FOLK PJEVAČICA

STIŽE KARLEUŠA, ZAKLETA PROTIVNICA CIJEPLJENJA Hoće li u Splitu promovirati teorije zavjere? Roditelji: 'Kriva je za epidemiju ospica, optužite ju'

 
 CROPIX/Profimedia

Obilježava se Svjetski tjedan cijepljenja, od 24. do 30. travnja. I baš u ovom tjednu objavljeni su podaci o katastrofalnom odazivu na imunizaciju djece u zemljama bivše Jugoslavije.

Iako cjepivo ima svojih rizika te treba, kako su upozoravali i neki naši stručnjaci, stalno raditi na njegovu poboljšanju i usvajanju novih tehnika cijepljenja, neupitno je da ta medicinska intervencija spašava milijune života i jedan je od najuspješnijih zdravstvenih postupaka u medicini. I nema alternative, piše Slobodna Dalmacija.

Stupanj imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine u nekim je područjima niži od 40 posto i nastavlja padati, povećavajući rizik od velikih epidemija, navodi Al Jazeera pozivajući se na podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U Crnoj Gori je 2010. cijepljeno 90 posto djece, pet godina kasnije čak 40 posto manje, na što je Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje znakovito rekao: "Nije pitanje hoće li, nego kada će Crna Gora imati epidemiju."

U Beogradu trećina djece nije cijepljena. Kosovo je jedina zemlja u kojoj je odaziv na cijepljenje visok, sa čak 95 posto cijepljene djece. No, osim zemalja bivše Jugoslavije, epidemije su pogodile i Rumunjsku i Italiju. A epidemije su donijele i desetke mrtvih.

Kao uzroci ovako slabe procijepljenosti navode se u prvom redu dezinformacije na društvenim mrežama. Primjerice, spominje se bunt koji je protiv cijepljenja pokrenula Jelena Karleuša, pjevačica koju prate milijuni na društvenim mrežama, od kojih su je mnogi i poslušali diljem Srbije, Bosne i Hercegovine, a čini se i Hrvatske.

Ali i ona je cijepljena kao dijete, primjećuju srpski i bosanskohercegovački mediji, pa i dalje pjeva, piše gluposti po internetu i širi dezinformacije. Nije oboljela od bolesti koje ona i drugi "antivakcinari" spominju.

Inače, ta pjevačica u subotu dolazi u Split, gdje će pjevati, a tko zna, možda i promovirati svoje teorije, piše Slobodna Dalmacija.

Ona je u svojem prvom statusu, koji je odjeknuo, pozvala sve svoje pratitelje na društvenim mrežama da se pobune protiv obveznog cijepljenja djece. Također je dodala kako cijepljenje nije obavezno u svijetu. Tako je ispala neinformirana, jer je u dobrom dijelu svijeta cijepljenje obvezno.

Navodi se da cijepljenje u Njemačkoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj i još nekim zemljama nije obvezno, međutim, ako ne cijepite dijete, ipak ste izloženi ozbiljnim kaznama. Pa se tako dijete ne može upisati u vrtić, školu, isključeno je iz nekih aktivnosti, a u nekim zemljama necijepljenje se kažnjava skupljim zdravstvenim osiguranjem i isključivanjem iz socijalnih fondova.

Karleušinu neodgovornu izjavu vidjeli su milijuni, prenijeli su je mediji, te su neke obitelji odbile vjerovati liječnicima, a prihvatile su njezine "internetske dijagnoze". U međuvremenu je Karleuša ublažila stav i navela da je za slobodan izbor.

U novom je statusu uočila kako se "bolesna hajka ne smiruje" te je poručila roditeljima da znaju i traže svoja prava, pa i ono na izbor kad je riječ o MMR cjepivu, dodajući da je tako u svim civiliziranim zemljama.

Tako je Karleuša "pritisnula kočnicu", međutim, malo prekasno jer su novine i portale počele puniti ove vijesti: "Prema podacima Republičkog instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr. Milan Jovanović Batut', u Srbiji je 4507 osoba oboljelo od ospica."

"Najmlađa oboljela osoba stara je 15 dana, a najstarija 71 godinu. Vеćinа оbоljеlih оsоbа (95 posto) је nеcijepljeno, nеpоtpunо cijepljeno ili nеpоznаtоg stаtusа u pogledu cijepljenja."

"Prvi smrtni slučaj od posljedica ospica registriran je u Srbiji 27. prosinca 2017. godine, poslije dva desetljeća."

