su mi bili na prvome mjestu o čemu svjedoči i čitav niz infrastrukturnih projekata koji su u Trilju pokrenuti i većina i dovršeni u mojim gradonačelničkim mandatima.

Glavni problem s kojim se danas susrećemo je demografski slom čiji je najveći uzrok iseljavanje naših mladih, a jedan od glavnih uzroka iseljavanja je korupcija i pogodovanje.

To je valjda taj kontinuitet o kojem svi na listama vladajuće stranke danas pričaju i protiv toga se treba boriti.

Stoga, pozivam vas, iziđite na izbore 17. travnja i podržite listu Domovinskoga pokreta, listu koja će uvijek isticati ponosnu prošlost i na njoj graditi bolju budućnost.

Moramo graditi budućnost u kojoj naša djeca neće biti ONO, državu u kojoj nema mjesta za rodne ideologije, državu u kojoj će korupcija kao glavni uzrok iseljavanja biti iskorijenjena i državu u čiji sustav će opet vjerovati naši mladi.

Pronatalitetna i povratnička politika bit će u fokusu djelovanja stranke Domovinskoga pokreta te ćemo inzistirati na donošenju dugoročne populacijske politike koja bi obvezivala sve nositelje vlasti na dugi rok.

Sve druge politike su uzaludne ako se ovakav demografski trend nastavi jer nas neće biti - poručio je uoči izbora Šipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 16:56