ISTRAŽIVANJE

Svaki peti Hrvat lani je koristio neku vrstu droge, najčešće kanabis

 
 REUTERS

Po uporabi raznih vrsta droga Hrvatska je u top 10 zemalja EU. Naime, čak 20,4 posto građana u dobi od 15 do 64 godine koristi neku vrstu droge, pokazalo je najnovije izvješće Europskog centra za praćenje uporabe i ovisnosti o drogama (EMCDDA) za prošlu godinu, a na vrhu ljestvice je Češka sa 32 posto korisnika te Francuska sa 28 posto.

U Hrvatskoj su građani najčešće koristili kanabis, i to njih 12,8 posto. Među mladima u dobi od 15 do 34 godine osim kanabisa vrlo je popularan ecstasy po čijoj je uporabi Hrvatska u samom vrhu zemalja EU s više od deset posto korisnika u mlađoj populaciji.

Pad s godinama

Izvješće pokazuje da je u cijeloj Europskoj uniji najpopularnija droga i dalje kanabis i da ga koristi čak 23,5 milijuna ljudi ili 7 posto ukupnog stanovništva, među kojima je 17,1 posto mlađih od 34 godine. Zanimljivo je da je i 87 posto Europljana reklo da je konzumiralo kanabis barem jednom u životu, s tim da ih je u dobi od 15 do 24 najviše, i to 21 posto, u dobi od 25 do 34 godine sklonih tom tipu droge je 16 posto, a od 35 do 44 godine 7 posto te 3,6 posto u dobi od 45 do 54 godine. Očito s višom dobi pada interes za kanabis pa je među starijima od 55 godina samo jedan posto korisnika.

U porastu je i iz godine u godinu i uporaba kokaina koji je lani probalo 3,5 milijuna Europljana ili jedan posto ukupnog stanovništva, od čega je čak 2,3 milijuna mlađih od 34 godine. Na vrhu zemalja po korištenju kokaina su Ujedinjeno Kraljevstvo i Španjolska, a Hrvatska je u gornjem dijelu rang-liste sa 0,8 posto konzumenata u populaciji.

Među mladim Europljanima vrlo je popularan ecstasy koji je u 2017. koristilo 2,7 milijuna građana EU, od kojih su 2,3 milijuna ili 1,8 posto vrlo mladi, odnosno mlađi od 34 godine. U prošloj je godini amfetamine uzelo 1,8 milijuna ili 0,5 posto europskog stanovništva od kojih je 1,3 milijuna bilo mlađe od 34 godine. Zabrinjavajući je podatak da je lani ecstasy probalo barem jednom tijekom godine 2,3 posto mlađih od 24, a u toj dobi 1,3 posto uzimalo je amfetamine te 17 posto kanabis.

Alkohol i cigarete

Stručnjake zabrinjava što se među mladima brzo šire i nove psihoaktivne tvari. Prema izvješću prosječno je na 100 mladih u dobi od 15 do 16 godina njih troje probalo neku psihoaktivnu tvar. Istraživanja, naime, pokazuju da se svakog tjedna na tržište drogama pusti jedna nova tvar premda je lani taj trend nešto smanjen u odnosu na ranije godine. Kao razlog navode se stroži zakoni za distribuciju lijekova koji sadrže psihoaktivne tvari te činjenica da većina novih droga dolazi iz Kine gdje je također uvedena stroža kontrola.

Moguće je da je upravo to imalo utjecaj na smanjenje broja novih psihoaktivnih tvari na europskom tržištu. No, unatoč činjenice da je droga i dalje problem poglavito među mladima u zemljama EU oni ipak češće posižu za cigaretama (23 posto) i alkoholom (37 posto), dok je kanabis ostao na 7 posto. I u Hrvatskoj je slično pa među 16-godišnjacima ima čak 33 posto pušača, a alkohol nije stran za njih 22,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:23