SKUP UDRUGA

Talijanski antifašisti pozivaju na obnovu spomenika na zagrebačkom Mirogoju

‘‘Obnovite taj spomenik jer njegovo propadanje je i uništavanje dijela hrvatske povijesti‘‘

Mirogoj

 Boris Kovačev/Cropix

Delegacija talijanskih antifašista iz Nacionalne udruge talijanskih partizana (ANPI) u utorak je pozvala talijanske i hrvatske vlasti na obnovu zapuštenog spomenika sa spomen pločama podignutog 1945. na zagrebačkom Mirogoju u čast boraca talijanske brigade ‘’Brigata Italia’

‘‘Zainteresirani smo za obnovu spomenika, ako je moguća. Vjerujemo da bi i talijanske vlasti trebale naći novac za obnovu tog spomenika, a slična je poruka i hrvatskim vlastima. Obnovite taj spomenik jer njegovo propadanje je i uništavanje dijela hrvatske povijesti‘‘, kazao je za Hinu Dino Spanghero, član Nacionalnog sekretarijata ANPI.

Dodao je kako se u Italiji malo zna o tom zagrebačkom spomeniku talijanskim antifašističkim borcima u Drugom svjetskom ratu, kao i za spomen ploču bataljunu ‘‘Garibaldi“ u Splitu koja je, i nakon njezina izmještanja, bila česta meta vandala.

Na sastanku s predsjedništvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH), sudjelovali su i članovi Zveze združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB), odnosno Saveza udruženja boraca za vrijednosti narodnooslobodilačke borbe Slovenije, predvođeni Marijanom Križmanom te je dogovorena suradnja na zajedničkim projektima antifašističkih udruga Hrvatske, Slovenije i Italije.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin najavio je zajedničku suradnju na ovogodišnjem projektu obilježavanja žrtava talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Kampor na Rabu, znanstvenog skupa o žrtvama fojbi te projekta ‘‘Uloga i položaj žrtve u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji – povijesno i danas‘‘ koji bi bio financiran novcem EU.

Skup antifašističkih udruga iz tri države održan je nakon postavljanja nove info-ploča o spomenicima žrtvama fašističkog režima u zagrebačkom Spomen-parku Dotrščina u sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe kada je zagrebačkoj gradskoj vlasti bila i predložena obnova Partizanskog groblja na Mirogoju.

U sklopu toga, SABA-e RH predložili su i obnovu spomenika sa spomen pločama podignutog u lipnju 1945. u čast boraca talijanske brigade ‘’Brigata Italia’’. Taj je spomenik, kako se ističe u nalazu vještaka, devastiran u Domovinskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:44