VELIKI AEROMITING

Tisuće stigle u Veliku Goricu zbog Rafalea: ‘Ustali smo u 5 ujutro i prevalili 550 kilometara da bismo došli‘

Za posjetitelje je šestosatna manifestacija započela upoznavanjem s izloženim zrakoplovima i helikopterima

Akrobatska grupa Krila Oluje

 Josip Bandic/Cropix

Prostor tzv. starog terminala Međunarodne zračne luke "Dr. Franjo Tuđman" danas su okupirale tisuće posjetitelja, avioni i helikopteri. Povod? AIRVG2024, odnosno zrakoplovna priredba pod pokroviteljstvom Vlade RH, a u organizaciji Grada Velike Gorice prozvanog Gradom zrakoplovstva, MZL-a Zagreb i uz potporu Ministarstva obrane - Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ovogodišnje izdanje aeromitinga promocija je zrakoplovstva u Lijepoj našoj s naglaskom na modernizaciju, ali i sama promidžba poziva za vojne pilote, zrakoplovne tehničare i druga zanimanja u zračnom prometu u izravnoj komunikaciji s kadetima pilotima, vojnim pilotima, zrakoplovnim inženjerima, tehničarima i časnicima za navođenje.

Za posjetitelje, koji su za najbolja mjesta morali ranije nabaviti karte, šestosatna manifestacija je započela upoznavanjem s izloženim zrakoplovima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (avioni C3R-EC/DC Rafale, MiG 21 UMD - "kockica", MiG 21 R - oznake "26 112 - Rudijev MiG", MiG 21 bis D, Pilatus PC -9M, Zlin 242L, helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, UH-60M Black Hawk, Bell 206B Jet Ranger, Mi 171Sh, AS532 Cougar - zrakoplovstva Republike Slovenije te besposadni zrakoplovni sustav ORBITER 3). No mnogi za Jutarnji list otkrivaju da su došli najviše radi letačkog dijela programa u sklopu kojeg nastupa akrobatska grupa Krila Oluje, avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Ranger, te najiščekivaniji MIG-ovi 21 i Rafalei s formacijskim letom i pojedinačnim preletima.

image
Josip Bandic/Cropix
image

Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici

Josip Bandic/Cropix
image

Krila Oluje

Josip Bandic/Cropix

- Nije nam bilo teško ustati u 5 ujutro i prevaliti 550 kilometara s juga Hrvatske kako bismo došli na aeromiting. Pasionirani smo ljubitelji aviona i na nebu i na zemlji, ali i akrobacija. Suprug me zaprosio u kokpitu aviona, najdraži film mi je ‘Top Gun‘, pa vi sad vidite dokud ide ta ljubav. Ali, najviše radi sina smo došli ovdje jer mu je želja postati vojni pilot, pa se došao informirati o studiju aeronautike i obukama i vjerujemo da će u tom pravcu dalje kroz život - kaže za Jutarnji list Mirela M. dok s nestrpljenjem čeka letački dio programa.

Damir Barišić, jedan od osnivača Krila Oluje, i čelnik oružanog tima za Rafale, ponosno je odgovarao na mnogobrojna novinarska pitanja.

- Ove godine Krila Oluje obilježavaju 20 godina od svog prvog javnog nastupa. Program će trajati 25 minuta s jednako toliko akrobatskih elemenata. Rafalei i MiG-ovi... to je povijesni trenutak koji smo čekali tri desetljeća da ih vidimo zajedno u zraku. Jedan ovakav vojni događaj bio je okidač i za mene da postanem vojni pilot. Za HRZ budućnost je počela i budite dio nje - rekao je Barišić.

image

Krila Oluje

Josip Bandic/Cropix
image

Krila Oluje

Josip Bandic/Cropix
image

Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici

Josip Bandic/Cropix

Stanko Hrženjak, brigadir i pilot aviona MiG-21, također se pun ponosa obratio medijima.

- Dan je prekrasan za predstaviti sve ono što HRZ i prijatelji zrakoplovstva žele vidjeti, a to su naši borbeni avioni, naši stari MiG-ovi i novi Rafalei, te helikopterska eskadrila. HRZ je s MiG-ovima pobijedio u Domovinskom ratu, i to je avion koji za nas ima jednu izuzetnu vrijednost. MiG-ovi će letjeti onoliko dugo koliko budu trebali letjeti da bi Rafalei mogli preuzeti nadzor i zaštitu zračnog prostora RH. Maksimum napora HRZ ulaže da održava flotu MiG-ova u letnom stanju. I, budite bez brige, još uvijek ti MiG-ovi lete. Kad bude oproštaj od MiG-ova, onda ćete znati. HRZ je otvoren prema javnosti, pa stoga i ne čudi ovako velik posjet. Međunarodna zračna luka normalno je otvorena i naš letački program uklopili smo u redovno letenje. Ako i bude kašnjenja bit će minimalna - zaključio je Hrženjak.

Bio je tamo i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

- Ovo je još samo jedan dokaz da je Velika Gorica grad zrakoplovstva i ponosni smo što smo dom naših novih aviona ali i domaćini ovakve manifestacije koja je u našem gradu okupila brojnu publiku iz cijele Hrvatske. Velika Gorica nastavit će razvijati kako ovu manifestaciju tako i sve aktivnosti vezane uz zrakoplovstvo, izjavio je Ačkar.

image

Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici

Josip Bandic/Cropix
image

Krila Oluje

Josip Bandic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:38