ZORAN MILANOVIĆ

‘Stvarno mi je neugodno što Pahor ovo mora slušati, to je kabadahijsko ponašanje‘

Ta vrsta kabadahijskog ponašanja je nešto što obilježava ovu vlast, dodao je predsjednik Republike Hrvatske

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/CROPIX

Slovenski predsjednik Borut Pahor počeo je u ponedjeljak dvodnevni posjet Hrvatskoj, ujedno posljednji u inozemstvu na kraju svog drugog mandata.

Pahor boravi u Zagrebu na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Hrvatski kolega srdačno ga je dočekao na Pantovčaku uz najviše državne počasti.

Orkestar Oružanih snaga RH izveo je slovensku himnu "Zdravljicu" i hrvatsku "Lijepu našu", a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna.

Milanović se, odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo i na obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj te rekao kako Vlada ima ogromne, ali ne sve ingerencije u upravljanju državom.

- Ambicija nekih ljudi da uzmu svu vlast u zemlji i zemlju pretvore u stranačku diktaturu uvijek je postojala u Hrvatskoj i ja svojom dužnošću smatram da se tome suprotstavim - kaže Milanović dodajući kako to najjače osjeća kad su u pitanju stvari vezane u Hrvatsku vojsku.

- Ministar je poslan u Bruxelles da preuzme obvezu u ime RH u obuci ukrajinskih vojnika. Čovjek je za to nenadležan, dobio je mig stranačkog šefa, vratio se u RH i počeo ucjenjivati prvo mene, a sad i Sabor i to po matrici za koju sam mislio da je odavno nestala. Tako su se ponašali diktatori, to je vrsta podjele koju hrvatski narod ne zaslužuje - govori predsjednik, a prenosi N1.

Mjera obuke ukrajinskih vojnika, prema njegovim riječima, služi samo pranju savjesti i pola država EU-a o toj mjeri još uvijek se nije izjasnila, a među zemljama koje su ostale tihe su Slovenija i Njemačka.

- Idemo razgovarati o tome, ali ne tako da Grlić Radman ide preuzeti obvezu za koju nije nadležna ni Vlada - kaže.

- Grozno, grozno - rekao je predsjednik o izjavama da ćemo "vidjeti tko je tko".

Predsjednik kaže da ćemo vidjeti hoće li se saborski zastupnici dati instrumentalizirati.

Milanović je izjavio kako treba vidjeti zašto Austrija još uvijek šuti.

- Stvarno mi je neugodno što Pahor ovo mora slušati, ali ja nekog prostora više ni nemam. Ta vrsta kabadahijskog ponašanja je nešto što obilježava ovu vlast, a ovo je krajnji primjer uvlačenja Sabora u sukob iza kojega stoje nečije osobne ambicije - zaključio je Milanović.

Pahor: ‘Arbitražni sporazum nema alternativu‘

Slovenski predsjednik na odlasku Borut Pahor rekao je u ponedjeljak u Zagrebu kako je uvjeren da će arbitražni sporazum prije ili kasnije vrijediti, ali da je uvijek bio protiv blokade Hrvatske za članstvo u šengenskom prostoru i OECD-u.

"Uvjeren sam da će prije ili kasnije, a nije značajno da bude preko noći, odredbe arbitražnog sporazuma vrijediti jer nema bolje alternative. Nikad nisam bio za to, čak ni po pitanju širenja šengena ili OECD-a, da blokiramo Hrvatsku", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za medije s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Bivši čelnik socijaldemokrata bio je i slovenski premijer od 2008. do 2012. Za vrijeme Pahorova mandata odlukom Slovenije blokiran je hrvatski ulazak u EU, a 2009. sklopljen sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. Hrvatska se povukla iz arbitraže 2015. ocijenivši je kompromitiranom nakon što je ustanovljeno da je slovenska strana utjecala na pojedine suce.

Ljubljana je jedno vrijeme inzistirala na provođenju arbitraže kao uvjetu za pristupanje Hrvatske Schengenu, a još donedavno kolale su informacije da Slovenija priprema izjavu po kojoj pristup Hrvatske Schengenu znači da Hrvatska priznaje arbitražnu presudu.

Pahor je dodao da nije slučajno što je došao u Hrvatsku u svoj zadnji posjet nekoj zemlji kao slovenski predsjednik i da je, od svih susjeda, upravo Hrvatskoj "pridavao najveću pozornost".

Naglasio je kako je s hrvatskim predsjednicima, bivšim Ivom Josipovićem i Kolindom Grabar-Kitarović te s aktualnim Milanovićem, imao ukupno 55 susreta i bio više od 20 puta u posjetu Hrvatskoj.

"Europska vanjska politika počinje sa susjedima i sa susjedima moramo imati prijateljske, savezničke odnose", rekao je slovenski predsjednik.

Milanović je opisao Sloveniju "najboljim, najpredvidljivijim susjedom" i da Zagreb i Ljubljana "uz uspone i manje padove sad imaju odlične odnose".

Nakon sastanka na Pantovčaku, Pahor će položiti vijenac ispred Spomenika domovini pa se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Dvojica predsjednika posjetit će predvečer Muzej suvremene umjetnosti, nakon čega je predviđena svečana večera kojoj će domaćin biti predsjednik Milanović. Plenković je pozvan na večeru, ali nije odgovorio na poziv, rekao je predsjednikov glasnogovornik Nikola Jelić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:55