ŠTO NAS ČEKA?

Svi detalji toplinskog vala koji je pogodio Hrvatsku: Temperature idu do 40 °C, najgore će biti u unutrašnjosti

"Najviša se temperatura predviđa u unutrašnjosti Dalmacije, primjerice u Kninu, gdje su moguće vrijednosti temperature blizu 40 Celzijevih stupnjeva", kažu u DHMZ-u

Val će danas na vrhuncu biti u Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Kninu, Rijeci i Splitu.

 Ivo Ravlic/Cropix/

Kao i ostatak Europe, niti Hrvatska nije uspjela izbjeći toplinski val, a visoke temperature, koje prelaze 30 Celzijevih stupnjeva, u većem dijelu zemlje neće padati barem do petka. Osobito će grijati u zagrebačkoj, karlovačkoj, kninskoj, riječkoj i splitskoj regiji, za koje je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) već izdao narančasta upozorenja. To govori da je "vrijeme opasno", odnosno da će grijati i više od 35 stupnjeva danju, a puno bolje neće biti niti noću. Meteorolozi ističu da je to pet do šest stupnjeva više od prosjeka za kraj lipnja i početak srpnja.

"Posljednjih dana lipnja u Hrvatskoj se očekuje prvi ovogodišnji toplinski val pa je DHMZ izdao upozorenja za vrućinu - umjerena (žuta boja) i velika (narančasta boja) opasnost od toplinskog vala. Očekivane vrijednosti najviše dnevne temperature zraka su za oko 5 do 10 Celzijevih stupnjeva više od prosječnih za kraj lipnja ako se promatra razdoblje od 1991. do 2020. godine. Manje je odstupanje pritom na Jadranu, a veće u kontinentalnim područjima", objašnjava dežurna meteorologinja u DHMZ-u Aleksandra Karanac.

Dodaje da će toplinski val koji je počeo u ponedjeljak vjerojatno u većini krajeva potrajati do kraja ovog mjeseca, a mogao bi se produljiti i na prvi dan srpnja, uz kratkotrajno olakšanje u nekim područjima u četvrtak. Pritom je, kako izgleda, najveća opasnost od toplinskog vala u utorak u najvećem dijelu Hrvatske.

Kobno za neke

"Najviša se temperatura predviđa u unutrašnjosti Dalmacije, primjerice u Kninu, gdje su moguće vrijednosti temperature blizu 40 Celzijevih stupnjeva", kažu u DHMZ-u.

Također ističu da je u dane vikenda, 2. i 3. srpnja, moguće popuštanje vrućine, barem u unutrašnjosti, no nije izgledno jače osvježenje jer i dalje bi temperatura bila oko 30 stupnjeva, što je bliže uobičajenim vrijednostima temperature za početak srpnja.

No, u Dalmaciji bi se i tih dana moglo zadržati vrlo vruće, odnosno temperatura bi i dalje mogla biti oko 35​ Celzijevih stupnjeva, što je za nekoliko stupnjeva toplije od prosjeka.

S obzirom na to da za utorak prognostičari najavljuju najtopliji dan u prvom dijelu godine, liječnici upozoravaju građane da se drže nekih preporuka i zaštite se od visokih temperatura koje za neke mogu biti kobne. Danas su, primjerice, Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeka i Split među gradovima u kojima će toplotni val biti na vrhuncu, što znači da će biti opasno ugroženo zdravlje građana. Tek u četvrtak može se očekivati popuštanje vrućina, ali će primjerice Split i dalje biti ugrožen, a pridružit će mu se u petak i Osijek u kojem su ovih dana temperature ipak malo podnošljivije.

Lagana hrana

Meteorolozi naglašavaju da je ovaj veliki dnevni porast temperatura opasan jer se organizam ne stigne ohladiti. Naime, temperature se ne uspiju dovoljno sniziti u noćnim satima, a to onda znači da za organizam zapravo nema pravog odmora i oporavka. Također kažu da se aktivnosti tijekom dana trebaju prilagoditi i temperaturama zraka, ali i mogućnosti organizma, a osobito će to biti problematično za kronične bolesnike i starije osobe.

Liječnici sigurno imaju nešto više posla, poglavito hitne službe, pa stalno naglašavaju opasnost od boravka na otvorenom od 10 do 17 sati, odnosno da se ne izlazi ako se baš ne mora i da se boravi u rashlađenim prostorima.

Najbolje bi bilo držati sobnu temperaturu ispod 32, a noćnu ispod 24 Celzijeva stupnja, te treba izbjegavati fizičke napore, piti dovoljno tekućine i jesti laganu hranu. Onima koji nemaju klima-uređaje dobro će doći i ventilatori, ali i oni postaju nedostatni ako temperatura prelazi 35 stupnjeva, upozoravaju stručnjaci.

U svakom slučaju, dok traje ovaj toplinski val treba maksimalno prilagoditi sve aktivnosti koje mogu pričekati dok temperature ne dođu bliže uobičajenom prosjeku, suglasni su i meteorolozi i liječnici.

Sve više ljudi

Zagrebačka Hitna pomoć i u ponedjeljak je imala pune ruke posla. No, dr. Dejana Martinić, voditeljica smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ističe kako taj velik broj pacijenta na dnevnoj razini traje već neko vrijeme.

"Ne može se to isključivo povezati samo s toplinskim valom, nego prije s uobičajenim zdravstvenim problemima naših sugrađana", kaže.

U ponedjeljak je u blizini zagrebačkog Kvaternikova trga, ali ne u najtoplijem dijelu dana nego u ranijim jutarnjim satima, čovjeku pozlilo. Nažalost, nije mu bilo pomoći, premda očevici kažu da je Hitna došla brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:59