skandal

Što stoji u transkriptima zbog kojih je pao Filipović: ‘Mi im damo 10, znači 5 meni, 5 je vama...‘

"Osim Ministarstva i osim HAMAG-a, to sve ja kontroliram. Iz svih tih izvora ja mogu pustit... Jedino što tražim da s nama podijeli"

Jurica Lovrinčević

 Ronald Gorsic/Cropix

- Nabroji mu sve firme koje kontroliram. Znači Janaf, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj fond za okoliš, Hrvatske vode. Osim Ministarstva i osim HAMAG-a, to sve ja kontroliram. Iz svih tih izvora ja mogu pustit.

- Ako bude korektan.

- Ako bude korektan. Da. Jedino što tražim da s nama podijeli.

Ovo je samo dio iz transkripata tajno snimljenih razgovora između posebnog savjetnika ministra gospodarstva Jurice Lovrinčevića i novinara Mreže TV Marina Vlahovića koji je objavio tjednik Nacional, a nakon čega je predsjednik Vlade odmah jučer smijenio Davora Filipovića, a time i njegova savjetnika.

Podjela novca

Tijekom jučerašnjeg dana Nacional je i putem svog radija objavio te snimke koje potvrđuju autentičnost transkripata, a zasad nitko iz Vlade, pa niti sam Lovrinčević, nije demantirao postojanje snimaka. Dapače, Lovrinčević smatra da je novinar Vlahović napravio kazneno djelo neovlaštenog snimanja. Lovrinčević, vidljivo je iz transkripata i snimki, s novinarom Mreže TV dogovara financiranje njegova medija iz javnih tvrtki za oglašavanje na televiziji, a nekoliko puta spominje i svoj dio u tome, odnosno da se dio novca vrati njemu.

Nacional navodi da je riječ o 200.000 eura koje je Lovrinčević namijenio direktoru Mreže TV Saši Engleru kroz dva mjeseca, a da je dio kampanja već u tijeku. Shema je takva, pišu, da Lovrinčević traži da polovicu tog novca zadrži televizija, a da se onda i dio tog novca koji ide Vlahoviću vrati i njemu, nakon plaćanja poreza.

"Ti probaj s njim, Marine, uglavit to: 30, 10, može 10. Mi im damo 10, znači 5 meni, 5 je vama, od tih 5, 1500 po pola platimo porez, znači 3 tebi smanjimo, pa malo pomalo", stoji u transkriptima snimljenih razgovora. Lovrinčević u razgovoru spominje i kako direktora Mreže TV može držati na ledu dva, tri dana, a da će ovima drugima platiti. A ovi drugi su druge televizije.

"Ima još i drugih televizija. Ima Nova, RTL, HRT, recimo pustit ću na Novu, a na ove druge dvije neću. Tako da on ne bude jedini. Držat ću njih tri sa strane, dok ti ne kažeš da može. Kužiš?

Bitno mi je zbog utakmice da Nova krene od sutra, jer su za vrijeme utakmice gledane te reklame, kužiš? Bitno mi je da prije utakmice puste. Imam neke dealove s Novom vezano za podršku Davoru i tako dalje, znaš. Tako da ću ja njima pustit sutra, a ove mogu držat koji dan dok ti meni ne kažeš da je ok", govori Lovrinčević.

"Prije nego istekne. Čak i prije nego se izvrši, ili kad se izvrši. Po zakonu se mora čekat mjesec dana, ali mogu ja i ranije ako je usluga izvršena. To je maksimalno dva mjeseca, dok se izvrši i dok dobije novce. S time da HAMAG-u radimo reklame, bit će i to.

Znači, sve što sam ti ja rekao bit će to, ali bit će i više, ako bude korektan. Znači, još imamo Ministarstvo 60 i imamo HAMAG 60. Tako da mu daš neku perspektivu, da ne bi bilo da se polakomi na ovo i znaš. Znači sve što smo pričali, samo čak i još malo više je moguće. Ako bude korektan."

"Nisam tražio mito"

Prije nego što je premijer ekspresno smijenio svog ministra gospodarstva i njegova savjetnika, Lovrinčević se javnosti obratio putem LinkedIna. U reakciji je napisao da nikada, baš nikada tijekom svoje karijere nije uzeo niti tražio proviziju, mito ili kuvertu.

"Tko god tvrdi suprotno - laže. Bez ikakve namjere da zvučim nadmeno - novca mi uistinu ne nedostaje. Svoju sam imovinu stekao samo i isključivo na tržištu i na svaku zarađenu kunu i euro uredno platio poreze i davanja. Ono za što me se optužuje u suprotnosti je s načelima po kojima živim i radim cijeli svoj život.

Svi koji su poslovali sa mnom, svi koji su radili sa mnom to dobro znaju. Neovisno o fragmentima koji se montiraju i objavljuju", napisao je Lovrinčević nekoliko sati prije odluke o smjeni. Dodao je i kako ovo nije prvi put da ga se diskreditira i miče s puta.

"Istina, ovaj put nešto pomnije planiran i izveden, a nadasve toksično zapakiran. I dok će se javnost zabavljati time, dok će joj pažnju odvlačiti ovakvi napisi - na drugoj će se strani događati puno ozbiljnije stvari koje se mjere u desetinama i stotinama milijuna eura. One su pravi razlog ovakvih operacija. Budite svjesni da one nisu počele sa mnom, a neće niti završiti s ovim", zaključio je Lovrinčević.

Smijenjeni ministar gospodarstva nije se oglašavao.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić, prvi je najavio sankcije poručivši da je Lovrinčeviću budućnost u Ministarstvu apsolutno završena.

Neprihvatljivo

- Ako je to točno, to je za svaku osudu. Kada bi se to pokazalo točnim, jasno je da je njegova budućnost u Ministarstvu apsolutno završena. Ne smije se to događati, to je neprihvatljiv način postupanja. Treba se pažljivo ponašati sa sredstvima naših poreznih obveznika - poručio je Bačić.

Nazvali smo i novinara Marina Vlahovića koji je snimao razgovore s Juricom Lovrinčevićem i koji je dao snimke Nacionalu. Vlahović nije bio raspoložen za komentar. Pitali smo ga i o aferi s Lovrinčevićem, ali i o dealu koji je imao s Nikolom Grmojom. Nije htio odgovoriti na naša pitanja.

- Ne bih ništa komentirao. Možda sutra ako tako procijenim - poručio je Vlahović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:15