PREVLADAVANJE KRIZE

Što će im Vlada ponuditi: Evo koja je najizglednija mjera za odštetu poduzetnika

Zbog novog mini lockdowna trenutno ne radi više od 85.000 Hrvata, a mjere bi trebale ići u tri smjera
 Goran Mehkek/Cropix

Poduzetnici koji su zbog strožih epidemioloških mjera zatvoreni odlukom Stožera civilne zaštite danas će saznati koje će im gospodarske protumjere za prevladavanje krize Vlada ponuditi.

Izvanredna sjednica Vlade na kojoj će se donijeti zaključak o novim mjerama održat će se danas u 15 sati, umjesto redovito u četvrtak. Online sastanak premijera Plenkovića koji je u samoizolaciji održan je jučer sa svim ministrima, a kako doznajemo, danas bi se ministri trebali sastati i s predstavnicima poduzetnika u 10.30 sati u Ministarstvu rada. Mjere se, kažu sugovornici, još usuglašavaju.

Troškovi hladnog pogona

Zbog novog mini lockdowna trenutno ne radi više od 85.000 Hrvata, a mjere bi trebale ići u tri smjera. Prvi je postojeća mjera subvencije na plaću od 4000 kuna po zaposlenom. Ukupna sredstva za ovu mjeru u proračunu trebala bi se dodatno povećati, a trebali bi je moći dobiti i oni koji su biznise otvorili barem mjesec dana prije ovog jesenskog lockdowna. Uz ovu mjeru ide i otpis doprinosa na taj iznos od 4000 kuna, a raspravlja se i o odgodi plaćanja poreza.

Druga je mjera ubrzavanje odobravanja covid-kredita za likvidnost poduzetnika, koji se mogu dobiti na pet godina, s počekom od godine dana s vrlo niskim kamatama, a s čime se mogu pokriti troškovi hladnog pogona onih koji sada neće raditi tri tjedna. Poduzetnici se žale da teško dobivaju te povoljne kredite.

I treća je mjera ona o kojoj se, kako doznajemo, još uvijek pregovora. Riječ je o izravnom obeštećenju zatvorenih djelatnosti.

Ugostitelji i ostali iz sektora prometa, rekreacije i sporta traže da ih se obešteti u određenom postotku prihoda koji su imali u istom mjesecu prošle godine, ili da dobiju određeni iznos po metru četvornom prostora u najmu, a traže i niži PDV.

Ništa od nižeg PDV-a

Prema zadnjim informacijama, Vlada će teško pristati na niži PDV jer je struktura proračuna takva da gotovo 60 posto prihoda dolazi od PDV-a. Ugostitelji traže 75 posto od prihoda koji su imali prošle godine u istom mjesecu, no teško će i na te iznose Vlada pristati.

Obeštećenje bi trebalo ići u smjeru neke kombinacije ovih dviju mjera koje predlažu poduzetnici, a uz to vjeruje se i da će banke i leasing kuće izaći u susret poduzetnicima i da će pojedinačno odobravati moratorije na kredite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 03:02