"U niškoj Klinici za infektivne bolesti preminula je 32-godišnja žena od komplikacija koje su izazvale ospice. Vrbić je kazao da je žena tjednima bila na respiratoru, a u Kliniku je primljena jer je bila u lošem stanju zbog ospica."

Čak 300 roditelja iz Srbije podnijelo je kaznene prijave zbog izazivanja i širenja lažnih vijesti o cijepljenju, pa je nedavno u policiju pozvana i Jelena Karleuša jer je navodno širila propagandu protiv cjepiva. Roditelji u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori drže da je ona dijelom kriva zbog "epidemije" necijepljenja. Napadaju je na mreži i nadaju se da će biti optužena i procesuirana jer smatraju i da je, kažu, dijelom kriva i zbog hospitalizacija necijepljene djece. "I ona je kriva za epidemiju ospica, optužite je, zatvorite je i procesuirajte jer širi teorije zavjera", sukus je to komentara na mreži.

- Kontaktirajući službe za pedijatriju po općinama koje su zadužene za proces cijepljenja, dolazimo do podatka da sve više roditelja odbija cijepiti svoju djecu, a kao jedan od razloga navode brojne članke koje pronalaze na društvenim mrežama, ne ulazeći u vjerodostojnost navedenih podataka - izjavio je za AJ šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Erdin Alajbegović.

Prema kalendaru cijepljenja, navode BiH mediji, cjepivo je u zemljama bivše Jugoslavije obavezno protiv deset zaraznih bolesti – tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hemofilus influence tip B, ospica, rubeole i zaušnjaka.

Za roditelje je, navode pedijatri u izjavama za BIH i srpske medije, najspornije cjepivo protiv ospica, rubeole i parotitisa (MRP), koje dijete prima u dobi od dvije i šest godina. U proteklih 10 godina pokrenuta je jaka kampanja protiv ovog cjepiva, a sve zbog sporne studije liječnika iz Velike Britanije u kojoj se tvrdi da je povezana s autizmom. Kasnije je ta studija odbačena u znanstvenim krugovima, ali i dalje ima osoba koje vjeruju u njezinu vjerodostojnost.

Osim raznih dezinformacija, nepovjerenje u cjepivo dijelom je krenulo i sa svinjskom gripom, kad su protiv Svjetske zdravstvene organizacije ustali liječnici, ali i političari iz cijelog svijeta, navodeći da nema potrebe za cijepljenjem cjelokupnog stanovništva, a koje se, tada se govorilo, provodilo radi zarade velikih kompanija. Podsjetimo, u svim je medijima vladala histerija zbog svinjske gripe, a naposljetku oboljelih nije bilo ništa više nego od obične gripe. Međutim, jednokratno i neobavezno cijepljenje protiv svinjske gripe nikako se ne smije miješati s obaveznim cijepljenjem djece!

Protiv cjepiva za svinjsku gripu ustao je i Srećko Sladoljev, poznati biolog i imunolog.

– Sve je to bilo radi zarade. Svjetska zdravstvena organizacija plašila je ljude, davale je naputke vladama, a onda su i kod nas, bez ikakve kritike i prosudbe, samo naručili neprovjereno cjepivo protiv svinjske gripe i davali ga ljudima. Naravno, dobar dio liječnika nije htio cijepiti sebe i svoju obitelj, ali su šutjeli, a za medije su govorili kako je cijepljenje potrebno – govorio je Sladoljev, a i u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine liječnici su navodili da njihovi članovi nisu cijepili pacijente protiv svinjske gripe.

– Od mojih 50 pacijenata koji spadaju u rizičnu skupinu ni jedan se nije cijepio, a nisu se cijepili ni moji kolege ni ostali zdravstveni djelatnici – rekao je jedan liječnik.

Sladoljev pak navodi da nije protiv obaveznog cijepljenja djece, kao ni njegovi kolege, ali tvrdi da bi trebalo usavršiti nove načine imunizacije. Kaže da bi aplikativne oblike cjepiva trebalo prilagoditi načinu širenja infekta, a za to su idealni sprejevi i kapsule, dakle, ne bi koristio injekcije. Napominje da je Imunološki zavod i prije 30 godina razvijao inhalatorno cjepivo protiv gripe. Funkcioniralo je, bilo je sigurno glede alergijskih nuspojava, a proizvodnja je bila jeftinija.

– Osobno sam niz godina trpio od posljedica tvrdokorne urinarne infekcije E. coli koju sam dobio u ratu. Zbog ove bakterije valjda sam deset puta završio u bolnici, a dvaput sam bio kritično. Ozdravio sam nakon primjene oralnog cjepiva protiv E. coli – navodi Sladoljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:07